8
Ψυχαγωγία

Ο απόλυτος οδηγός του TikTok για γονείς

Ο απόλυτος οδηγός του TikTok για γονείς
Είναι το TikTok ασφαλές; Πώς λειτουργεί; Και μπορώ να κάνω ένα ντουέτο με το παιδί μου; Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για αυτό το δημοφιλές app κοινωνικής δικτύωσης που κάνει θραύση στις νεαρές ηλικίες.

Νοσταλγείς τις παλιές καλές εποχές που το Internet ήταν ασφαλές και δεν είχε τόσους κινδύνους; Αν η απάντηση είναι ναι, τότε μάλλον δεν θυμάσαι καλά, γιατί το Internet δεν ήταν ποτέ ασφαλές. Απλά τώρα που είσαι γονιός και το παιδί σου είναι στην εφηβεία, η οπτική σου γωνία αλλάζει δραματικά, έτσι δεν είναι; Επειδή η γνώση είναι δύναμη, όμως, σου έχουμε ετοιμάσει ένα μικρό «μάθημα» γνωριμίας με το νέο app / social network που κάνει θραύση και ακούει στο όνομα TikTok, για να ξέρεις τι παίζει και να καταλαβαίνεις καλύτερα τι μπορείς να κάνεις σε αυτό, τόσο εσύ όσο και το παιδί σου.

Τι είναι

Το TikTok είναι ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης, το οποίο βασίζεται στο βίντεο. Οι χρήστες του απλά ανεβάζουν μικρά βίντεο τα οποία μπορεί να περιέχουν το οτιδήποτε. Ξεκίνησε ως app (με το όνομα musical.ly) για να ανεβάζουν οι χρήστες του βίντεο όπου τραγουδάνε, χορεύουν ή απλά απαγγέλουν, ενώ από πίσω ακούγεται ένα τραγούδι ή ακόμη και οι διάλογοι κάποιας ταινίας. Διαθέτει θεματικές ενότητες και hashtags για την οργάνωσή του.

Πόσο ασφαλές είναι

Το TikTok είναι τόσο ασφαλές (και τόσο ανασφαλές) όσο και τα υπόλοιπα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το Facebook ή το Instagram δεν διαφέρουν ιδιαίτερα από αυτή την άποψη. Διαθέτει λειτουργίες για να κάνει τον κάθε λογαριασμό ιδιωτικό, αν και στην αρχή όλοι οι λογαριασμοί είναι «ανοιχτοί», δηλαδή όλοι οι άλλοι χρήστες μπορούν να δουν τα βίντεο, να σου στείλουν μηνύματα και να δουν την τοποθεσία σου. Προφανώς, οι λογαριασμοί που ανήκουν σε παιδιά θα πρέπει να ελέγχονται από τους γονείς και αυτά τα χαρακτηριστικά ασφαλείας να είναι ενεργά.

Πως δουλεύει

Πάνω κάτω, όπως δουλεύει το Facebook ή το Instagram. Κάνεις λογαριασμό βάζοντας έναν αριθμό κινητού ή μια διεύθυνση e-mail ή συνδέοντας έναν λογαριασμό Facebook ή Instagram. Μόλις μπεις, μπορείς να δεις δημοφιλείς χρήστες, να ψάξεις διάφορες κατηγορίες (αθλητικά, ζώα, χιούμορ, αμάξια κλπ) ή να ψάξεις μέσω hashtags. Μπορείς να βρεις άλλους χρήστες από τις επαφές του κινητού σου ή από τους φίλους σου σε άλλα μέσα. Τέλος, μπορείς να φτιάξεις τα δικά σου βίντεο ή απλά να χαζεύεις τα βίντεο άλλων.

Πόσο ασφαλές είναι για παιδιά

Το TikTok βασίζεται στη σύνδεσή του με μουσική. Πολλοί χρήστες, όμως, ανεβάζουν βίντεο με βρισιές ή στίχους με σεξουαλικό περιεχόμενο, ενώ αρκετοί χορεύουν ή τραγουδούν φορώντας αποκαλυπτικά ρούχα ή χορεύοντας με τρόπο που δεν θα ήθελες να βλέπει το παιδί σου. Αν και το TikTok δεν σε αφήνει να ψάξεις με βάση όρους όπως «σεξ» ή «πορνό», τα παιδιά βρίσκουν τρόπους και παρακάμπτουν τέτοιες δικλείδες. Μετά από παρέμβαση της Αμερικάνικης Federal Trade Commission, όμως, το TikTok έχει δημιουργήσει μια ξεχωριστή περιοχή για παιδιά, όπου το περιεχόμενο ελέγχεται και επιλέγεται, έτσι ώστε όλα τα βίντεο είναι κατάλληλα για παιδιά.

Τέλος, επειδή το TikTok διαθέτει και ένα σύστημα πόντων, τα οποία μπορούν να εξαργυρωθούν σε μαγαζιά και υπηρεσίες αλλά και υποστηρίζει ένα εικονικό «νόμισμα» το οποίο αγοράζεται με κανονικά χρήματα, χρειάζεται επιπλέον προσοχή.

Ποιος είναι ο στόχος του

Το TikTok δεν έχει κάποιον συγκεκριμένο στόχο, πέραν του να μαζέψει χρήστες για διαφημιστικούς σκοπούς, όπως και το Facebook ή το Instagram. Η κοινή λογική λέει πως οι χρήστες θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 15 χρονών αν και επιτρέπει λογαριασμούς για οποιονδήποτε άνω των 13, με τη γονική συγκατάθεση για όσους είναι κάτω των 18. Δεν υπάρχει, όμως, δυνατότητα ελέγχου της ηλικίας. Με την επίβλεψη και τον έλεγχο των γονέων, όμως, δεν υπάρχει πρόβλημα.

Τι συστήματα επίβλεψης διαθέτει

Τα συστήματα γονικού ελέγχου δεν είναι πολλά. Μπορείς, όμως, να κατεβάσεις το app στο δικό σου smartphone και να συνδέσεις το λογαριασμό σου με αυτόν του παιδιού σου, μέσω του Family Pairing. Έτσι μπορείς να επιβλέπεις τη δραστηριότητα του παιδιού από τη συσκευή σου, να βάλεις χρονικά όρια στη χρήση του app, να ενεργοποιήσεις το restricted mode ώστε να μη βλέπει ακατάλληλο περιεχόμενο και να βάλεις passcode στις ρυθμίσεις, ώστε να μη μπορεί μόνο του να τις παρακάμψει.

Θέλει να γίνει διάσημο στο TikTok

Αυτό είναι και το μεγάλο δέλεαρ του TikTok. Να γίνεις διάσημος, να έχεις χιλιάδες followers, να σε προσέξουν, να βγάλεις λεφτά από αυτό. Μπορεί ακόμη και να εθιστείς στα likes και στους followers. Και αυτό δεν περιορίζεται στο TikTok, αλλά αποτελεί το πρόβλημα σε κάθε μέσο, είτε αυτό ονομάζεται Instagram, είτε YouTube, είτε Facebook. Η δική σου δουλειά, ως γονιού, δεν είναι να κλείσεις τις πόρτες και τα παράθυρα και να φυλακίσεις το παιδί σου σε μια φυσαλίδα. Θα πρέπει να του εξηγήσεις πως τα likes και οι εκατοντάδες followers δεν σημαίνουν τίποτα στον πραγματικό κόσμο και πως δεν θα πρέπει να εκθέτει τον εαυτό του, το σώμα του και την εικόνα του σε όλο τον πληθυσμό του πλανήτη, απλά για να πάρει μερικά likes από ανθρώπους που δεν θα γνωρίσει ποτέ. Η πραγματικότητα του δικτύου δεν διαφέρει ιδιαιτέρως από αυτήν του πραγματικού κόσμου: το Internet (TikTok, Instagram, Facebook) είναι μια ψηφιακή πλατεία με περαστικούς τους χρήστες από όλες τις χώρες του πλανήτη. Όπως δεν θα βγάζαμε τα ρούχα μας στην πλατεία Συντάγματος, απλά για να μας πουν οι περαστικοί μπράβο, έτσι δεν θα πρέπει να κάνουμε το ίδιο και στον ψηφιακό κόσμο. Τόσο απλά!