13
Επιστήμη & Έρευνα

Ταξίδι στον χρόνο και στο Διάστημα

Ταξίδι στον χρόνο και στο Διάστημα
Κάθισε αναπαυτικά στην καρέκλα σου, άνοιξε τον υπολογιστή και ετοιμάσου για ένα φανταστικό ταξίδι στην ιστορία της εξερεύνησης της Σελήνης.

Εδώ και ένα χρόνο, η NASA έχει ανεβάσει στο Flickr 14.225 φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης του προγράμματος Apollo. Πρόκειται για το Project Apollo Archive, το οποίο σε ταξιδεύει στην εποχή της κούρσας για την κατάκτηση της Σελήνης.

Το πρόγραμμα Apollo ξεκίνησε το 1961 και τερματίσθηκε το 1972, αν και υπήρχε πρόβλεψη και υλικό για αποστολή και άλλων επανδρωμένων διαστημοπλοίων στη Σελήνη που ακυρώθηκαν τελικά λόγω περικοπών.

Οι φωτογραφίες που έχουν ανέβει στο Flickr καλύπτουν την περίοδο 1968 έως 1972, ξεκινώντας από το Apollo 7 με την πρώτη επανδρωμένη αποστολή του προγράμματος σε τροχιά γύρω από τη Γη, έως και το Apollo 17, την τελευταία αποστολή στη Σελήνη.

Φυσικά, καλύπτονται και οι δύο πιο γνωστές αποστολές του προγράμματος, το Apollo 11 με την πρώτη προσεδάφιση ανθρώπου σε άλλο ουράνιο σώμα και το Apollo 13, το οποίο λίγο έλειψε να εξελιχθεί σε τραγωδία.

Όλες οι φωτογραφίες έχουν τραβηχτεί από τους αστροναύτες του προγράμματος Apollo με τις μηχανές μεσαίου format Hasselblad που είχαν στη διάθεσή τους. Ανάμεσα στις χιλιάδες φωτογραφίες υπάρχουν και μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές λήψεις, όπως για παράδειγμα το πρώτο ανθρώπινο αποτύπωμα στην επιφάνεια της Σελήνης, κοντινά της Σεληνακάτου, του πρώτου πραγματικού διαστημοπλοίου που κατασκεύασε ποτέ ο άνθρωπος, αφού ήταν ένα όχημα μόνο για το Διάστημα, ή το πρώτο σεληνιακό όχημα με το οποίο οι αστροναύτες κάλυπταν μεγάλες αποστάσεις.

Υπάρχουν τόσο ασπρόμαυρες, όσο και έγχρωμες λήψεις, οι οποίες έχουν ψηφιοποιηθεί χωρίς καμία επεξεργασία από τα αρνητικά εκείνης της περιόδου σε ανάλυση 1.800dpi.

Στη σελίδα του project στο Flickr, υπάρχει ολόκληρο το photostream, αλλά και τα σχετικά άλμπουμ, τα οποία έχουν το όνομα του φιλμ από το οποίο έχουν προέρθει.