8
Ψυχαγωγία

Πώς να φτιάξεις μια photo-sphere

Πώς να φτιάξεις μια photo-sphere
Ακόμα κι αν δεν έχεις μια κάμερα 360 μοιρών, είναι εύκολο να φτιάξεις μια σφαιρική φωτογραφία με το κινητό σου. Μάθε πώς φτιάχνονται οι photo-spheres και πού μπορείς να τις ανεβάσεις.

Τι είναι το photo sphere; Απλό! Είναι μια σύνθεση από φωτογραφίες που βγάζεις σε μια τοποθεσία, σε μια συγκεκριμένη θέση, τις οποίες μετά τις συνενώνεις έτσι ώστε να έχεις μια πλήρη όψη της τοποθεσίας αυτής, σαν να είχες… μάτια γύρω γύρω! Είναι η εξέλιξη της πανοραμικής φωτογραφίας, μόνο που, αντί για μεγάλο πλάτος, έχεις περιστραφεί κατά 360° και έχεις κάνει και το ίδιο κοιτάζοντας προς τα πάνω και προς τα κάτω! Είναι σαν να έχεις συνενώσει όλες τις φωτογραφίες στο εσωτερικό μιας σφαίρας, με εσένα στο κέντρο!

Ίσως έχεις δει τέτοιες φωτόσφαιρες στο Street View του Google Maps, τις οποίες έχουν δημιουργήσει άλλοι χρήστες. Και μπορείς να τις δημιουργήσεις κι εσύ!

Ο πιο εύκολος τρόπος είναι να το κάνεις με το κινητό σου, χρησιμοποιώντας το app της Google ονόματι… Google Camera. Αν έχεις iPhone, υπάρχει κι εκεί αντίστοιχο app με όνομα Google Street View.

Επί το έργον, λοιπόν. Άνοιξε το app και κάνε swipe προς τα δεξιά για να πας στο Photo Sphere. Καλό θα είναι να κρατάς το κινητό σου όσο πιο κοντά στο σώμα σου γίνεται και να ρυθμίσεις την κλίση έτσι ώστε, στην οθόνη, η μπλε τελεία που θα εμφανιστεί να είναι στο κέντρο. Μείνε σταθερός μέχρι το app να πάρει τη φωτογραφία. Έπειτα στρίψε αργά το σώμα σου, μέχρι να κεντράρεις την επόμενη μπλε τελεία. Συνέχισε τη διαδικασία μέχρι να ολοκληρώσεις την περιστροφή και μετά κάνε το ίδιο κοιτώντας ελαφρά προς τα πάνω και προς τα κάτω. Όταν τελειώσεις, πάτα το Stop στο κάτω μέρος της οθόνης. Τα διάφορα καρέ που πήρες θα ανέβουν στους servers της Google, όπου θα γίνει η επεξεργασία και θα δημιουργηθεί η τελική photo sphere, την οποία μπορείς να δεις με την ησυχία σου και να την περιστρέψεις. Η διαδικασία με iPhone είναι παρόμοια.

Εκτός από το smartphone, μπορείς να δημιουργήσεις photo spheres και με την κάμερα που ίσως έχεις. Εκεί όμως δεν θα έχεις τις βοηθητικές μπλε τελείες του Google Camera, αλλά θα πρέπει να κάνεις την περιστροφή μόνος σου, όσο καλύτερα μπορείς. Την τελική επεξεργασία θα πρέπει να την κάνεις με κάποιο on-line εργαλείο δημιουργίας photo spheres, από τα πολλά που μπορείς να βρεις στο Internet.

Τέλος, μπορείς να ανεβάσεις τη φωτόσφαιρά σου, μπορείς να την ανεβάσεις στο Google Maps, μέσα από το Google Camera, πατώντας το εικονίδιο του Share και διαλέγοντας το Maps!

Για όλα τα παραπάνω χρειάζεσαι ένα κινητό με φωτογραφικές δυνατότητες. Επισκέψου λοιπόν τώρα ένα κατάστημα COSMOTE και ΓΕΡΜΑΝΟΣ και καλές… φωτόσφαιρες!