7
Τεχνολογία

Πρόβλημα στο Wi-Fi; Ethernet + Mesh

Πρόβλημα στο Wi-Fi; Ethernet + Mesh
Η απόλυτη λύση στο αιώνιο πρόβλημα του αξιόπιστου Wi-Fi είναι… δύο λύσεις! Μάθε πως θα έχεις τέλειο σήμα παντού και πάντα

Η δικτύωση του σπιτιού δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση. Ειδικά αν το σπίτι σου είναι… μεγαλούτσικο, αν υπάρχουν περισσότεροι όροφοι ή αν είναι παλαιού τύπου με παχείς τοίχους, το πρόβλημα της κάλυψης του Wi-Fi είναι εντονότερο. Ομοίως και εάν το σπίτι σου βρίσκεται σε πυκνοκατοικημένη περιοχή, με δεκάδες δίκτυα Wi-Fi σε πολύ κοντινή απόσταση να παρεμβάλλουν το ένα στο άλλο. Λύσεις, πλέον, υπάρχουν αρκετές, αλλά μία είναι η λύση που θα σου λύσει το πρόβλημα.

Η επέκταση του Wi-Fi από το router σε άλλα σημεία του σπιτιού είναι δυνατή μέσω συσκευών που ονομάζονται repeaters ή extenders. Δεν είναι το ίδιο πράγμα, αλλά αυτό που κάνουν είναι να επεκτείνουν το βεληνεκές του Wi-Fi ή να δημιουργούν νέο δίκτυο Wi-Fi (αναλόγως της περίπτωσης). Πλέον υπάρχει και το mesh, το οποίο επεκτείνει το υπάρχον Wi-Fi μέσω πολλών μικρών “ναμεταδοτών” Όλα, όμως, βασίζονται στο αρχικό σήμα του router, το οποίο μπορεί να είναι προβληματικό από την πηγή. Όσο καλό σήμα κι αν φαίνεται πως έχει το κινητό σου, λοιπόν, η μετάδοση δεδομένων θα υποφέρει από την πηγή.

Η τελική λύση είναι ο συνδυασμός του mesh με την παλιά, καλή και δοκιμασμένη λύση του… καλωδίου Ethernet (ή και του ρεύματος, όπως θα δούμε πιο κάτω). Το mesh αναλαμβάνει την ύφανση ενός δικτύου το οποίο θα καλύπτει κάθε γωνία του σπιτιού ή και μέχρι έξω από αυτό, ενώ τα καλώδια αναλαμβάνουν τη μεταφορά δεδομένων στις συσκευές mesh, αξιόπιστα και χωρίς παρεμβολές.

Ένα θέμα που ανακύπτει συχνά στη χώρα μας είναι αυτό της καλωδίωσης. Ενώ σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, τα σπίτια κατασκευάζονται με εσωτερικούς τοίχους από ξύλα και γυψοσανίδες, κάτι που διευκολύνει πάρα πολύ την προσθήκη νέων καλωδιώσεων χωρίς να φαίνεται τίποτα εξωτερικά, στη χώρα μας όλα είναι φτιαγμένα από μπετόν, τούβλα και σοβάδες. Αν θέλεις να περάσεις καλώδια δικτύου σε ένα σπίτι, είτε θα πρέπει να αποδεχτείς τη μοίρα σου και να σκάψεις κανάλια στους τοίχους, είτε θα πρέπει να συμβιβαστείς με την προσθήκη εξωτερικών πλαστικών καναλιών. Και εδώ έρχεται η τεχνολογία να δώσει μια ακόμη λύση: το PowerLine!

Το PowerLine είναι μια τεχνολογία η οποία αναλαμβάνει να μεταφέρει δεδομένα μέσα από τα καλώδια του ρεύματος, τα οποία υπάρχουν σε κάθε σπίτι και σε κάθε δωμάτιο. Η παροχή ρεύματος παραμένει ανεπηρέαστη, μιας και το PowerLine μπορεί και προσθέτει τα δικά του σήματα υψηλής συχνότητας πάνω στην αργή ημιτονοειδή τάση των 50Hz του δικτύου της ΔΕΗ, ενώ όλες οι συσκευές δεν καταλαβαίνουν καν τη διαφορά. Έτσι είναι δυνατόν να έχεις Ethernet σε κάθε γωνία του σπιτιού.

Σε κάθε περίπτωση, είτε το σπίτι σου έχει ήδη εγκατάσταση δικτύου, είτε είσαι διατεθειμένος να το κάνεις εσύ, είτε καταφύγεις σε λύση PowerLine, από εκεί και πέρα η σύνδεση όλων των συσκευών σου γίνεται απλή. Οι συσκευές mesh θα αναλάβουν να καλύψουν τον χώρο σου με ισχυρό και αξιόπιστο σήμα Wi-Fi, ενώ οι συνδέσεις Ethernet θα μεταφέρουν τα δεδομένα χωρίς διακοπές και χωρίς παρεμβολές, τόσο στις προαναφερθείσες συσκευές mesh όσο και σε άλλες συσκευές που τυχόν έχεις στο χώρο σου (π.χ. κονσόλες, σταθεροί υπολογιστές, αποκωδικοποιητές).

Για όλα τα παραπάνω και ακόμα περισσότερα προϊόντα δικτύωσης ένα κατάστημα ΓΕΡΜΑΝΟΣ θα σου λύσει τα χέρια.