7
Τεχνολογία

«Που έχουν πάει τα κλειδιά μου»; Τώρα ξέρεις!

«Που έχουν πάει τα κλειδιά μου»; Τώρα ξέρεις!
Βοήθησε όσους ξεχνούν κλειδιά, πορτοφόλια να τα εντοπίζουν εύκολα με τη βοήθεια ενός κινητού, ενός έξυπνου Bluetooth tag και του κατάλληλου app. Ιδανικό για ηλικιωμένους με προβλήματα μνήμης ή απλά για… ξεχασιάρηδες.

Όλοι έχουν βρεθεί κάποια στιγμή στη ζωή τους στην δυσάρεστη κατάσταση να ψάχνουν κλειδιά και πορτοφόλια. Πολλές φορές τα μικροαντικείμενα αυτά είναι «κάτω από τη μύτη» σου, θαμμένα πίσω από μαξιλάρια, κάτω από καναπέδες και μέσα σε γλάστρες, αλλά είναι αδύνατο να θυμηθείς που σου έπεσαν ή που τα έβαλες.

Η τεχνολογία μπορεί να σε βοηθήσει να μην τα ξαναχάσεις, επιτρέποντάς σου να τα εντοπίζεις. Όπως ίσως έχεις καταλάβει, το smartphone σου, για άλλη μια φορά θα αποτελέσει τον απαραίτητο βοηθό σου. Χρειάζεσαι όμως και τα κατάλληλα αξεσουάρ και φυσικά ένα app. Τα αξεσουάρ αυτά είναι μικροσκοπικά και λεπτά Bluetooth tags, τα οποία είναι σχεδιασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να μπαίνουν είτε στο μπρελόκ των κλειδιών σου, μέσα στο πορτοφόλι, ή σε κάποια τσάντα ή βαλίτσα. Επειδή είναι πολύ λεπτά δεν έχουν επαναφορτιζόμενη μπαταρία, αλλά μια κοινή στρογγυλή μπαταρία, σαν κι αυτή που βάζεις σε ένα ρολόι χειρός. Επίσης, τα πιο απλά δεν έχουν καθόλου κουμπιά, ενώ υπάρχουν κι άλλα που έχουν ένα μικρό κουμπί για ενεργοποίηση της κάμερας του κινητού, παίζοντας το ρόλο του τηλεχειριστηρίου.

Πώς να ανακαλύψεις αυτό που έχασες

Αρχικά θα πρέπει να συνδέσεις τα Bluetooth tags με το κινητό σου. Κατεβάζεις το συνοδευτικό app και βάζεις τη μπαταρία και στη συνέχεια ανοίγεις το app και ακολουθείς τις οδηγίες pairing. Το app βρίσκει το tag και πλέον είναι συνδεδεμένο μαζί του. Με την ίδια διαδικασία συνδέεις κι άλλα tags, παρακολουθώντας έτσι διάφορα αντικείμενα από την ίδια εφαρμογή.

Το καλό με τα BT tags αυτά είναι ότι βρίσκονται μονίμως σε κατάσταση αναμονής καταναλώνοντας ελάχιστη ενέργεια. Έτσι, η μπαταρία τους κρατά για αρκετούς μήνες και επικοινωνούν με το smartphone μόνο όταν εσύ το επιλέξεις.

Όταν τώρα χάσεις τα κλειδιά σου, δεν έχεις παρά να ανοίξεις το app, να επιλέξεις το tag που βρίσκεται στο μπρελόκ (έχοντας φροντίσει να δώσεις ένα κατάλληλο όνομα κατά την αρχική διαδικασία της σύνδεσης, ώστε να ξέρεις ποιο tag βρίσκεται που) και να περιμένεις. Εάν τα κλειδιά σου βρίσκονται σε απόσταση έως 10 μέτρων μπορείς να ενεργοποιήσεις την εκπομπή ενός χαρακτηριστικού ήχου για να τα εντοπίσεις. Επίσης, κάποια tags σου δίνουν τη δυνατότητα να βλέπεις και την απόσταση από τα χαμένα αντικείμενα για να ξέρεις πότε πλησιάζεις ή απομακρύνεσαι, ενώ κάποια πολύ εξελιγμένα όπως αυτό που ανακαλύψαμε στα καταστήματα ΓΕΡΜΑΝΟΣ, σε ειδοποιούν αυτόματα μόλις αλλάξει θέση. Η λειτουργία αυτή είναι πολύ χρήσιμη γιατί γνωρίζεις αμέσως εάν χάσεις το πορτοφόλι σου ή απομακρυνθείς επικίνδυνα από τη βαλίτσα σου. Το συγκεκριμένο μάλιστα έχει και πάρα πολύ δυνατή σειρήνα η οποία θα τρομάξει σίγουρα τους… επίδοξους κλέφτες στο μετρό.