14
Πολίτης του Σήμερα

Πώς να ελέγχεις το PC με τα μάτια

Πώς να ελέγχεις το PC με τα μάτια
Τα Windows 10 υποστηρίζουν έλεγχο με τα μάτια για ανθρώπους με προβλήματα στα άνω άκρα. Όλοι όμως μπορούν να επωφεληθούν από το χαρακτηριστικό αυτό. Μάθε πώς λειτουργεί το Eye Control.

Η Microsoft φροντίζει και για τους χρήστες των Windows με προβλήματα, προσθέτοντας τεχνολογίες αιχμής στο λειτουργικό της σύστημα. Ειδικά για όσους χρήστες δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν ποντίκι ή κάποια άλλη συσκευή κατάδειξης, έχει προσθέσει το σύστημα ελέγχου των Windows μέσω της κίνησης των ματιών, το οποίο η εταιρεία ονομάζει Eye Control.

Βέβαια, για να χρησιμοποιήσεις αυτό το σύστημα Eye Control, ο υπολογιστής σου θα πρέπει να διαθέτει κάποια συμβατή συσκευή eye-tracking (υποστηρίζονται μοντέλα των εταιρειών Tobii και EyeTech).

Στην τελευταία έκδοση των Windows 10 έχει κάνει μια σημαντική προσθήκη στο σύστημα Eye Control. Η προσθήκη αυτή έχει να κάνει με την υποστήριξη drag and drop.

Εκτός αυτού, το Eye Control λειτουργεί μέσω μιας μπάρας την οποία η Microsoft ονομάζει Launchpad και στην οποία βρίσκονται εικονίδια χειρισμού. Για να ενεργοποιηθεί ένα από τα εικονίδια (και η λειτουργία στην οποία αυτό αντιστοιχεί) αρκεί απλά να κρατήσεις το βλέμμα σου πάνω του. Ο χρόνος ενεργοποίησης είναι δυνατόν να ρυθμιστεί, για την αποφυγή τυχαίων ενεργοποιήσεων, και ονομάζεται «dwell time».

Οι λειτουργίες του launchpad περιλαμβάνουν:

  • μετακίνηση του launchpad πάνω ή κάτω
  • έλεγχος του δρομέα του ποντικιού συν «πλήκτρα» που αντιστοιχούν στο δεξί και το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού
  • έλεγχος της ροδέλας κύλισης του ποντικιού
  • πληκτρολόγηση μέσω του πληκτρολογίου του Eye Control
  • χρήση του συστήματος απαγγελίας κειμένου
  • άμεση πρόσβαση στα Start menu, Task view, ρύθμιση της συσκευής eye-tracking και των ρυθμίσεων αυτής
  • παύση του Eye Control σε περίπτωση που δεν είναι απαραίτητη (π.χ. όταν βλέπεις ταινία)

Είναι φανερό πως το Eye Control είναι ένα πολύ ισχυρό σύστημα, το οποίο μεταφέρει τον έλεγχο του υπολογιστή, κυριολεκτικά, στα μάτια του χρήστη. Για την ώρα περιορίζεται σε εξειδικευμένες συσκευές ανίχνευσης αλλά είμαστε βέβαιοι πως στο μέλλον, ακόμη και μέσω μιας απλής webcam, θα επεκταθεί η χρήση του. Άλλωστε οι ερευνητές αναζητούν και δοκιμάζουν εδώ και πολλά χρόνια εναλλακτικούς τρόπους ελέγχου ενός υπολογιστή – και όχι απαραίτητα desktop ή laptop. Θα μπορούσαμε να δούμε κάτι τέτοιο και σε άλλες εφαρμογές, ίσως και σε υπολογιστές σε αυτοκίνητα, όπου ο οδηγός θα μπορούσε να ελέγχει συστήματα απλά με ένα βλέμμα!