1015
Smart Cities

Πώς οι έξυπνες πόλεις μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή των ηλικιωμένων

Πώς οι έξυπνες πόλεις μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή των ηλικιωμένων
Ποιος είπε πως η τρίτη ηλικία πρέπει να ταυτίζεται με... τηλεοπτικούς μαραθώνιους, ξεχασμένα χωριά, και οίκους ευγηρίας; Χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας και της ιατρικής, από το 1900 μέχρι σήμερα το προσδόκιμο ζωής έχει υπερδιπλασιαστεί, και το ίδιο ισχύει και για την ποιότητα ζωής. Έτσι, σήμερα ο μέσος ηλικιωμένος μπορεί να παραμένει δραστήριος. Μπορεί να συμμετέχει ενεργά στα κοινά, να δημιουργεί αντί να περιορίζεται στο ρόλο του παθητικού καταναλωτή. Τουλάχιστον... θεωρητικά.

Πρακτικά, αυτό είναι ανέφικτο αν δεν αναθεωρήσουμε τη σχεδίαση των πόλεων μας. Ευτυχώς, η τεχνολογία μπορεί να μας βοηθήσει σε αυτό. Αρκεί να την αξιοποιήσουμε ως ένα έξυπνο εργαλείο για να αναβαθμίσουμε τις υπάρχουσες υποδομές, και να δημιουργήσουμε νέες λύσεις που θα ενδυναμώνουν όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Η αλήθεια είναι πως οι πόλεις μας είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε τα όποια προβλήματα της τρίτης ηλικίας να γιγαντώνονται. Ορθώς η κοινωνία μας έχει ως στόχους την αύξηση του προσδόκιμου ζωής. Όμως, δεν πρέπει να αγνοούμε την ποιότητα ζωής που, σε μεγάλο βαθμό, σχετίζεται με την ανεξαρτησία και την ελευθερία επιλογών.

Όλο και περισσότεροι ηλικιωμένοι (και όχι μόνο) εξοπλίζονται με smart watches. Όπως και τα κλασσικά ρολόγια χειρός, με τα οποία οι μεγαλύτεροι σε ηλικία είναι πιο εξοικειωμένοι, λένε την ώρα. Αντίθετα με εκείνα, μπορούν επίσης να λένε αναφορές για τον καρδιακό ρυθμό, τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα, την σωματική δραστηριότητα.

Το δε smartphone είναι πια δεδομένο αξεσουάρ. Για τους ηλικιωμένους, οι δυο βασικές χρήσεις του είναι η επικοινωνία και η δυνατότητα λήψης φωτογραφιών και video. Πολλοί έχουν μάθει, πια, να το χρησιμοποιούν και για την καθημερινή τους ενημέρωση μέσω οικείων ειδησεογραφικών sites.

Αμφότερα το smartphone και το smart watch μπορούν, με την κατάλληλη υποδομή και εφαρμογές, να μετατραπούν σε εργαλεία επαυξημένης πρόσβασης στον κόσμο.

Για παράδειγμα, η εφαρμογή Google Translate μπορεί να μεταφράζει κείμενα μέσω της κάμερας του smartphone σε πραγματικό χρόνο. Μπορεί να αναγνωρίζει μέχρι και 94 διαφορετικές γλώσσες (ως τη στιγμή που γράφουμε αυτό το άρθρο), να μεταφράζει ανάμεσα τους, και να επικολλά το αποτέλεσμα επάνω από το αρχικό κείμενο.

Ομοίως, η λειτουργία Live View στη δημοφιλή εφαρμογή Google Maps μπορεί να παρουσιάζει κατευθύνσεις όταν χρησιμοποιείται σε mode πεζοπορίας με ενεργή την κάμερα του smartphone.

Λιγότερο εντυπωσιακές μα εξίσου χρήσιμες λύσεις επιτρέπουν τη λήψη πληροφοριών για πρόσβαση πεζών, ή, αν βρίσκεστε στο εξωτερικό, τη… γεωγραφική θέση της κοντινότερης δημόσιας τουαλέτας.

Δυστυχώς, οι περισσότερες τέτοιες λύσεις δεν έχουν αρκετά δεδομένα για τη χώρα μας. Έτσι, ή δεν την υποστηρίζουν, είτε έχουν ελλιπή δεδομένα. Και αυτό είναι ένα από τα σημεία όπου μια έξυπνη πόλη θα μπορούσε να βοηθήσει.

Κάθε Δήμος θα μπορούσε να διατηρεί μια βάση δεδομένων για την δομή του, τις διαθέσιμες υπηρεσίες, τα όποια καταστήματα. Διάφορες εφαρμογές θα μπορούσαν να αντλούν δεδομένα από εκεί για να διευκολύνουν και αναβαθμίσουν την καθημερινότητα μας. Γιατί να μπορούμε να ενημερωθούμε για το ποια είναι η συντομότερη διαδρομή όταν είσαι πεζός, μα όχι για το ποια είναι η ευκολότερη, λαμβάνοντας υπόψιν την κλίση των δρόμων και την παρουσία εμποδίων;

Μια τέτοια βάση δεδομένων θα μπορούσε να βοηθήσει και στην ανάπτυξη και εξέλιξη των Δήμων, βοηθώντας στον εντοπισμό των όποιων προβλημάτων και την εύρεση των αποτελεσματικότερων λύσεων τους.

Για να είναι επιτυχές ένα τέτοιο εγχείρημα θα πρέπει να έχει στο πηδάλιο τους ίδιους τους ηλικιωμένους. Να μπορούν να διαλέξουν και αποφασίσουν αντί να αποδεχθούν υπάρχουσες λύσεις ή ό,τι έχουν εκτιμήσει άλλοι πως θα ήταν καλύτερο. Και, φυσικά, να μπορούν να συμμετάσχουν στις αποφάσεις, μα και τη διαχείριση των δεδομένων.

Αν μη τι άλλο, η ευρεία κάλυψη 4G και, τώρα πια, 5G στη χώρα μας, καθώς και η παροχή δωρεάν πρόσβασης σε online υπηρεσίες μέσω WiFi είναι μια καλή αρχή.