7
Τεχνολογία

Πώς να πιάνει παντού το Wi-Fi

Πώς να πιάνει παντού το Wi-Fi
Για να μην ξεμένεις από Internet ούτε στην πιο απομακρυσμένη γωνιά του σπιτιού σου ακολούθησε τις συμβουλές μας.

Όλος ο κόσμος θεωρεί το Wi-Fi δεδομένο, αλλά δεν πρόκειται για κάτι μαγικό. Στο κάτω κάτω, δεν είναι τίποτε άλλο από ραδιοκύματα. Αυτό σημαίνει ότι παρεμβολές με άλλες ηλεκτρονικές συσκευές και καλωδιώσεις υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Το ερώτημα είναι πώς να τις εξαλείψεις από το σπίτι σου και πώς να μηδενίσεις τις λεγόμενες «νεκρές ζώνες», δηλαδή τα σημεία εκείνα όπου δεν πιάνει το Wi-Fi.

Που οφείλονται όμως οι «νεκρές ζώνες»; Στην πραγματικότητα οτιδήποτε παρεμβάλλεται με το σήμα του Wi-Fi μπορεί να προκαλέσει μια νεκρή ζώνη. Εάν το σπίτι ή το γραφείο σου είναι αρκετά μεγάλο και το router βρίσκεται σε μια γωνία (εκεί που είναι η κεντρική πρίζα του τηλεφώνου) ίσως το ίδιο το σήμα του Wi-Fi να μην μπορεί να φτάσει μέχρι την άλλη άκρη του σπιτιού, την αυλή, ή το πίσω μπαλκόνι σου. Και φυσικά έχε υπόψη σου ότι ο αρχιτέκτονας σχεδίασε το χώρο με βάση τη χρηστικότητα και τους κανόνες που διέπουν την κατασκευή κτηρίων και όχι εάν θα πιάνει παντού το Wi-Fi. Επίσης, αν και γενικά ο οπλισμός ενός κτηρίου δεν επηρεάζει το σήμα, όταν υπάρχουν μεγάλα μεταλλικά αντικείμενα και επιφάνειες, να είσαι σίγουρος ότι θα υπάρχουν νεκρές ζώνες. Τι μπορείς να κάνεις λοιπόν;

Πρώτα εντόπισέ τες

Ευτυχώς δεν χρειάζεσαι ούτε εξειδικευμένο λογισμικό, ούτε εξειδικευμένες συσκευές για να εντοπίσεις σε ποια σημεία το σήμα του Wi-Fi είναι ασθενές. Το smartphone σου είναι ό,τι χρειάζεσαι. Συνδέσου στο router και μετακινήσου σε όλα τα σημεία του σπιτιού, στα πιο απρόσιτα μέρη και στα πιο απομακρυσμένα. Η ένδειξη της κεραίας στην οθόνη του κινητού σου θα αποκαλύψει πού το σήμα είναι «καμπάνα», που πιο ασθενές και που… ανύπαρκτο. Υπάρχουν και εξειδικευμένα app που μετρούν την ένταση με ακρίβεια και μπορείς να τα αξιοποιήσεις εάν θέλεις να σαρώσεις κάθε σπιθαμή του σπιτιού σου. Μια πολύ καλή εφαρμογή για Android είναι το Wifi Analyzer και θα βρεις εδώ. Για το iOS ξεχωρίσαμε το Dr. Wifi.

Και τώρα;

Αφού βρήκες σε ποια σημεία το σήμα είναι αδύνατο, το επόμενο βήμα είναι να το βελτιώσεις. Τι επιλογές υπάρχουν; Η πρώτη και προφανής επιλογή είναι να αλλάξεις τη θέση του router. Εννοείται ότι θα πρέπει να απομακρύνεις τα μεταλλικά αντικείμενα από κοντά του, όπως επίσης και τις συσκευές που προκαλούν παρεμβολές, όπως ασύρματα τηλέφωνα ή φούρνους μικροκυμάτων.

Εάν έχεις το router σου στριμωγμένo σε μια γωνία πίσω από τη βιβλιοθήκη, καιρός να το μετακινήσεις. Εάν δεις μικρή ή καθόλου βελτίωση, «παίξε» με τις κεραίες. Η κατεύθυνσή τους θα πρέπει να είναι προς τα πάνω και όχι προς τα πλάγια.

Περνώντας σε πιο δραστικές λύσεις, μπορείς να αλλάξεις το κανάλι εκπομπής. Είναι συνηθισμένο το φαινόμενο να υπάρχει μεγάλος συνωστισμός από Wi-Fi δίκτυα τα οποία εκπέμπουν όλα στο ίδιο κανάλι με αποτέλεσμα παρεμβολές και μείωση ταχύτητας. Για να αλλάξεις το κανάλι εκπομπής, θα πρέπει να μπεις στο web περιβάλλον από έναν browser δίνοντας στη θέση της διεύθυνσης την IP του router (συνήθως 192.168.1.1). Εάν δεν ξέρεις την IP, συμβουλέψου το εγχειρίδιο, ή επικοινώνησε με την εξυπηρέτηση πελατών του ISP σου. Μόλις εισέρθεις στο περιβάλλον του router ψάξε για Wi-Fi Channel. Συνήθως η επιλογή αυτή δεν είναι τσεκαρισμένη αφήνοντας το router να διαλέγει αυτόματα το κανάλι εκπομπής. Από τα apps που αναφέραμε πιο πάνω, μπορείς να δεις τα κανάλια των παρακείμενων δικτύων και να επιλέξεις κάποιο με λιγότερο συνωστισμό.

Τέλος, η καλύτερη λύση για να καλύψεις κάθε σπιθαμή του σπιτιού ή του γραφείου σου, εντός και εκτός του κτηρίου είναι να εγκαταστήσεις έναν ή περισσότερους Wi-Fi repeaters/extenders. Πρόκειται για μικρές συσκευές που μπαίνουν στις πρίζες, επικοινωνούν με το router ασύρματα και το μόνο που κάνουν είναι να μεταδίδουν το σήμα ξανά. Υπάρχουν και extenders με ενσωματωμένες θύρες Ethernet για να συνδέσεις κάποια δικτυακή συσκευή μέσω καλωδίου. Με τη λύση αυτή δεν θα υπάρχουν πλέον dead zones, ενώ θα εξαλειφθούν και οι περιοχές με χαμηλή ένταση.

Μια μεγάλη γκάμα από routers, PowerLine adaptors για να μετατρέψεις το ηλεκτρικό δίκτυο μέσα στο σπίτι σου σε δίκτυο και Extenders μπορείς να βρεις εδώ.

Πιάσε Wi-Fi εκτός σπιτιού

Αφού εξασφάλισες ότι δεν υπάρχει ούτε εκατοστό εντός σπιτιού που να μην έχει σήμα Wi-Fi, τι θα έλεγες να απολαμβάνεις το ίδιο όταν βρίσκεσαι εκτός σπιτιού και μάλιστα δωρεάν; Εάν είσαι συνδρομητής COSMOTE Home Double Play είσαι τυχερός διότι χάρη στην υπηρεσία COSMOTE My WiFi, μπορείς να συνδέεσαι στα ασύρματα δίκτυα άλλων συνδρομητών. Το ίδιο βέβαια, μπορούν να κάνουν και με το δικό σου δίκτυο, αλλά αυτό πραγματοποιείται με απόλυτη ασφάλεια, αφού κάθε χρήστης του COSMOTE My WiFi έχει διακριτή σύνδεση (χωρίς να επηρεάζεται η δική σου ταχύτητα), σε αντίθεση με τα περισσότερα ελεύθερα ασύρματα δίκτυα. Μάλιστα, η σύνδεση πραγματοποιείται αυτόματα κάθε φορά που βρίσκεσαι εντός εμβέλειας χωρίς να χρειάζεται να ζητάς ή να προσπαθείς να μαντέψεις κωδικούς.

Για να χρησιμοποιήσεις το COSMOTE My WiFi θα πρέπει να ενεργοποιήσεις τη σχετική υπηρεσία, ενώ μπορείς να κατεβάσεις και το app για ακόμα μεγαλύτερο αυτοματισμό στις συνδέσεις. Περισσότερες πληροφορίες μπορείς να βρεις εδώ.