7
Τεχνολογία

Πώς να χρησιμοποιείς το κινητό σου με το ένα χέρι

Πώς να χρησιμοποιείς το κινητό σου με το ένα χέρι
Οι μεγάλες οθόνες στα smartphones κάνουν το χειρισμό με το ένα χέρι, δύσκολο αν όχι αδύνατο. Κι όμως υπάρχουν κόλπα για να ξεπεράσεις αυτό το πρόβλημα.

Θυμάσαι μια φορά κι έναν καιρό, που τα κινητά τηλέφωνα χωρούσαν άνετα στην παλάμη σου, και που μπορούσες να τα χειριστείς ακόμη και με το ένα χέρι; Σήμερα, όμως, τα smartphones έχουν πάρει διαστάσεις… παντόφλας (κυριολεκτικά) και με το ζόρι μπορείς πλέον να τα κρατήσεις με το ένα χέρι, ενώ θα πρέπει να είσαι ο άνθρωπος-λάστιχο για να φτάσει ο αντίχειράς σου στην απέναντι πλευρά της οθόνης, αν θες να πατήσεις κάποιο εικονίδιο ή πλήκτρο.

Όμως δεν έχει χαθεί κάθε ελπίδα. Υπάρχουν κάποια τρικ τα οποία μπορείς να χρησιμοποιήσεις έτσι ώστε να φέρεις στα μέτρα των χεριών σου το μεγάλο σου smartphone και να το χειριστείς με το ένα χέρι.

Reachability / One-Handed mode

Κι όμως, τόσο το iOS όσο και το Android έχουν τέτοια λειτουργία κρυμμένη. Ξεκινώντας από την Apple, στο iOS η λειτουργία ονομάζεται Reachability και, αν και υπάρχει καιρό τώρα, οι περισσότεροι χρήστες την ενεργοποιούν κατά λάθος και μετά νομίζουν πως είναι πρόβλημα του κινητού. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι διπλό tap στο home button, και θα δεις τα εικονίδια της home screen να κατεβαίνουν χαμηλότερα, για να μπορέσεις να τα φτάσεις.

Στο Android τα πράγματα είναι λιγότερο σταθερά, μιας και μιλάμε για πολλούς και διάφορους κατασκευαστές κινητών. Η Samsung έχει, για παράδειγμα, το δικό της one-handed mode, το οποίο μπορείς να βρεις πηγαίνοντας στα Settings > Advanced Features > One-Handed Mode. Αν δεν έχεις συσκευή Samsung, ίσως χρειαστεί να σκαλίσεις λίγο τα settings μέχρι να το βρεις. Αν, παρ’ όλα αυτά, δεν το βρίσκεις, υπάρχει αντίστοιχο app στο Play Store, φτιαγμένο μάλιστα από τους XDA Developers, ονόματι One-Handed Mode το οποίο μπορείς να εγκαταστήσεις.

Επίσης υπάρχει και η εναλλακτική του Reachability Cursor το οποίο σου δίνει βελάκι σαν αυτό του ποντικιού, έτσι ώστε να φτάνεις όπου θες. Παράλληλα, υπάρχει και το Bottom Quick Settings το οποίο σου επιτρέπει να φτάνεις τα Quick Settings από την κάτω πλευρά, αντί για την πάνω.

Άλλαξε διάταξη στα εικονίδια του home screen

Τα πιο πάνω apps θα σε βοηθήσουν, αλλά μπορείς να κάνεις κι εσύ κάποια πράγματα για να βοηθήσεις τον εαυτό σου. Όπως το να μετακινήσεις τα εικονίδια στην πλευρά της οθόνης που βρίσκεται κοντά στον αντίχειρά σου, ώστε να τα φτάνεις πιο εύκολα. Για τους χρήστες iPhone, τους οποίους η Apple υποχρεώνει να ακολουθούν διάταξη πλέγματος, υπάρχει το Makeovr. Πρόκειται για ένα εργαλείο που δημιουργεί διάφανα εικονίδια – φαντάσματα, έτσι ώστε απλά να πιάνουν χώρο και να μπορείς να βάζεις τα δικά σου εικονίδια όπου θέλεις εσύ. Για τους χρήστες Android, βέβαια, υπάρχουν και εναλλακτικοί launchers (πχ Nova), οι οποίοι επιτρέπουν τη δημιουργία gestures (χειρονομιών) για συγκεκριμένες λειτουργίες – κάτι σαν shortcuts αφής!

Αγάπη μου συρρίκνωσα το… πληκτρολόγιο!

Ναι, τα περισσότερα πληκτρολόγια αφής έχουν και επιλογή μεγέθους. Από την απλή ακόμη περίπτωση του να γράφεις σε tablet με μεγάλη οθόνη και να μη θες να κουνάς το χέρι σου σαν να γράφεις σε τοίχο, η λειτουργία αλλαγής μεγέθους του πληκτρολογίου έχει και άλλη χρησιμότητα: να σου επιτρέπει να φέρεις τα πλήκτρα κοντά στον αντίχειρα, ώστε να γράφεις με το ένα χέρι!

Τέλος, υπάρχει η πιθανότητα να βρεις αντίστοιχες τέτοιες ρυθμίσεις και στα apps που χρησιμοποιείς, και απλά δεν το ξέρεις πως υπάρχουν. Ψάξε για τέτοιες επιλογές. Για παράδειγμα, το Chrome έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει τη μπάρα διευθύνσεων στο κάτω μέρος!