8
Ψυχαγωγία

Πώς να ακούσεις υψηλής ποιότητας μουσικής streaming

Πώς να ακούσεις υψηλής ποιότητας μουσικής streaming
Έχουμε συνηθίσει τη μουσική streaming να έχει χαμηλή ποιότητα, ή τουλάχιστον να μην συγκρίνεται με αυτή που ακούμε από το στερεοφωνικό μας. Τώρα το Spotify ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει σύντομα το streaming μουσικής ποιότητας CD.

Το Spotify είναι η υπ’ αριθμόν ένα πλατφόρμα για streaming μουσικής στον κόσμο. Μπορούμε να πούμε πως έχει αντικαταστήσει τα mp3 players εδώ και λίγα χρόνια, όπως τα mp3 players αντικατέστησαν τα discman, τα οποία με τη σειρά τους αντικατέστησαν τα walkman (με κασσέτα) κι αυτά, τα πανάρχαια τρανζιστοράκια. Πρακτικά, ολοκληρώθηκε ο κύκλος της φορητής μουσικής, επιστρέφοντας στα ραδιοκύματα, με μια διαφορά: πλέον δεν επαφίεσαι στις ορέξεις του ραδιοφώνου, αλλά μπορείς να επιλέξεις εσύ τι μουσική θα ακούς. Πολλοί είναι, όμως, οι φανατικοί της ποιότητας, γνωστοί και ως audiophiles, οι οποίοι θεωρούν πως όλα τα προαναφερθέντα, συμπεριλαμβανομένου και του Spotify, δεν παρέχουν επαρκή ποιότητα στον ήχο. Πολλές είναι οι φωνές που ζητούν από τους ιθύνοντες του Spotify να βελτιώσουν την ποιότητα του ήχου στην πλατφόρμα, κάτι που μέχρι τώρα δεν είχε εισακουστεί.

Μέχρι τώρα…

Το Spotify δημιούργησε μια νέα υπηρεσία, ένα νέο «επίπεδο», αν προτιμάς, το Spotify HiFi, ακριβώς για όσους δεν αρκούνται στην ποιότητα του ήχου που προσφέρει μέχρι τώρα. Οι πιστοί του high-fidelity θα μπορούν να απολαμβάνουν ήχο lossless, δηλαδή ήχο χωρίς απώλειες στην ποιότητα λόγω συμπίεσης. Εκτός των smartphones, το Spotify HiFi θα λειτουργεί και σε ηχεία που υποστηρίζουν το Spotify Connect. Μάλιστα, η ανακοίνωση του Spotify αναφέρει πως η εταιρεία συνεργάζεται με «μερικούς από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές ηχείων» έτσι ώστε να φέρει το Spotify HiFi σε «όσο περισσότερους χρήστες γίνεται».

Αν περιμένεις λεπτομέρειες… μην περιμένεις! Η ανακοίνωση του Spotify δεν περιελάμβανε τεχνικές λεπτομέρειες πάνω στις τεχνολογίες που θα χρησιμοποιεί το Spotify HiFi. Βέβαια, γνωρίζουμε πως το απλό Spotify χρησιμοποιεί (μέγιστο) bitrate 160kbps για τους… τσαμπατζήδες (δηλαδή τους χρήστες της δωρεάν υπηρεσίας), ενώ οι χρήστες του Spotify Premium απολαμβάνουν streams στα 320kbps. Αν θέλεις να μιλήσουμε για lossless, βέβαια, απλώς θα αναφέρουμε πως το bitrate ενός κανονικού CD είναι 1.411kbps, αλλά ακόμη κι αυτό δεν είναι αρκετό για πολλούς audiophiles. Γι’ αυτό το λόγο, άλλωστε, υπάρχουν και υπηρεσίες streaming οι οποίες πηγαίνουν πολύ πιο πάνω, όπως το Tidal, το οποίο χρησιμοποιεί streams στα 9.216kbps (στο πρόγραμμα Tidal Masters), ή το Qobuz, με το ίδιο bitrate.

Το Spotify φαίνεται να ακολουθεί το ρεύμα της εποχής που θέλει πιο ποιοτικό ήχο και δεν είναι ούτε κατά διάνοια η πρώτη πλατφόρμα που ανεβάζει bitrate. Να υπενθυμίσουμε ότι τόσο η Sonos διαθέτει εδώ και καιρό το Sonos Radio HD, όσο και η Amazon με το Amazon Music HD. Το ερώτημα, βέβαια, είναι αν όντως διαθέτεις τον απαραίτητο εξοπλισμό για να εκμεταλλευτείς την αυξημένη ποιότητα ήχου – γιατί τα μικροσκοπικά ακουστικά των 10 ευρώ που έχουν οι περισσότεροι, σίγουρα δεν επαρκούν για να σου δώσουν το παραμικρό παραπάνω.