13
Επιστήμη & Έρευνα

Περιηγήσου στην τέταρτη διάσταση

Περιηγήσου στην τέταρτη διάσταση
Εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης μετατρέπει πασίγνωστα παγκόσμια μνημεία σε εικόνες 4D, δηλαδή σε τρισδιάστατες εικόνες τις οποίες μπορείς να βλέπεις πώς έχουν αλλάξει με το πέρασμα του χρόνο.

Η τέταρτη διάσταση σου εξάπτει τη φαντασία; Αναρωτιέσαι πως θα ήταν να μπορείς να ταξιδεύεις μέσα σε αυτήν; Ε λοιπόν, όλοι μας είμαστε ταξιδιώτες της 4ης διάστασης, μιας και όλοι μας ταξιδεύουμε μέσα στον χρόνο. Εντάξει, ίσως αυτό να μην είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέρον, μιας και δεν είμαστε ακριβώς «ταξιδιώτες» αλλά πολύ περισσότερο «επιβάτες» προς μία κατεύθυνση. Τώρα, όμως, μπορείς να φανταστείς πως είναι να ταξιδεύεις εμπρός και πίσω στο χρόνο, με τη βοήθεια της τεχνολογίας!

Αν έχεις δει την κλασσική ταινία Time Machine, θα θυμάσαι την κλασσική σκηνή με την κούκλα στη βιτρίνα του απέναντι καταστήματος ρούχων, η οποία άλλαζε αμφίεση καθώς ο πρωταγωνιστής έτρεχε εμπρός στο χρόνο. Λοιπόν, αυτό είναι και το αποτέλεσμα του νέου συστήματος τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο παρουσιάστηκε πρόσφατα στην επιστημονική κοινότητα. Η εργασία φέρει τον τίτλο Crowdsampling the Plenoptic Function και, όπως αναφέρει ο Noah Snavely, καθηγητής επιστήμης υπολογιστών του Cornell Tech και κύριος συγγραφέας της εργασίας, «Πρόκειται για έναν νέο τρόπο μοντελοποίησης τοποθεσιών, ο οποίος σου επιτρέπει, όχι μόνο να μετακινείς το κεφάλι σου και να βλέπεις, για παράδειγμα, ένα συντριβάνι, από διάφορες οπτικές γωνίες, αλλά σου δίνει έλεγχο και στο να αλλάζεις τον χρόνο»!

Το παράδειγμα του καθηγητή ήταν η Fontana di Trevi και αναφέρει: «Αν είχες όντως πάει στη Fontana di Trevi στις διακοπές σου, αυτό που έχεις δει εξαρτάται από την ώρα που πήγες – τη νύχτα θα φωτιζόταν από προβολείς στον πυθμένα. Το απόγευμα, θα ήταν φωτισμένη από τον ήλιο, εκτός κι αν είχε συννεφιά. Μάθαμε όλες τις όψεις, βάσει ώρας και καιρικών συνθηκών, από ανοργάνωτες συλλογές φωτογραφιών, έτσι ώστε να μπορείς να το δεις υπό όλες τις συνθήκες αλλά και να κινηθείς στην τοποθεσία».

Αυτό που έκαναν οι ερευνητές είναι να χρησιμοποιήσουν τεχνητή νοημοσύνη ώστε να αναλύσουν πολλές χιλιάδες φωτογραφίες από γνωστές τοποθεσίες και μνημεία, οι οποίες φωτογραφίες υπάρχουν διαθέσιμες στο Internet, ελεύθερα, από ανθρώπους που έχουν επισκεφθεί το μέρος και τις έχουν ανεβάσει σε διάφορα sites (Flickr, Instagram).

Βέβαια, το γεγονός πως δεν χρησιμοποιούν εικόνες από κάποιο σύστημα καταγραφής, αλλά φωτογραφίες από τυχαίους επισκέπτες σημαίνει πως υπάρχουν χρονικές περιοχές για τις οποίες δεν υπάρχουν δεδομένα. Για παράδειγμα, δε μπορεί να περιμένει κανείς πως θα υπάρχουν πολλές φωτογραφίες και από πολλές γωνίες για τις 4:03 τα ξημερώματα κάποιας μέρας. Το σύστημα, όμως, μπορεί να αναλύσει τις συνθήκες και να συνδυάσει δεδομένα έτσι ώστε να αναπαραστήσει την όψη διαφόρων μνημείων, συνθέτοντας τα απαραίτητα δεδομένα εκεί που δεν υπάρχουν.

Το βίντεο που μπορείς να δεις εδώ εξηγεί πως ακριβώς λειτουργεί το σύστημα.