8
Ψυχαγωγία

Πώς να ανακτήσεις σβησμένες φωτογραφίες

Πώς να ανακτήσεις σβησμένες φωτογραφίες
Έσβησες κατά λάθος τις φωτογραφίες από την κάμερα ή το κινητό σου; Ευτυχώς η τεχνολογία σου επιτρέπει να τις ανακτήσεις, αρκεί να σταματήσεις τώρα να βγάζεις άλλες φωτογραφίες και να διαβάσεις αυτό το άρθρο.

Όλοι έχουμε βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να χάσουμε φωτογραφίες ή βίντεο από κάρτες μνήμης. Είτε μιλάμε για κάρτα μνήμης από φωτογραφική μηχανή, είτε από φορητό σκληρό δίσκο, είτε στικάκι USB, είτε κάρτα μνήμης από κινητό, η κατάσταση είναι η ίδια. Έσβησες κάτι το οποίο δεν έπρεπε να σβηστεί. Μην απελπίζεσαι, όμως! Μπορείς ακόμη να σώσεις τα πολύτιμα αρχεία σου.

Ο λόγος είναι πολύ απλός: όταν σβήνεις ένα οποιοδήποτε αρχείο, όλες οι συσκευές, για να γλυτώσουν χρόνο και να μη φθείρουν το αποθηκευτικό μέσο, δεν σβήνουν τα ίδια τα δεδομένα αλλά απλά διαγράφουν την καταχώριση του αρχείου στον κατάλογο των περιεχομένων που βρίσκεται στην αρχή του δίσκου ή της κάρτας μνήμης. Μόνο αν γράψεις κάτι καινούριο διατρέχεις τον κίνδυνο να γράψεις από πάνω, δηλαδή να γραφτούν νέα δεδομένα στην περιοχή που ήταν αποθηκευμένα τα παλιά. Ακόμη και μετά από format, τα δεδομένα, κατά πάσαν πιθανότητα, παραμένουν άθικτα· έχουν περάσει οι εποχές που το format έγραφε «μηδενικά» σε ολόκληρη την επιφάνεια του δίσκου και διαρκούσε ώρες.

Σταμάτα ό,τι κάνεις τώρα!

Λοιπόν, αν έκανες το λάθος και έσβησες κάποια αρχεία, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να σταματήσεις να χρησιμοποιείς αυτή την κάρτα (ή τον δίσκο). Αν είναι κάρτα μνήμης σε κινητό, αφαίρεσέ την ή κλείσε το κινητό εντελώς. Αν είναι κάρτα από φωτογραφική μηχανή, ομοίως αφαίρεσέ την. Σε κάθε περίπτωση, φρόντισε να μην εγγραφούν νέα δεδομένα σε αυτή την κάρτα, όπως κι αν τη χρησιμοποιείς. Ειδικά στην περίπτωση των smartphones, όμως, είναι σημαντικό να την αφαιρέσεις εντελώς, μιας και πολλά apps γράφουν προσωρινά δεδομένα στην κάρτα μνήμης χωρίς εσύ να το γνωρίζεις.

Το επόμενο βήμα είναι να κατεβάσεις κάποιο πρόγραμμα επανάκτησης δεδομένων. Υπάρχουν πολλά για να διαλέξεις, αλλά κάποια έχουν “ταλέντο” στο να εντοπίζουν φωτογραφίες και βίντεο διαφόρων μορφών. Ένα από αυτά είναι το Stellar Photo Recovery το οποίο διαθέτει και δωρεάν έκδοση. Είναι εύκολο στη χρήση και μπορεί να «αναστήσει» πολλά διαφορετικά formats εικόνας, ήχου και βίντεο.

Αν δεν θέλεις να δώσεις ούτε ευρώ, όμως, υπάρχει και το Recuva της Piriform, το οποίο διαθέτει την πιο δυνατή δωρεάν έκδοση, αλλά και η αναβάθμιση στην Pro είναι σχετικά φθηνή, στα 20 δολάρια (κάπου 16,5 ευρώ). Μπορεί να μην είναι το πιο όμορφο πρόγραμμα, αλλά τη δουλειά του την κάνει και θα βρει ό,τι αρχείο υπάρχει στην κάρτα, τον δίσκο ή το φλασάκι σου. Μάλιστα, αν έχεις αρχεία ή φωτογραφίες τα οποία δεν θέλεις να ανακτήσει κανένας από τον δίσκο ή την κάρτα, το πρόγραμμα διαθέτει και λειτουργία μόνιμης διαγραφής, όπου το πρόγραμμα κάνει αυτό που δεν κάνει το delete: πηγαίνει και γράφει τυχαία δεδομένα πάνω από τις περιοχές στις οποίες είναι αποθηκευμένα τα εν λόγω ευαίσθητα αρχεία – είτε είναι φωτογραφίες είτε οτιδήποτε άλλο.

Τέλος, υπάρχει και το MiniTool Power Data Recovery το οποίο είναι εντελώς δωρεάν αλλά έχει όριο το 1GB για την ανάκτηση αρχείων. Η μόνη διαφορά των επί πληρωμή εκδόσεών του είναι πως σου επιτρέπει να ανακτήσεις δεδομένα, ανεξαρτήτως μεγέθους. Αν όμως μιλάμε για λίγες φωτογραφίες και όχι για ολόκληρη βιβλιοθήκη, τότε το MiniTool είναι υπερ-αρκετό.