6
Πολιτισμός

Ο ευρωπαϊκός πολιτισμός on-line για όλους

Ο ευρωπαϊκός πολιτισμός on-line για όλους
Η Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Europeana είναι ένα από τα μεγαλύτερα ψηφιακά έργα στο χώρο του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Δύο εκατομμύρια βιβλία, πίνακες, ταινίες βρίσκονται πλέον διαθέσιμα on-line, ώστε να τα συμβουλευτεί οποιοσδήποτε.

Το Europeana (www.europeana.eu) είναι μια ευρωπαϊκή ψηφιακή βιβλιοθήκη. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το περιβάλλον του site είναι διαθέσιμο σε όλες τις γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, μόνο η κεντρική σελίδα εμφανίζεται μεταφρασμένη στα Ελληνικά και οι υπόλοιπες είναι στην αγγλική γλώσσα.

Το περιεχόμενο του Europeana προέρχεται από διάφορα ιδρύματα, οργανισμούς, μουσεία και συλλογές οπτικοακουστικών μέσων από όλη την Ευρώπη, ενώ ψηφιακά αρχεία που μπορεί κανείς να ανακαλύψει μέσα από το site, δεν αποθηκεύονται κάπου κεντρικά, αλλά παραμένουν στους servers των ιδρυμάτων από τα οποία προέρχονται. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν συγκεντρωτικό πίνακα περιεχομένων και μάλιστα με δυνατότητα αναζήτησης. Αυτό που κάνει το Europeana είναι να «διαβάζει» τα metadata των αρχείων, συμπεριλαμβανομένης μιας περίληψης και μιας εικόνας. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει δυνατότητα λήψης των εικόνων, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορείς να μοιραστείς ένα αντικείμενο ή μια ολόκληρη συλλογή μέσω Facebook, Pinterest, Google+ και Tweeter.

Επίσης, είναι σημαντικό να πούμε ότι πριν χρησιμοποιήσεις κάποια εικόνα από το Europeana, θα πρέπει να ελέγξεις τα δικαιώματα χρήσης, καθώς δεν είναι όλο το περιεχόμενο public domain. Αυτό θα πρέπει να σε απασχολεί στην περίπτωση που θέλεις να πραγματοποιήσεις κάποια αναδημοσίευση. Για προσωπική χρήση δεν χρειάζονται πρόσθετα δικαιώματα.

Πρόσβαση στο περιεχόμενο

Στην αρχική σελίδα θα βρεις κάποιες βασικές κατηγορίες και θεματικές συλλογές, οι οποίες είναι αρκετά κερματισμένες και ετερόκλιτες. Ο καλύτερος τρόπος να ανακαλύψεις κάτι είναι μέσα από τη μηχανή αναζήτησης, η οποία θα πρέπει να πούμε ότι δουλεύει πολύ καλά, αν ξέρει κανείς πώς να την χρησιμοποιήσει. Υπάρχει πάντως ένα κατατοπιστικό Help για να σε βοηθήσει να ξεκινήσεις.

Τέλος, θα πρέπει να πούμε ότι το ίδιο το Europeana, τρέχει διάφορα παράλληλα projects, τα οποία έχουν να κάνουν με τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό και την δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης από όλους.