80
COSMOTE Tips

Πες το κι έγινε; Οι οικιακοί ψηφιακοί βοηθοί είναι εδώ.

Πες το κι έγινε; Οι οικιακοί ψηφιακοί βοηθοί είναι εδώ.
Οι σύγχρονοι ψηφιακοί οικιακοί βοηθοί μπορούν να συνδεθούν στις συσκευές smart home και σε πληθώρα από apps, κάνοντας ακόμα πιο ρεαλιστική την έννοια της αλληλεπίδρασης.

Για δεκαετίες, οι μοναδικές περιπτώσεις όπου βλέπαμε ανθρώπους να μιλούν σε υπολογιστές ήταν αποκλειστικά στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Οι υπολογιστές αυτοί ήταν έξυπνοι και προσωπικοί και έκαναν αυτό που τους έλεγες. Μόλις λίγα χρόνια πριν εμφανίστηκαν οι πρώτοι ψηφιακοί βοηθοί που φέρνουν πιο κοντά το μέλλον που περιγράψαμε.

Οι σύγχρονοι ψηφιακοί οικιακοί βοηθοί, όπως είναι το Amazon Echo και το Google Home, είναι σχετικά οικονομικές φουτουριστικές συσκευές που, καταρχάς, ανταποκρίνονται στις φωνητικές εντολές. Αυτό σημαίνει πως θα τις ρωτήσεις κάτι και θα λάβεις μια άμεση απάντηση. Σίγουρα οι μικροί αυτοί κύλινδροι δεν είναι ο ορισμός της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά είναι το πρώτο βήμα. Συνδέονται με το οικιακό σου router, που σημαίνει ότι χρειάζεσαι ένα γρήγορο και αξιόπιστο ευρυζωνικό δίκτυο σαν το ADSL+ και VDSL της COSMOTE. Επίσης, έχοντας πρόσβαση στα κοινωνικά σου δίκτυα, την ηλεκτρονική σου αλληλογραφία, στις συνδρομητικές υπηρεσίες σου και τις συσκευές smart home που πιθανών έχεις εγκατεστημένες (δες εδώ τις λύσεις που προσφέρουν τα καταστήματα ΓΕΡΜΑΝΟΣ) είναι σε θέση να απαντούν στις ερωτήσεις σου, να παίζουν τη μουσική που τους ζητάς, να σου υπενθυμίζουν τα ραντεβού σου και να χαμηλώνουν τα φώτα, μεταξύ άλλων.

Ας δούμε όμως αναλυτικότερα τα χαρακτηριστικά τους και τη χρησιμότητά τους.

Στυλ και αισθητική

Το στυλ των ψηφιακών βοηθών είναι μοντέρνο και καλαίσθητο, κάτι που τις καθιστά κατάλληλες για οποιοδήποτε χώρο.

Ηχητικές εντολές

Αυτή είναι και η πιο σημαντική ερώτηση: Πόσο καλά ανταποκρίνονται οι ψηφιακοί βοηθοί στην ανθρώπινη φωνή; Συνήθως οι συσκευές ενεργοποιούνται αμέσως μόλις τους μιλήσεις. Προφανώς πρέπει να τους απευθυνθείς στα Αγγλικά και μάλιστα με σχετικά καλή προφορά, ώστε να αναγνωρίσουν τη φωνή σου και να σου απαντήσουν. Για να το επιτύχουν, συνδέονται σε υπηρεσίες όπως το Google, για παράδειγμα, ή σε κάποια άλλη βάση. Αυτό σημαίνει πως ο ψηφιακός βοηθός μπορεί να απαντήσει σε ερωτήσεις που αφορούν τον καιρό, τις ενημερώσεις για ειδήσεις και σπορ κ.ο.κ. Και βέβαια, όταν έχεις τα γενέθλιά σου, θα σου τραγουδήσουν τα “Χρόνια πολλά”.

Μουσικό streaming

Μπορεί πλέον να μιλάμε για ψηφιακούς βοηθούς, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η αρχική χρήση τους ήταν ως… ηχεία. Προφανώς, δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τα εξειδικευμένα high-end ηχεία, αλλά κάνουν τη δουλειά τους μια χαρά. Οι συσκευές αυτές θα κάνουν μουσικό streaming μέσω των συνηθισμένων υπηρεσιών, ενώ κάποιες από αυτές συνδέονται με το δικό τους δίκτυο (Google Play, Amazon Prime Music).

Άλλα ταλέντα

Μιας και πρόκειται στην ουσία για smart συσκευές, οι ψηφιακοί βοηθοί μπορούν να κάνουν και άλλα πράγματα για χάρη σου. Για παράδειγμα, μπορούν να εντοπίσουν το χαμένο smartphone σου, να παίξουν παιχνίδια και να παραγγείλουν πράγματα από online καταστήματα. Εφόσον μάλιστα διαθέτεις υποδομές smart home, θα συνδεθούν εύκολα και θα ανοιγοκλείνουν τα φώτα κατ’ απαίτηση, θα ενεργοποιούν το σύστημα συναγερμού, θα προσφέρουν ειδοποιήσεις κ.ο.κ. Σε γενικές γραμμές, μπορούν να συνδεθούν στις λεγόμενες smart appliances και σε πληθώρα από apps, κάνοντας ακόμα πιο ρεαλιστική την έννοια της αλληλεπίδρασης.