7
Τεχνολογία

Τα νέα καλούδια των Windows

Τα νέα καλούδια των Windows
Η Microsoft δοκιμάζει ένα πρόγραμμα βελτιώσεων και νέων χαρακτηριστικών για τα Windows 10 τα οποία θα κατεβαίνουν στον υπολογιστή σου εκτός των τακτικών και μεγάλων updates. Δες πώς μπορείς να δοκιμάσεις κι εσύ το πρώτο τέτοιο πακέτο «Feature Experience Pack».

Μήπως έχεις βαρεθεί τα Windows 10; Μήπως θέλεις μια κάποια ανανέωση; Μην ανησυχείς, δεν είσαι η μόνη ή ο μόνος. Όσο κι αν δεν το έχουμε καταλάβει, έχουν περάσει ήδη πεντέμισι χρόνια από την πρώτη παρουσίαση των Windows 10, τον Ιούλιο του 2015. Κι όμως, τα Windows 10 δεν είναι τα ίδια με τότε. Η Microsoft αποφάσισε, αντί να κυκλοφορεί μια νέα έκδοση των Windows κάθε 2-3 χρόνια, να κάνει αυτό που ονομάζει «κυλιόμενη κυκλοφορία», δίνοντας μεγάλα updates κάθε 6 περίπου μήνες. Με αυτό τον τρόπο, κρατάει τα Windows 10 σε φόρμα, εισάγοντας μικρές (ή όχι και τόσο μικρές) βελτιώσεις, αλλαγές στο look, διορθώσεις και ενίοτε προσθήκες. Εν πολλοίς, όμως, ακόμη και η πιο πρόσφατη έκδοση των Windows 10 ελάχιστα διαφέρει οπτικά από την πρώτη έκδοση του Ιουλίου του 2015. Αλλά και σε επίπεδο χρήσης, και πάλι λίγα πράγματα έχουν αλλάξει.

Τώρα, όμως, η Microsoft αποφάσισε να… αντιγράψει τον εαυτό της! Αποφάσισε, δηλαδή, να κυκλοφορήσει αυτό που ονομάζει Feature Experience Pack, το οποίο για την ώρα είναι διαθέσιμο μόνο στους χρήστες που συμμετέχουν στο Windows 10 Insider Program (στο οποίο συμμετέχουμε κι εμείς φυσικά). Γιατί να αντιγράψει τον εαυτό της; Μα… γιατί τέτοια πακέτα με έξυπνα εργαλεία, μικροβελτιώσεις και toys υπήρχαν σχεδόν σε όλες τις εκδόσεις των Windows, από τα Windows 95 και το πακέτο Plus! μέχρι τα PowerToys των Windows 95 και XP!

Το Feature Experience Pack έφτασε στους Insiders ως update. Μετά το αναγκαίο reboot, λοιπόν, είδαμε… ακριβώς τα ίδια πράγματα με πριν. Η Microsoft μάλλον υποθέτει πως οι χρήστες που θα το εγκαταστήσουν, θα ξέρουν ήδη περί τίνος πρόκειται. Ούτως ή άλλως, το update δεν περιλαμβάνει πολλά πράγματα για την ώρα· μόνο δύο είναι τα χαρακτηριστικά που προσθέτει. Ας τα δούμε, όπως τα περιγράφουν οι ίδιοι οι της Microsoft:

  • Βάσει σχολίων των Insiders, μπορείς τώρα να χρησιμοποιήσεις το εργαλείο αποκοπής οθόνης των Windows (Win+Shift+S) για την δημιουργία τμηματικών screenshots της οθόνης και να το αποθηκεύσει σε φάκελο της επιλογής σου στον File Explorer.
  • Η χρήση του πληκτρολογίου αφής σε θέση portrait σε συσκευές 2-in-1 αφής, τώρα υποστηρίζει split keyboard mode.

Το δεύτερο χαρακτηριστικό αφορά πραγματικά ελάχιστους χρήστες των Windows 10 – πόσοι πια έχουν συσκευή με δύο οθόνες αφής; – αλλά το πρώτο οφείλουμε να παραδεχτούμε πως είναι χρήσιμο. Εκτός του κλασσικού [Print Screen] για screenshot ολόκληρου του desktop, του [Alt]+[Print Screen] για screenshot του ενεργού παραθύρου, τώρα έχουμε και την επιλογή για… κοπτοραπτική με αποθήκευση σε φάκελο της επιλογής μας.

Αν και ακόμη το Feature Experience Pack βρίσκεται σε φάση beta, περιμένουμε να το δούμε και στο κανονικό Update Center συντόμως. Για την ώρα, αν τυχόν είσαι Insider και θες να το δεις, θα πρέπει να έχεις εγκατεστημένο το build 19042.662 των Windows. Αλλιώς, περιμένεις στο ακουστικό σου για την επίσημη κυκλοφορία του.