7
Τεχνολογία

Πώς να στείλεις εμπιστευτικά e-mail

Πώς να στείλεις εμπιστευτικά e-mail
Στέλνεις συχνά e-mails και ανησυχείς μήπως πέσουν σε ξένα μάτια; Μάθε πώς να κλειδώνεις τα e-mail σου με κωδικό ή να εμποδίζεις την εκτύπωση, προώθηση κ.λπ.

Το e-mail παραδοσιακά είναι από τους πιο ανασφαλείς τρόπους αποστολής μηνυμάτων. Τα πρωτόκολλα πάνω στα οποία λειτουργεί το e-mail φτιάχτηκαν πριν από πολλές δεκαετίες, όταν το web δεν υπήρχε – τουλάχιστον στη μορφή που το ξέρουμε σήμερα – και υπολογιστές υπήρχαν μόνο σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα. Επομένως η παράμετρος «ασφάλεια» ικανοποιούταν απλά και μόνο από τη σπανιότητα των υπολογιστών, ενώ στα τερματικά που χρησιμοποιούνταν τότε, δεν υπήρχαν πράγματα όπως το copy-paste ούτε δυνατότητα για screenshots. Τέλος, το e-mail, όπως και οποιουδήποτε είδους ψηφιακό ή εκτυπωμένο αρχείο δεν θεωρούταν αποδεικτικό στοιχείο για κάτι, μιας και ο οποιοσδήποτε θα μπορούσε να πληκτρολογήσει και να τυπώσει οτιδήποτε.

Σήμερα, όμως, όλα αυτά έχουν αλλάξει, εκτός από το ίδιο το e-mail. Ακόμη και αν στείλεις ένα εμπιστευτικό έγγραφο σε e-mail, κανένας δεν σου διασφαλίζει το ότι ο παραλήπτης δεν θα το αντιγράψει ή δεν θα το προωθήσει σε άλλους.

Η Google όμως, μέσω του Gmail, έχει φροντίσει να προσθέσει ένα επίπεδο ασφάλειας μέσω της λειτουργίας Confidential e-mail. Η λειτουργία του είναι απλή: ο παραλήπτης βλέπει το e-mail μόνο μέσω του Gmail μέσω κωδικού, δεν υπάρχει η δυνατότητα για προώθηση, αντιγραφή, εκτύπωση και κατέβασμα (download) του e-mail, ενώ και το ίδιο το e-mail έχει ημερομηνία λήξης.

Αποστολή

Η διαδικασία είναι πολύ απλή. Αφού μπεις στο Gmail, πατάς το Compose για να δημιουργήσεις ένα νέο e-mail. Στο κάτω μέρος, δεξιά, υπάρχει ένα μικρό εικονίδιο με ένα λουκέτο κι ένα ρολόι. Όταν το πατήσεις, θα ανοίξει ένα παράθυρο διαλόγου όπου μπορείς να επιλέξεις το χρονικό διάστημα για το οποίο ο παραλήπτης θα μπορεί να ανοίγει το e-mail. Οι επιλογές είναι για μία ημέρα, μία εβδομάδα, ένα μήνα, τρεις μήνες ή πέντε χρόνια. Επίσης, μπορείς να επιλέξεις αν ο παραλήπτης θα λάβει τον κωδικό μέσω e-mail ή μέσω SMS. Εκτός αυτών, αν αλλάξεις γνώμη για τη χρονική διάρκεια, μπορείς να ανακαλέσεις την πρόσβαση του παραλήπτη οποιαδήποτε στιγμή, πηγαίνοντας στο φάκελο Sent και διαλέγοντας το εν λόγω e-mail και πατώντας Remove access.

Πως ανοίγεις ένα εμπιστευτικό e-mail

Απλά ακολουθείς το link που υπάρχει στο e-mail. Θα σε στείλει στο Gmail όπου μπορείς να το δεις. Παρότι το Confidential mode έχει τους προαναφερθέντες περιορισμούς, όπως ισχύει σε κάθε πρόγραμμα ή αρχείο σε υπολογιστή, δεν υπάρχει μηχανισμός που να εμποδίζει τον παραλήπτη από το να πάρει screenshot ή να φωτογραφίσει την οθόνη. Αν το περιεχόμενο του e-mail που θέλεις να στείλεις εμπιστευτικά είναι άκρως απόρρητο ή ευαίσθητο, ίσως δεν θα πρέπει να το στείλεις καν. Το Confidential mode έχει ως κύριο σκοπό να αποφύγει την κατά λάθος προώθηση του e-mail ή την εκτύπωση, οπότε οποιοσδήποτε θα μπορεί να το δει. Δεν αποτελεί μέθοδο κλειδώματος ή κρυπτογράφησης, οπότε πράξε αναλόγως.