11
Ταξίδια και αναψυχή

Πώς να αξιοποιήσεις το Google Maps στο μέγιστο βαθμό

Πώς να αξιοποιήσεις το Google Maps στο μέγιστο βαθμό
9 εξαιρετικά χρήσιμες λειτουργίες του Google Maps που πρέπει να ξέρεις

Το Google Maps είναι ένα από τα πιο χρήσιμα όσο και ριζοσπαστικά apps, από τα δεκάδες που παρέχει η Google δωρεάν. Από την πρώτη στιγμή της κυκλοφορίας του, το Google Maps έδωσε δυνατότητες που μέχρι τότε ανήκαν στη σφαίρα της φαντασίας. Αρκεί απλά να αναφέρουμε το Street View που επιτρέπει να δεις με τα μάτια σου μια οποιαδήποτε περιοχή, αρκεί να είναι εντός οδικού δικτύου, ή τη δωρεάν λειτουργία πλοήγησης, η οποία εν μία νυκτί πέταξε πολλές εταιρείες χαρτογράφησης και πλοήγησης εκτός αγοράς.

Στα 14 χρόνια ύπαρξής του, το Google Maps έχει προσθέσει πολλές ακόμη λειτουργίες που το κάνουν πιο χρήσιμο από ποτέ.

Εσύ τις γνωρίζεις;

Άλλαξε την ώρα

Όταν βάζεις το Google Maps να σου βγάλει την βέλτιστη διαδρομή μεταξύ δύο σημείων, θα σου δώσει αυτή που υπολογίζει ως βέλτιστη, με βάση τα δεδομένα της ώρας που ψάχνεις – συμπεριλαμβανομένης και της κίνησης στους δρόμους. Αν θες καλύτερα αποτελέσματα, πάτα το «set depart or arrive time» και βάλε τη μέρα και την ώρα που θες να κάνεις τη διαδρομή.

Φτιάξε λίστες

Το ξέρεις πως μπορείς να έχεις λίστες με τα μέρη που πηγαίνεις πιο συχνά, έτσι ώστε να μην ψάχνεις κάθε φορά στο χάρτη; Απλά άνοιξε το μενού (τρεις γραμμές), πάτα το «your places» και από εκεί «saved». Μπορείς να δημιουργήσεις δικές σου λίστες, για παράδειγμα εστιατόρια ή συνεργάτες και να προσθέσεις σε αυτές όσα μέρη επιθυμείς.

Συγκοινωνία

Το Google Maps προσέθεσε άλλη μια πολύ χρήσιμη λειτουργία, αυτή της καθημερινής σου διαδρομής προς και από τη δουλειά σου. Για να λειτουργήσει, θα πρέπει να έχεις βάλει στο «your places» το σπίτι σου και το μέρος της εργασίας σου. Μόλις το κάνεις αυτό, θα εμφανιστεί ο οδηγός για να ορίσεις τις παραμέτρους, δηλαδή το ποιες ημέρες πηγαίνεις, ποια ώρα θες να φτάνεις και ποια ώρα θα φεύγεις, ακόμη και αν πηγαίνεις με αυτοκίνητο ή με τη συγκοινωνία!

Κατέβασε τους χάρτες

Χρήσιμο αν σκοπεύεις να πας σε περιοχές χωρίς σήμα ή αν δεν θες να σπαταλάς τα data σου για χάρτες. Μπορείς να κατεβάσεις στο Google Maps τους χάρτες για κάποια συγκεκριμένη περιοχή από το σπίτι σου και να τους έχεις διαθέσιμους όταν έχεις πάρει τα… βουνά. Απλά ψάξε για την περιοχή και πάτα το download!

Κάνε μια στάση

Μια διαδρομή δεν είναι απαραίτητα non-stop. Μπορείς να βάλεις ενδιάμεσους προορισμούς ή στάσεις, για παράδειγμα να πάρεις καφέ για το δρόμο, να βάλεις βενζίνη ή να φας κάτι. Αφού έχεις αποφασίσει για την κύρια διαδρομή, βρες στο χάρτη το σημείο που θες να κάνεις στάση, πάτα πάνω του και πάτα στο «Add stop». Το Google Maps θα προσθέσει τη στάση, επαναπροσδιορίζοντας τη διαδρομή και τους χρόνους.

Φώναξε ταξί

Ναι, μέσα στις επιλογές που έχεις, πλέον, για μετακίνηση σε κάποια διαδρομή, υπάρχει και η επιλογή για ταξί. Στη χώρα μας μπορείς να χρησιμοποιήσεις το Beat. Απλά φτιάξε τη διαδρομή σου και στο πάνω μέρος που έχεις επιλογές για αυτοκίνητο, πεζή ή συγκοινωνίες, πάτα το εικονίδιο με το ανθρωπάκι που μοιάζει να χαιρετάει!

Δώσε στίγμα

Αν ταξιδεύεις και θέλεις να ενημερώσεις κάποιον για το πού είσαι αλλά και πότε αναμένεται να φτάσεις, υπάρχει η δυνατότητα να το κάνεις εύκολα. Απλά άνοιξε τα στοιχεία κατά τη διάρκεια της διαδρομής – προφανώς όχι την ώρα που οδηγείς – και πάτα το «Share trip progress». Από εκεί θα έχεις την επιλογή να μοιραστείς τη θέση και την πορεία σου με όποιον θες, διαλέγοντας από τα apps που έχεις εγκατεστημένα. Ναι, ακόμη και μέσω Facebook.

Βρες τραπέζι

Πλέον το Google Maps συμπεριλαμβάνει και πληροφορίες για καταστήματα, όπως εστιατόρια. Εκτός από τις τυπικές πληροφορίες, όμως, αν πατήσεις στην καρτέλα του εστιατορίου, μπαρ, καφετέριας ή ταβέρνας που σε ενδιαφέρει, λίγο πιο κάτω θα δεις και την επικεφαλίδα «Popular times» μαζί με ένα γράφημα! Αυτό το γράφημα απεικονίζει τις ώρες και την κίνηση στο εκάστοτε κατάστημα, για να μπορείς να γνωρίζεις αν την ώρα που σκέφτεσαι να πας έχει συνήθως πολύ κόσμο ή όχι!

Δώσε στίγμα (β’ μέρος)

Εκτός από την πορεία κάποιας διαδρομής, μπορείς να δώσεις στίγμα ακόμη κι αν είσαι (ή αν πρόκειται να είσαι) σε κάποιο μέρος. Απλά άνοιξε το χάρτη, βρες το σημείο, πάτα πάνω στο σημείο αυτό παρατεταμένα και το Google Maps θα βάλει «Dropped pin». Από εκεί μπορείς να πατήσεις Share και να μοιραστείς τη θέση σου με όποιον θες, ακόμη κι αν βρίσκεσαι πάνω στο βουνό.