7
Τεχνολογία

Ποιος είναι ο καλύτερος διαχειριστής password;

Ποιος είναι ο καλύτερος διαχειριστής password;
Σου παρουσιάζουμε τους καλύτερους password managers για το 2021, για να έχεις όλους τους λογαριασμούς σου… κλειδαμπαρωμένους!

Πολλές φορές έχουμε γράψει για την αναγκαιότητα του να έχεις ασφαλή passwords, τα οποία να είναι ικανού μεγέθους, να μην είναι κοινές λέξεις που βρίσκει κανείς στο λεξικό ή ημερομηνίες γενεθλίων, και να μην χρησιμοποιείς σε κανένα site το ίδιο password. Δυστυχώς όμως, οι στατιστικές που δημοσιεύονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, αποδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας πως οι περισσότεροι εξ ημών αρνούνται πεισματικά να ακολουθήσουν τις συστάσεις των ειδικών. Τα στατιστικά δείχνουν πως passwords τύπου 12345 ή abcdefg συνεχίζουν και βρίσκονται στην κορυφή του… top-10, ενώ δεν λείπουν και άλλα τραγελαφικά όπως παραλλαγές του I-love-τάδε.

Η λύση για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο, είναι να χρησιμοποιήσεις ένα password manager, ο οποίος θα κρατά όλα τα passwords σου αποθηκευμένα και κρυπτογραφημένα. Με αυτό τον τρόπο, δεν θα χρειάζεται να θυμάσαι παρά μόνο ένα password: αυτό του password manager!

Πάμε να δούμε τα καλύτερα password managers για τις αρχές του 2021.

LastPass
Το LastPass συνεχίζει και αποτελεί μια σταθερή αξία στο χώρο των password managers. Έχει δωρεάν έκδοση, η οποία δεν σε περιορίζει, σου επιτρέπει να αποθηκεύσεις passwords, αλλά και οτιδήποτε άλλο θέλεις, τα συγχρονίζει αυτομάτως σε όλες τις συσκευές σου, είτε είναι smartphones είτε υπολογιστές. Διαθέτει εκδόσεις για κάθε λειτουργικό σύστημα, Android, iOS, macOS, Windows, Linux, αλλά και επεκτάσεις για Firefox, Chrome, Edge, Safari και Opera. Η δωρεάν έκδοση έχει όλα όσα χρειάζεται ένας άνθρωπος, ενώ η επί πληρωμή προσθέτει δυνατότητες που ενδιαφέρουν όσους θέλουν οικογενειακούς ή εταιρικούς λογαριασμούς.

1Password
Αν για κάποιον λόγο ακούς δωρεάν και αυτομάτως σου μπαίνουν ψύλλοι στ’ αυτιά, υπάρχουν και εφαρμογές επί πληρωμή. Το 1Password έχει κόστος περί τα €2,5 το μήνα, δουλεύει, όπως και το προηγούμενο, σε όλα τα συστήματα, όλους τους browsers και όλα τα λειτουργικά, έχει και ωραία σχεδίαση (αν και αυτό είναι υποκειμενικό) και υπόσχεται να κρατήσει ασφαλή όλα σου τα passwords. Μάλιστα, υποστηρίζει το Touch ID της Apple.

BitWarden
Άλλο ένα αξιοσημείωτο password manager, το οποίο έχει εκδόσεις για όλα τα λειτουργικά συστήματα και όλες τις συσκευές. Το BitWarden είναι ελαφρύ και τα κάνει όλα και συμφέρει. Έχει δωρεάν έκδοση αλλά με 10 δολάρια το χρόνο θα σου δώσει ένα gigabyte αποθηκευτικού χώρου για κρυπτογραφημένη αποθήκευση δεδομένων στο cloud!

Τιμητική αναφορά: KeePass
Το KeePass είναι το password manager για όσους δεν εμπιστεύονται το cloud. Το KeePass δεν είναι απλά δωρεάν, είναι και ανοικτού κώδικα, επομένως μπορείς να είσαι σίγουρος πως τα passwords σου δεν διαρρέουν από πουθενά. Λειτουργεί με κρυπτογραφημένο αρχείο, το οποίο μπορείς να κουβαλάς πάντα μαζί σου (για παράδειγμα σε κάποιο USB stick) ή να το ανεβάσεις σε κάποιο cloud storage service (πχ Google Drive, OneDrive, Dropbox) και να το βλέπεις από εκεί. Έχει εκδόσεις για όλα τα λειτουργικά συστήματα και για smartphones, και μάλιστα με τη δυνατότητα σύνδεσης στα προαναφερθέντα cloud storage services χωρίς να έχεις το αντίστοιχο app. Δεν έχει όλα τα κόλπα των άλλων password managers (π.χ. αυτόματη συμπλήρωση password, αυτόματη δημιουργία μέσα στο browser κλπ) αλλά σου δίνει τη σιγουριά πως… το κάνεις εσύ με το χέρι και δεν γίνεται αυτόματα. Για τα Windows δεν χρειάζεται καν εγκατάσταση! Και βέβαια, όντας δωρεάν, δεν υπάρχει έκδοση επί πληρωμή καν. Ως ανοικτού κώδικα, υπάρχουν κάμποσες παραλλαγές, αλλά οι δύο καλύτερες είναι το KeePass και το KeePassXC.

Λοιπόν, τώρα που ξέρεις, εσύ θα κάτσεις ακόμη να… γράφεις τα passwords σε χαρτάκια; Βάλε στη ζωή σου ένα password manager και έχε το κεφάλι σου ήσυχο και τους λογαριασμούς σου ησυχότερους!