6
Πολιτισμός

Οι ψηφιακές συλλογές κινητών μνημείων του Εθνικού Αρχείου Μνημείων

Οι ψηφιακές συλλογές κινητών μνημείων του Εθνικού Αρχείου Μνημείων
Περιηγήσου σε 67.000 ψηφιακά εκθέματα του ελληνικού πολιτισμού από το Εθνικό Αρχείο Μνημείων στο SearchCulture.gr

Η πορεία όλων των μουσείων ανά τον κόσμο είναι, εδώ και αρκετά χρόνια, η ψηφιοποίηση των εκθεμάτων και των αντικειμένων των συλλογών τους, κάτι που έχουμε γράψει πολλάκις σε αυτό το site. Η Ελλάδα έχει κάνει αρκετά βήματα, τα τελευταία χρόνια, με αρκετά μουσεία να ενεργοποιούνται στον χώρο της τεχνολογίας και να προσφέρουν τόσο φωτογραφίες και ψηφιοποιημένο υλικό, όσο και τρισδιάστατες αναπαραστάσεις αρχαιολογικών χώρων. Τώρα γίνεται ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση της ανάδειξης της τεράστιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας!

Τώρα γίνεται εφικτή η πρόσβαση στον πολιτισμό της Ελλάδας από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη, μέσα από το internet, με την ένταξη των Ψηφιακών Συλλογών Κινητών Μνημείων του Εθνικού Αρχείου Μνημείων στο εθνικό αποθετήριο πολιτιστικών δεδομένων SearchCulture.gr.

Το SearchCulture.gr αποτελεί έναν ενιαίο πολιτιστικό πληροφοριακό χώρο, ο οποίος έχει ως στόχο του τη συγκέντρωση ψηφιακού υλικού, το οποίο παράγεται από φορείς μέσω δημόσιας χρηματοδότησης, αλλά και τη διάθεσή του σε όλο τον κόσμο. Έχει δημιουργηθεί από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχόμενου και ήδη αποτελεί μια τεράστια παρακαταθήκη πολιτιστικού υλικού.

Οι Ψηφιακές Συλλογές Κινητών Μνημείων περιλαμβάνουν αντικείμενα τα οποία προέρχονται από μια σειρά εφορειών αρχαιοτήτων αλλά και μουσείων, όπως το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, το Νομισματικό Μουσείο, το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, μεταξύ άλλων. Τα κινητά μνημεία τα οποία έχουν ενταχθεί στις ψηφιακές συλλογές έχουν επιλεγεί από ειδικό επιστημονικό προσωπικό με κριτήριο την αρχαιολογική, την ιστορική, αλλά και την πολιτιστική αξία των μνημείων αυτών, αλλά και το πιθανό ενδιαφέρον που θα παρουσιάζουν αυτά για την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα αλλά και το απλό κοινό. Παράλληλα, αξιολογείται και η ανάγκη διάσωσης, ασφάλειας και συντήρησης των αντικειμένων αυτών. Τα αντικείμενα αυτά αποτελούν ευρήματα ανασκαφών και αρχαιολογικών ερευνών, οι οποίες συνεχίζουν και διενεργούνται από τον 19ο αιώνα μέχρι και σήμερα. Υπάρχουν, όμως, και μικρότερες συλλογές αντικειμένων, όπως φορητές εικόνες, λειτουργικά σκεύη και παλαίτυπα, ενώ περιλαμβάνονται και μαρτυρίες του νεότερου ελληνικού πολιτισμού.

Ο πλούτος της ιστορίας της Ελλάδας είναι τεράστιος. Το SearchCulture.gr παρέχει έναν μεγάλο όγκο δεδομένων και επιτρέπει σε όλους, απλούς πολίτες, εκπαιδευτικούς, ερευνητές, μαθητές και φοιτητές, την πρόσβαση σε υλικό στο οποίο θα ήταν δύσκολο έως αδύνατο να έχουν στη διάθεσή τους. Παράλληλα, επιτρέπει και την εξερεύνηση μέσα από τα έξυπνα φίλτρα και τους πολλαπλούς τρόπους πλοήγησης, κάτι που διευκολύνει τον εντοπισμό περιεχομένου, είτε αυτό γίνεται για μελέτη, είτε για διδασκαλία, είτε ακόμη και για έμπνευση!

Τώρα μπορείς κι εσύ να μπεις στο SearchCulture.gr και να εξερευνήσεις τα ψηφιακά εκθέματα, κάνοντας ένα ταξίδι στα 5000 και πλέον χρόνια ιστορίας, μέσα από αντικείμενα τα οποία έχουν δημιουργηθεί από τους προγόνους μας· αντικείμενα τα οποία πριν από εκατοντάδες ή και χιλιάδες χρόνια δεν αποτελούσαν μουσειακά είδη αλλά αντικείμενα καθημερινής χρήσης, τα οποία διευκόλυναν την ζωή τους! Μπορείς να δεις διάφορα εργαλεία, όπλα, κοσμήματα, ρούχα και παραδοσιακές φορεσιές, ακόμη και εργόχειρα, τα οποία είχαν φτιαχτεί με επιδεξιότητα και υπομονή από άνδρες και γυναίκες του παρελθόντος. Μέσα σε αυτά κρύβεται η ανθρώπινη ευρηματικότητα και δημιουργικότητα, βρίσκοντας λύσεις σε προβλήματα χρησιμοποιώντας τα διαθέσιμα υλικά κάθε τόπου. Αλλά θα δεις πως, τελικά, η ανθρώπινη εφευρετικότητα ήταν η ίδια, ακόμη και χιλιετίες πριν, όπως και το ότι οι ανάγκες της καθημερινότητας των αρχαίων Ελλήνων τελικά δεν διέφεραν και πολύ από τις σημερινές!

Μπες στο SearchCulture.gr και ανακάλυψε το παρελθόν· είναι σίγουρο πως θα αρχίσεις να βλέπεις την μακραίωνη παράδοση της χώρας μας με άλλο μάτι!