7
Τεχνολογία

Πώς να κάνεις τους έξυπνους βοηθούς να σε… ξεχάσουν

Πώς να κάνεις τους έξυπνους βοηθούς να σε… ξεχάσουν
Το ήξερες ότι οι έξυπνο βοηθοί (Google Assistant, Amazon Alexa, Microsoft Cortana κλπ) καταγράφουν και αποθηκεύουν ό,τι λες; Μάθε πώς να διαγράφεις τα προσωπικά σου δεδομένα.

Ζούμε στην εποχή των θαυμάτων. Σε περίπτωση που δεν το έχεις συνειδητοποιήσει, βρισκόμαστε σε ένα σημείο της ιστορίας όπου μπορούμε πράγματι να συνομιλήσουμε με… μηχανές. Σκέψου λίγο: Cortana, Alexa, Siri, Google Assistant, όλα αυτά είναι «μηχανές» – έστω και υπό μορφήν προγραμμάτων – με τις οποίες μπορείς, εκτός των εντολών, ακόμη και να ανοίξεις ψιλοκουβέντα.

Βέβαια, ζούμε και στην εποχή της παρακολούθησης. Όλοι ενδιαφέρονται για το τι κάνουμε, πως το κάνουμε και γιατί το κάνουμε, ποια sites επισκεπτόμαστε, ποια posts μας αρέσουν και ποια όχι. Και δε μιλάμε για κάποια σκοτεινή συνωμοσία· αυτοί που μας παρακολουθούν είναι η ίδια η Google, το Facebook και οι υπόλοιποι που δεν θέλουν να μάθουν τα μυστικά μας, αλλά να μας διαφημίσουν προϊόντα με μεγαλύτερη επιτυχία!

Οι εταιρείες αυτές που έχουν δημιουργήσει τέτοιους ψηφιακούς βοηθούς, καταγράφουν τις δικές σου εντολές και τις ερωτήσεις που θέτεις, τις οποίες καταγραφές στέλνουν στους κεντρικούς servers της εκάστοτε εταιρείας, όπου και παραμένουν επ’ αόριστον, με τις εταιρείες να αναφέρουν πως αυτό γίνεται για τη «βελτίωση του προϊόντος και των υπηρεσιών».

Κι αν όμως εσύ δεν θες; Θα πρέπει να ζητήσεις να διαγραφούν!

Οι ψηφιακοί βοηθοί είναι σχετικά απλές συσκευές, οι οποίες δε μπορούν να κάνουν και πολλά πράγματα, πέραν του να καταλάβουν τη λέξη ή τη φράση – κλειδί που πρέπει να πεις για να «ξυπνήσουν». Παρακολουθούν συνεχώς το ενσωματωμένο μικρόφωνο, προσπαθώντας να ανιχνεύσουν τη λέξη/φράση αφύπνισης και, όταν την ανιχνεύσουν, ηχογραφούν ό,τι πεις μετά και το στέλνουν στους servers της εκάστοτε εταιρείας για επεξεργασία και επιστροφή των απαντήσεων. Οι εταιρείες, όμως, αυτές τις ηχογραφήσεις τις κρατούν, για να βελτιώσουν την κατανόηση της ομιλίας αλλά και τη βελτίωση των ίδιων των βοηθών, για όσο διάστημα θέλουν.

Κάποιες εταιρείες σου δίνουν την επιλογή να αλλάξεις αυτή την τακτική και να τους αναγκάσεις να διαγράφουν τις ηχογραφήσεις. Βέβαια, σε κάποιες περιπτώσεις, η επιλογή αυτή μπλοκάρει τον ίδιο τον ψηφιακό βοηθό. Ας δούμε όμως όλους τους βοηθούς και τη συμπεριφορά τους και της εταιρείας που τους κατασκευάζει.

Google Assistant

Η Google είναι η εταιρεία που προσφέρει τις περισσότερες επιλογές επί του θέματος. Σου δίνει την επιλογή να χρησιμοποιήσεις το Google Assistant χωρίς να κρατά τις ηχογραφήσεις για πάντα. Και μάλιστα, αυτό είναι και το default στις ρυθμίσεις για κάθε νέο assistant.

Οι παλιοί χρήστες βέβαια κληρονομούν τη ρύθμιση του να μένουν οι ηχογραφήσεις εις το διηνεκές, αλλά ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να την αλλάξει, πηγαίνοντας στο Activity controls και απενεργοποιώντας το Voice & Audio Activity και πατώντας Pause. Και το καλύτερο; Αυτή η ρύθμιση δεν χαλάει το Google Assistant ή τις συσκευές του Google Home.

Amazon Alexa

Οι ρυθμίσεις που παρέχει η Amazon για την Alexa δεν περιλαμβάνουν κάτι αντίστοιχο με αυτές της Google. Αν χρησιμοποιείς την Alexa, είτε από συσκευή Echo είτε από το app, οι ηχογραφήσεις ανεβαίνουν στους servers της Amazon και μένουν εκεί για όσο καιρό επιθυμεί η Amazon. Η μόνη επιλογή που είναι σχετική, βρίσκεται στο privacy dashboard όπου μπορείς να πεις στην Amazon πως δεν επιθυμείς να χρησιμοποιηθούν οι ηχογραφήσεις σου για τη βελτίωση της Alexa ή για ανάπτυξη νέων δυνατοτήτων. Δεν αναφέρει πουθενά, όμως, τη δυνατότητα της Amazon να κρατά τις ηχογραφήσεις για άλλους σκοπούς.

Τέλος μπορείς να πατήσεις το mute και να «κουφάνεις» τη συσκευή Echo· αυτό όμως σημαίνει πως δε θα μπορείς να χρησιμοποιείς τη συσκευή και την Alexa, κάτι που ουσιαστικά καταργεί το λόγο ύπαρξης της ίδιας της συσκευής.

Microsoft Cortana

Η Microsoft έχει την Cortana ως ψηφιακή βοηθό και, μαζί με την Amazon, δε δίνει καμία επιλογή περί της διατήρησης των ηχογραφήσεων. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να δεις τις ηχογραφήσεις και να τις διαγράψεις από το privacy dashboard.

Ακόμη χειρότερα, όμως, η Microsoft δεν παρέχει καν τρόπο αποτροπής της χρήσης των ηχογραφήσεων, όπως έχει η Amazon. Ο μόνος τρόπος είναι να απενεργοποιήσεις εντελώς τη φωνητική λειτουργία της Cortana. Ομοίως, αν είσαι κάτοχος κάποιου ηχείου με λειτουργία Cortana, το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι το mute. Από τη στιγμή που συμφωνείς με τους όρους χρήσης του ψηφιακού βοηθού της Microsoft, ουσιαστικά συμφωνείς και στην αποθήκευση των ηχογραφήσεων από τη Microsoft.

Apple SIri

Η Apple έκανε την αρχή με τη Siri και φαίνεται πως έχει μάθει πράγματα σε αυτό το διάστημα. Η εταιρεία παρέχει ίσως τον ευκολότερο τρόπο να διαγράψεις τις ηχογραφήσεις· από την άλλη, όμως, οι επιλογές που παρέχει για την αποτροπή ηχογραφήσεων είναι μάλλον άχρηστες.

Όπως και στην περίπτωση των δύο προηγούμενων, η μόνη επιλογή είναι να μην τη χρησιμοποιήσεις καθόλου. Χρησιμοποιώντας τη Siri, ουσιαστικά αποδέχεσαι το γεγονός πως η Apple θα κρατά τις ηχογραφήσεις και θα τις χρησιμοποιεί όπως αυτή νομίζει.

Βέβαια, το καλό εδώ είναι πως, απενεργοποιώντας τη Siri (και την υπαγόρευση), διαγράφονται οι ηχογραφήσεις από τους servers της Apple. Τι πρέπει να κάνεις; Απλά πηγαίνεις στα Settings, στην κατηγορία Siri, και απενεργοποιείς τη Siri και το Hey Siri. Έπειτα, για την υπαγόρευση, πας στο Settings > General > Keyboards και κλείνεις το Dictation.

Το αν είναι αυτές οι επιλογές αρκετές – ή ανεκτές – για να συνεχίσεις να χρησιμοποιείς ή να ξεκινήσεις να χρησιμοποιείς έναν ψηφιακό βοηθό, είναι απόφαση την οποία θα πρέπει να πάρεις εσύ. Εμείς απλά ελπίζουμε οι εταιρείες να ευαισθητοποιηθούν σε αυτό το θέμα και να δώσουν περισσότερες επιλογές στους χρήστες. Ή απλά να κάνουν αυτό που πρέπει και να σταματήσουν τις αποθηκεύσεις ηχογραφήσεων εντελώς.