7
Τεχνολογία

Πώς και γιατί να διαγράψεις το παλιό σου email

Πώς και γιατί να διαγράψεις το παλιό σου email
Γνωρίζεις ότι ένας παλιός λογαριασμός email μπορεί να προκαλέσει προβλήματα ασφαλείας. Μάθε πώς να διαγράψεις τα παλιά σου email χωρίς όμως να χάσεις τίποτα.

Το e-mail ήταν το πρώτο πράγμα που οι περισσότεροι εξ ημών έφτιαξαν όταν απέκτησαν για πρώτη φορά πρόσβαση στο διαδίκτυο. Για πολλούς, αυτή η εμπειρία έγινε στο πανεπιστήμιο ή σε κάποια άλλη σχολή, τις εποχές που οι οικιακές συνδέσεις ήταν σπάνιες και δεν υπήρχε καν ο πρόγονος της Cosmote, η OteNet! Τότε οι περισσότεροι δημιουργούσαν λογαριασμούς σε υπηρεσίες όπως η Hotmail (εξαγοράστηκε από τη Microsoft), η Yahoo (υπάρχει ακόμη), τις εποχές που δεν υπήρχε καν Google, πόσο μάλλον Gmail! Μάλιστα, αρκετοί εξ ημών συνεχίζουν και χρησιμοποιούν τον ίδιο λογαριασμό e-mail για δεκαετίες, για να γραφτούν σε άλλες υπηρεσίες και ηλεκτρονικά καταστήματα. Αυτό, όμως, είναι λάθος.

Το πρόβλημα ξεκινά από ότι οι περισσότεροι έχουν μόνο ένα e-mail το οποίο χρησιμοποιούν για να γραφτούν στα πάντα. Αυτό σημαίνει πως, αν κάποιος κακόβουλος καταφέρει και σπάσει τον κωδικό του e-mail, τότε μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση σε όλους τους άλλους λογαριασμούς σου, με ιδιαίτερη ευκολία.

Το πρόβλημα αυτό γίνεται χειρότερο από το γεγονός πως οι περισσότεροι ανακυκλώνουν ένα (ή έστω λίγα) password σε όλους τους λογαριασμούς. Μπορεί κάποτε να θεωρούσαμε πως το i0anna-1983!% ήταν πολύ ασφαλές και δεν θα το έβρισκε κανένας, τα πράγματα όμως έχουν αλλάξει άρδην. Τέτοια passwords είναι πολύ εύκολο να σπάσουν, ενώ, αν τα χρησιμοποιείς αυτούσια σε πολλούς λογαριασμούς, το πιθανότερο είναι πως δεν χρειάζεται καν να σπάσουν. Αρκεί κάποιος καλός hacker να σπάσει την ασφάλεια ενός από τα sites στα οποία είσαι γραμμένος και να αποκτήσει πρόσβαση στη βάση δεδομένων ή, ακόμη χειρότερα, να γραφτείς μόνος σου σε κάποιο site το οποίο ελέγχεται από κάποιον κακόβουλο administrator.

Προφανώς, η λύση του να διαγράψεις ολόκληρο τον λογαριασμό του e-mail δεν είναι η μοναδική. Μια εναλλακτική είναι να αλλάξεις το password (σε κάτι που να είναι μοναδικό και να μοιάζει περισσότερο με HsG4<Tj{A.X#`B{o>sfUczzxStg$2r!0h}8 παρά με maria12345) και να ενεργοποιήσεις το two-factor authentication, με το οποίο θα πρέπει να επιβεβαιώνεις πως είσαι εσύ, μέσω μηνύματος στο κινητό σου. Ακόμη κι έτσι, όμως, ένα παλιό e-mail είναι σχεδόν βέβαιο πως υπάρχει στις λίστες των ενεργών e-mails που κυκλοφορούν στον υπόκοσμο του Internet και, εκτός του τεράστιου όγκου spam που θα λαμβάνει, θα γίνεται και συχνά στόχος επίδοξων εισβολέων. Είναι ώρα να φτιάξεις ένα νέο λογαριασμό, αν δεν το έχεις κάνει ήδη, και να «μετακομίσεις» όλους σου τους λογαριασμούς εκεί, διαγράφοντας τον παλιό.

Πριν τη διαγραφή, θα πρέπει να γράψεις όλες τις υπηρεσίες, τα sites και τα on-line καταστήματα στα οποία έχεις κάνει εγγραφή χρησιμοποιώντας το παλιό σου e-mail. Μια ματιά στη λίστα των e-mails θα σε βοηθήσει, μιας και όλοι στέλνουν e-mail επιβεβαίωσης κατά την εγγραφή, επομένως θα πρέπει να τα έχεις κάπου ξεχασμένα. Έπειτα, θα πρέπει να μπεις σε καθένα από αυτά τα sites και να βρεις τη διαδικασία αλλαγής του e-mail που είναι συνδεδεμένο σε κάθε λογαριασμό. Ακολουθώντας τις οδηγίες, θα πρέπει να αλλάξεις το παλιό e-mail με το καινούριο.

Αυτή η διαδικασία είναι και ευκαιρία να διαγράψεις λογαριασμούς ξεχασμένους από τον… χρόνο, τους οποίους δεν χρησιμοποιείς πλέον. Επίσης, τώρα είναι ευκαιρία να αρχίσεις να χρησιμοποιείς κάποιον password manager και να αλλάξεις και το password σε κάθε ένα site με ένα ασφαλές, μεγάλο, πολύπλοκο και μοναδικό password, το οποίο θα θυμάται το password manager για εσένα, για κάθε site ξεχωριστά. Επίσης, καλό θα είναι να ενεργοποιήσεις, όπου είναι διαθέσιμο, το two-factor authentication, έτσι ώστε κάθε φορά που χρειάζεται να κάνεις log-in, να σου ζητείται και ταυτοποίηση (συνήθως μέσω κινητού) εκτός από το password.

Το επόμενο βήμα προς την… ολική διαγραφή είναι να σώσεις τα δεδομένα που χρειάζεσαι από τον παλιό λογαριασμό. Η Google, αν μιλάμε για λογαριασμό Gmail, έχει ένα εργαλείο ονόματι Takeout το οποίο θα αναλάβει να αντιγράψει τα πάντα από τον λογαριασμό σου στη Google. E-mails, φωτογραφίες, επαφές, αρχεία στο Drive, bookmarks από τον Chrome, συζητήσεις στο Hangouts, ιστορικό τοποθεσιών από το Maps, τα πάντα! Με λίγο ψάξιμο, θα βρεις την αντίστοιχη επιλογή σε όλους τους παρόχους για να αποθηκεύσεις ό,τι χρειάζεσαι. Και βέβαια, αν χρειαστεί, μπορείς πάντα να γράψεις σε ένα χαρτί διευθύνσεις που δεν είσαι σίγουρος πως είχες καταχωρίσει.

Το επόμενο βήμα είναι να επιλέξεις (αν δεν έχεις ήδη) πάροχο του νέου σου e-mail. Οι περισσότεροι πηγαίνουν στη λύση του Gmail ή της Microsoft, αλλά αν ανησυχείς για την ασφάλεια των δεδομένων σου, μπορείς να επιλέξεις κάποιο άλλο. Επίσης, καλό θα είναι να διαλέξεις ένα ουδέτερο όνομα για το e-mail σου, μιας και οι επιλογές της εφηβείας σπανίως είναι κατάλληλες για e-mail ενήλικου. Σκέψου τι εντύπωση θα κάνει σε έναν υποψήφιο εργοδότη το e-mail σου, αν είναι thrylara-gate-7@gmail.com ή rainbowtears86@outlook.com. Τέλος, αν χρησιμοποιείς ακόμη το παλιό σου e-mail, μπορείς να το κρατήσεις ενεργό για μερικούς μήνες ακόμη, βάζοντας ένα αυτόματο μήνυμα απάντησης σε κάθε εισερχόμενο e-mail, το οποίο να πληροφορεί όσους σου στέλνουν e-mails πως πρόκειται να αλλάξεις διεύθυνση και πως αυτό το e-mail θα διαγραφεί.

Τέλος… ήρθε η ώρα για να πέσει η κουρτίνα. Ο κάθε πάροχος έχει δική του διαδικασία διαγραφής λογαριασμού, επομένως θα πρέπει να μπεις στις ρυθμίσεις του λογαριασμού και να εντοπίσεις την επιλογή delete account” Έπειτα, απλά ακολουθείς τις οδηγίες.