7
Τεχνολογία

Πώς θα ενεργοποιήσεις το Auto HDR

Πώς θα ενεργοποιήσεις το Auto HDR
Η Microsoft εισάγει το Auto HDR στα Windows 10. Μάθε πώς θα το αξιοποιήσεις στα παιχνίδια σου για απόλυτα ρεαλιστική οπτική.

Το HDR αποτελεί τη μεγαλύτερη, ίσως, βελτίωση στην εικόνα – τόσο την τηλεοπτική εικόνα όσο και την εικόνα των videogames – των τελευταίων πολλών ετών. Όπως λέει και η Hannah Fisher της ίδιας της Microsoft, το HDR «ξεκλειδώνει μια εντελώς νέα κλίμακα χρωμάτων με μεγαλύτερη ένταση από τα συμβατικά monitors, κάνοντας τα παιχνίδια να ζωντανεύουν όπως ποτέ άλλοτε». Ήδη απολαμβάνουμε (όσοι έχουμε) τα οφέλη του HDR μέσα από τις κονσόλες Xbox Series X/S οι οποίες κυκλοφόρησαν τον περασμένο Νοέμβριο, και μάλιστα με τη λειτουργία Auto HDR η οποία μπορεί και βελτιώνει αυτομάτως ακόμη και παιχνίδια τα οποία δεν είχαν σχεδιαστεί για να υποστηρίζουν HDR.

Μήπως όμως παίζεις παιχνίδια στο PC σου και νιώθεις λίγο παραμελημένος; Τώρα, λοιπόν, η Microsoft φέρνει το Auto HDR και στα Windows, δίνοντάς σου τη δυνατότητα να εκμεταλλευτείς το HDR της οθόνης σου, ακόμη και σε παλιά παιχνίδια τα οποία δεν το υποστηρίζουν!

Ας εξηγήσουμε λίγο καλύτερα το τι είναι το HDR και τι κάνει το Auto HDR. Κατ’ αρχήν, τα αρχικά HDR αντιστοιχούν στο High Dynamic Range και είναι μια μέθοδος υπολογισμού της εικόνας, στην οποία οι φωτεινές και οι σκοτεινές περιοχές μιας εικόνας μπορούν να αποδοθούν με πολύ μεγαλύτερη λεπτομέρεια απ’ ότι με την παλιά τεχνολογία (η οποία πλέον ονομάζεται SDR – Standard Dynamic Range). Στα παιχνίδια, η αύξηση του εύρους των χρωμάτων και της φωτεινότητας που προσφέρει το HDR σημαίνει πως οι εικόνες γίνονται πιο ρεαλιστικές. Θα μπορείς να δεις τις λεπτομέρειες μιας τρομακτικής σκιάς να κινείται στα σκοτάδια, αντί για… μαύρο κατράμι. Ο ήλιος θα είναι πιο φωτεινός, ζεστό κίτρινο αντί για ένα απλό κάτασπρο. Όλα αυτά, όμως, απαιτούν τόσο υποστήριξη από το ίδιο το παιχνίδι, όσο και, προφανώς, να έχεις οθόνη η οποία να υποστηρίζει HDR.

Το Auto HDR συμπληρώνει ένα κενό στη βιομηχανία των παιχνιδιών. Ενώ κάποια στούντιο ετοιμάζουν τα παιχνίδια τους με εγγενή υποστήριξη HDR, κάποια άλλα αρκούνται σε SDR. Εδώ μπαίνει το Auto HDR, το οποίο μπορεί να παρέμβει σε αυτά τα παιχνίδια και, μέσω ευφυών αλγορίθμων, να επεκτείνει το δυναμικό εύρος τους έτσι ώστε να τα κάνει HDR!

Στην εικόνα μπορείς να δεις ένα παράδειγμα, στο οποίο συγκρίνεται το αποτέλεσμα του Auto HDR με αυτό του εγγενούς HDR (με τεχνητό χρωματισμό στην επιπλέον φωτεινότητα). Προφανώς τα αποτελέσματα δεν είναι ταυτόσημα, αλλά το Auto HDR έρχεται πολύ κοντά στο πραγματικό HDR.

Για την ώρα, το Auto HDR είναι διαθέσιμο μόνο στο build 21337 των Windows 10, στο οποίο έχουν πρόσβαση μόνο όσοι είναι μέλη του Windows Insider Program της Microsoft. Αν και δεν προτείνουμε να γίνεις κι εσύ μέλος, μιας και ο σκοπός του είναι η δοκιμή (αρκετές φορές ασταθών) προ-εκδόσεων των Windows 10, πολύ προτού κυκλοφορήσουν στο ευρύ κοινό, αν θέλεις ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ να δεις το Auto HDR σε δράση και δε μπορείς να περιμένεις μέχρι να κυκλοφορήσει σε κάποιο επίσημο update των Windows 10, μπορείς. Αφού πάρεις την αναβάθμιση στο build 21337 (ή νεότερο), η επιλογή θα βρίσκεται μέσα στα Settings, System, Display, Windows HD Color Settings, με όνομα Use HDR και, λίγο πιο κάτω, Auto HDR.

Αν δεν θέλεις να μπλέξεις με προ-εκδόσεις των Windows 10, απλά περίμενε· σε λίγο καιρό, θα δεις αυτή τη λειτουργία να εμφανίζεται και στην κύρια έκδοση, μετά από κάποιο update!