14
Πολίτης του Σήμερα

Παλιά νέα; Το Facebook σε ειδοποιεί

Παλιά νέα; Το Facebook σε ειδοποιεί
Μια νέα λειτουργία του Facebook ειδοποιεί τους χρήστες που μοιράζονται… μπαγιάτικα νέα

Σε όλους μας έχει συμβεί να διαβάζουμε κάτι στο Facebook και να συνειδητοποιούμε πως ο χρήστης που έκανε το post μιλά για κάτι που έχει συμβεί εδώ και μήνες ή και χρόνια. Το πρόβλημα είναι πως τον τελευταίο καιρό, το φαινόμενο αυτό γίνεται όλο και πιο σοβαρό. Φαντάσου να διαβάζεις, για παράδειγμα, για κάποιον μεγάλο σεισμό σε κάποια περιοχή της Ελλάδας και, αφού τρομάξεις κι ανησυχήσεις για συγγενείς ή φίλους, να καταλάβεις πως το άρθρο είναι… πενταετίας!

Βεβαίως, η περίπτωση του κάποιος να μην έχει καταλάβει ο ίδιος την ηλικία του άρθρου που ανεβάζει, είναι η πιο απλή και αθώα περίπτωση. Η δυσάρεστη πραγματικότητα είναι πως υπάρχουν πολλοί που θέλουν να δημιουργήσουν εντυπώσεις ή να χειραγωγήσουν τον κόσμο με στοχευμένα δημοσιεύματα. Κάτι αντίστοιχο με αυτό που συνέβη στις Προεδρικές Εκλογές των ΗΠΑ το 2016, οπότε και τα posts με ψευδείς ειδήσεις είχαν κατακλύσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Βέβαια, από τότε οι εταιρείες έχουν επενδύσει πάνω σε συστήματα ελέγχου ψευδών ειδήσεων, με σκοπό τον περιορισμό τέτοιων φαινομένων και, εν πολλοίς, τα έχουν καταφέρει. Τι γίνεται, όμως, όταν οι ειδήσεις που ανεβαίνουν δεν είναι εντελώς ψευδείς, αλλά απλώς… καταλλήλως επιλεγμένες παλιές ειδήσεις;

Αυτός είναι και ο λόγος που το Facebook προσέθεσε ένα ακόμη σύστημα ειδοποίησης των χρηστών, το οποίο εμφανίζεται όταν το άρθρο το οποίο επισυνάπτεται σε κάποιο post είναι 90 ημερών ή παλαιότερο.

Οι ίδιοι οι υπεύθυνοι ειδησεογραφικών σελίδων έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για το φαινόμενο της ανάρτησης παλαιών ειδήσεων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς οι παλιές ειδήσεις μπορεί να διαστρεβλώσουν την εικόνα της τρέχουσας κατάστασης.

Προφανώς θα υπάρχουν και οι περιπτώσεις στις οποίες ένα παλιό άρθρο είναι όντως χρήσιμο, κι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι χρήστες απλά θα βλέπουν μια ειδοποίηση, αλλά θα μπορούν να πατήσουν το Continue για να κάνουν την ανάρτηση.

Το Facebook αναφέρει πως θα βάλει την ίδια ειδοποίηση και σε άλλες περιπτώσεις, εντός των επόμενων μηνών. Για παράδειγμα, αναφέρουν πως ερευνούν την περίπτωση να προβάλλουν ειδοποιήσεις που αφορούν τον COVID-19, δίνοντας πληροφορίες για την πηγή του εκάστοτε link και ανακατευθύνοντας τους αναγνώστες στην ειδική σελίδα που έχει δημιουργήσει το Facebook, το COVID-19 Information Center.

Το νέο χαρακτηριστικό είναι ήδη ενεργοποιημένο παγκοσμίως και θα το δεις κι εσύ, αν προσπαθήσεις να αναρτήσεις post με link σε… μπαγιάτικες ειδήσεις!