7
Τεχνολογία

Πώς να φτιάξεις ένα laptop που δεν ανοίγει

Πώς να φτιάξεις ένα laptop που δεν ανοίγει
Πριν πας το laptop σου στο G Service δες τι μπορείς να κάνεις από μόνος σου ακόμα κι αν η συσκευή σου δεν ανοίγει καν.

Για τους περισσότερους, το laptop είναι το μηχάνημα που δουλεύουμε και πολλές φορές το κέντρο ψυχαγωγίας και ενημέρωσης. Το χειρότερο πράγμα που μπορεί να σου συμβεί είναι να πατήσεις το πλήκτρο Power και… να μην κάνει τίποτα! Όμως, προτού πανικοβληθείς και αρχίσεις να τραβάς τα μαλλιά σου, πάρε μια βαθιά ανάσα και ηρέμησε. Πολλές φορές, η αδυναμία έναρξης είναι κάτι (σχετικά) απλό και δεν σημαίνει πως το laptop σου απεδήμησεν εις Κύριον. Υπάρχουν πράγματα που μπορείς να ελέγξεις και πράγματα που διορθώνονται εύκολα.

Ας δούμε τα βασικά.

1. Τροφοδοτικό και μπαταρία

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να τσεκάρεις είναι το τροφοδοτικό του laptop. Ξεκινάμε από τα πολύ βασικά: είναι το σωστό καλώδιο; Η πρίζα στην οποία το έχεις συνδέσει έχει ρεύμα; Το καλώδιο είναι σε καλή κατάσταση, χωρίς έντονα στριψίματα, κοψίματα, ξεφτισμένα σημεία ή, γενικότερα, ορατές βλάβες; Το βύσμα είναι σε καλή κατάσταση; Τις περισσότερες φορές, το καλώδιο του τροφοδοτικού είναι αυτό που υποφέρει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Βεβαιώσου πως μεταφέρει ρεύμα στο laptop – αν έχεις κάποιο πολύμετρο, ακόμη καλύτερα.

Επόμενο βήμα, η μπαταρία. Αφαίρεσε τη μπαταρία και δοκίμασε να ανάψεις το laptop μόνο με το τροφοδοτικό. Πολλές φορές, μια χαλασμένη μπαταρία μπορεί να εμποδίζει τον υπολογιστή από το να ξεκινήσει.

2. Οθόνη

Αφού βεβαιώθηκες πως η τροφοδοσία είναι ΟΚ, περνάμε στην οθόνη. Κατ’ αρχήν, αποσύνδεσε τυχόν εξωτερικές οθόνες, projectors ή άλλες συσκευές. Αν το πλήκτρο power ανάβει και ακούς τους ήχους του ανεμιστήρα ή του σκληρού δίσκου, αλλά δεν βλέπεις τίποτα στην οθόνη, σβήσε τα φώτα και τσέκαρε αν φαίνεται κάτι στην οθόνη, πολύ αχνά. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και κάποιον ισχυρό φακό ή το φλας από κάποιο smartphone, για να φωτίσεις την οθόνη και να δεις αν μπορείς να διακρίνεις την οθόνη να λειτουργεί. Αν ναι, τότε έχει χαλάσει το backlight (σύστημα οπίσθιου φωτισμού) και θα χρειαστεί να αλλαχθεί.

3. Συσκευές

Αποσύνδεσε τα πάντα! Οτιδήποτε έχεις συνδέσει, κάρτες μνήμης, USB sticks, DVD drives, πληκτρολόγια, ποντίκια, αποσύνδεσέ τα όλα. Ένα χαλασμένο περιφερειακό μπορεί να εμποδίζει το laptop να εκκινήσει.

4. Hardware

Το τελευταίο πράγμα που μπορείς να τσεκάρεις, είναι το ίδιο το hardware. Σίγουρα, ένα laptop δεν σου επιτρέπει να βάλεις χέρι τόσο όσο ένα desktop PC, αλλά κάτι μπορείς να κάνεις. Αν έχεις εγκαταστήσει προσφάτως κάποια αναβάθμιση, πχ επιπλέον μνήμη, αυτό μπορεί να είναι η πηγή του προβλήματος. Πάντοτε, όμως, μπορεί να έχει χαλάσει και κάποιο παλαιότερο εξάρτημα του laptop, όπως κάποιος σκληρός δίσκος ή κάποιο άρθρωμα μνήμης.

Πάντοτε, όμως, υπάρχει και η πιθανότητα να έχει χαλάσει κάτι πιο σοβαρό, το οποίο να μη μπορείς να διαγνώσεις ή και να διορθώσεις. Για αυτές τις περιπτώσεις, αλλά και για να είσαι σίγουρος ότι όλα είναι ΟΚ, το G Service του Γερμανού είναι έτοιμο να σε βοηθήσει και να επισκευάσει το laptop σου – και όχι μόνο – με εγγύηση!