7
Τεχνολογία

Συνασπισμός Google και Samsung στα wearables

Συνασπισμός Google και Samsung στα wearables
Google και Samsung ανακοίνωσαν ότι θα συνεργαστούν για να δημιουργήσουν ένα νέο λειτουργικό σύστημα για smartphones που θα προκύψει από τη συγχώνευση του Wear OS και του Tizen.

Οι δύο τεχνολογικοί κολοσσοί, η Samsung και η Google, διανύουν περίοδο… μέλιτος κατά τα φαινόμενα. Η μία είναι γνωστή για πολλά πράγματα, αλλά ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματά της είναι το λειτουργικό σύστημα Android το οποίο βρίσκεται στην καρδιά των περισσοτέρων smartphones στον κόσμο. Η δε είναι γνωστή επίσης για πολλά πράγματα, και σίγουρα ένα από τα πιο γνωστά τα τελευταία χρόνια είναι τα smartphones της, μιας και πρόκειται για τη μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής τέτοιων συσκευών, ενώ τα κορυφαία της προϊόντα μονίμως κοντράρονται με τα αντίστοιχα της Apple για την πρωτοκαθεδρία σε ποιότητα και λειτουργίες. Ήδη μπορείς να διακρίνεις, σίγουρα, έναν λόγο για τον οποίο οι δύο αυτές εταιρείες θα είχαν λόγους να συνεργαστούν.

Λοιπόν, τώρα έχουν κι άλλον! Η Google είχε, τα τελευταία χρόνια, ξεκινήσει την ανάπτυξη ενός λειτουργικού συστήματος για smartwatches, το οποίο ονόμαζε Wear OS, και το οποίο… σε γενικές γραμμές δεν τα πήγαινε και τόσο καλά από άποψης αποδοχής από τους κατασκευαστές τέτοιων συσκευών. Η Samsung, από την άλλη, είχε ήδη τα δικά της smartwatches και wearables, αλλά είχε και το δικό της λειτουργικό σύστημα ονόματι Tizen, το οποίο είχε αναγκαστεί να δημιουργήσει διότι, απλώς, όταν κυκλοφόρησε τα πρώτα μοντέλα, δεν υπήρχε καν Wear OS.

Το πάντρεμα των δύο λειτουργικών είναι ευεργετικό και για τις δύο εταιρείες. Η Google αποκτά εν μία νυκτί μια τεράστια βάση χρηστών και σίγουρη συνέχεια σε νέα μοντέλα, ενώ η Samsung μια τεράστια βάση… developers, μιας και το όνομα της Google θα προσελκύσει πολλούς περισσότερους απ’ ότι το δικό της! Επίσης, είναι ευεργετικό και για όλους εμάς, μιας και επιτέλους διαφαίνεται ένα λειτουργικό σύστημα το οποίο θα μπορεί να γίνει το… Android των smartwatches!

«Όλοι οι κατασκευαστές θα μπορούν να προσθέσουν το δικό τους user experience πάνω από την πλατφόρμα, και οι developers θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία για το Android τα οποία ήδη γνωρίζουν και αγαπούν, ώστε να παράγουν εφαρμογές για μία πλατφόρμα και ένα οικοσύστημα», ανέφερε ο Bjorn Kilburn της Google.

Οι φήμες ήδη έχουν αρχίσει και οργιάζουν για το τι έπεται, τόσο από τη Google όσο και από τη Samsung. Έχουμε αναφορές για μεμονωμένο app του Google Maps για smartwatch, το οποίο θα λειτουργεί χωρίς να βρίσκεται κοντά το smartphone, app του YouTube Music το οποίο θα υποστηρίζει offline downloads, το ίδιο και για app του Spotify.

Το μόνο σίγουρο είναι πως η Samsung δεν πρόκειται να συνεχίσει να βγάζει smartwatches με λειτουργικό Tizen. Αλλά και πως αυτή η κίνηση θα τραβήξει πολλούς άλλους κατασκευαστές στο νέο λειτουργικό σύστημα για φορετές συσκευές.

Επί του πιεστηρίου

Στο πλαίσιο της MWC 2021 που πραγματοποιήθηκε πριν μερικές μέρες στη Βαρκελώνη, η Samsung ανακοίνωσε ότι το πρώτο smartwatch με το νέο λειτουργικό σύστημα που ονομάζεται πλέον One UI Watch θα είναι το επόμενο Galaxy Watch το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει αργότερα μέσα στο καλοκαίρι.