7
Τεχνολογία

Πλήρης έλεγχος με τη φωνή; Κι όμως, τώρα γίνεται!

Πλήρης έλεγχος με τη φωνή; Κι όμως, τώρα γίνεται!
Η Google κυκλοφόρησε το Voice Access, ένα app με το οποίο μπορείς να ελέγχεις πλήρως το κινητό με τη φωνή σου. Πρόκειται για μια πολύ χρήσιμη δυνατότητα για όλους, η οποία όμως θα απογειώσει την εμπειρία όσων έχουν προβλήματα με τα άνω άκρα τους.

Οι ψηφιακοί βοηθοί σε βοηθούν να πραγματοποιείς κάποιες συγκεκριμένες ενέργειες με τη φωνή σου, όπως να ψάχνεις στο Internet, να βάζεις υπενθυμίσεις, να στέλνεις μηνύματα, ή να συνδυάζεις λειτουργίες smart home. Δεν μπορούν όμως να ελέγξουν εξολοκλήρου το κινητό σου. Δεν μπορείς δηλαδή να κάνεις με τη φωνή ό,τι ακριβώς κάνεις με τα δάχτυλα. Τα πράγματα αλλάζουν, αφού η Google κυκλοφόρησε επίσημα και για όλους τους χρήστες το app Voice Access. Η εφαρμογή υποστηρίζει Android 5.0 και άνω, ενώ η Google προτείνει να έχεις εγκατεστημένο και ενεργοποιημένο τον Google Now Launcher. Κατεβάστε τον από εδώ.

Εάν διαθέτεις κάποιο κινητό παλιάς τεχνολογίας είναι καιρός για αναβάθμιση. Δες εδώ τις προτάσεις της COSMOTE σε σύγχρονα Android smartphones.

Πώς λειτουργεί

Για να ενεργοποιήσεις το Voice Access θα πρέπει να πας στις ρυθμίσεις της συσκευής σου και από εκεί στην επιλογή Accessibility > Voice Access. Θα πρόσεξες ότι οι σχετικές επιλογές βρίσκονται μέσα στην ενότητα πρόσβασης για άτομα με ειδικές ανάγκες. Η δυνατότητα πλήρους ελέγχου του κινητού με τη φωνή απευθύνεται κυρίως σε όσους έχουν πρόβλημα στα άνω άκρα τους, αλλά μπορεί να την αξιοποιήσει ο καθένας. Ενεργοποίησε το Voice Access και είσαι έτοιμος. Τώρα θα πρέπει να μάθεις πώς να μιλάς, δηλαδή τι ακριβώς θα πρέπει να λες ώστε να ελέγχεις το κινητό σου. Η εφαρμογή θα σου δείξει ένα μικρό οδηγό χρήσης. Μπορείς να ξεκινάς το Voice Access λέγοντας Ok Google ή να αγγίζεις το σχετικό εικονίδιο.

Για να δεις την πλήρη λίστα των εντολών μπορείς να επιλέξεις το Show all commands, ενώ όπως σωστά φαντάστηκες όλες οι εντολές εκφωνούνται στα Αγγλικά. Αν και υπάρχουν έτοιμες εντολές, όπως για παράδειγμα Open [app] για να ανοίξεις μια εφαρμογή, Go back για να πας ένα βήμα πίσω, Show recent apps για να εμφανιστούν οι πρόσφατες εφαρμογές, η πιο χρήσιμη δυνατότητα είναι η αντιστοίχιση όλων των στοιχείων της οθόνης που αντιδρούν σε άγγιγμα με έναν αριθμό. Αντί να πατήσεις ένα στοιχείο, μπορείς να πεις τον αριθμό αυτό. Εάν δεν είσαι σίγουρος τι ακριβώς αντιπροσωπεύει ένας αριθμός μπορείς να πεις «What is [number]», όπου [number] ο αντίστοιχος αριθμός.

Το Voice Access λειτουργεί και ως speech to text, αλλά μόνο στα Αγγλικά. Μπορείς, για παράδειγμα, να πεις «type» ακολουθούμενο από το κείμενο που θέλεις να πληκτρολογήσεις με τη φωνή σου. Πρόκειται για μια πραγματικά πολύ χρήσιμη εφαρμογή που κυριολεκτικά σου λύνει τα χέρια. Δες αναλυτικό βίντεο χρήσης και περισσότερες πληροφορίες εδώ.