8
Ψυχαγωγία

Οι νέες λειτουργίες του Apple Music

Οι νέες λειτουργίες του Apple Music
Το Apple Music, η συνδρομητική υπηρεσία μουσικής της Apple, προσφέρει πλέον ασυμπίεστα αρχεία υψηλής ποιότητας, αλλά και virtual surround μουσική στο Android.

Ο ήχος υψηλής πιστότητας είναι ένα ζήτημα το οποίο απασχολεί τους φανατικούς του ήχου εδώ και πολλές δεκαετίες. Από την δεκαετία του ‘80 υπήρχαν κάποιοι οι οποίοι «διαμαρτύρονταν» για την ποιότητα του ήχου στα CD μουσικής, ενώ από τα τέλη της δεκαετίας του ‘90 η διαμάχη πέρασε στην ποιότητα των mp3 και, λίγο αργότερα, των υπολοίπων τεχνολογιών συμπίεσης ήχου. Στη σημερινή εποχή του Internet και του streaming, ο… τσακωμός έχει περάσει στις διάφορες υπηρεσίες streaming και την έλλειψη της επιλογής του διακαούς πόθου των επονομαζόμενων audiophiles, του lossless audio, δηλαδή του ήχου με μη απωλεστική συμπίεση.

Τώρα, όμως, η Apple φέρνει και στα κινητά με Android την επιλογή για μη απωλεστικό ήχο στο Apple Music! Κατανοούμε πως ο συνδυασμός Apple Music και Android μπορεί να αντιστοιχεί σε έναν απειροελάχιστο αριθμό χρηστών, όμως η Apple το κάνει ούτως ή άλλως. Μάλιστα, δεν σταματά στον μη απωλεστικό ήχο, αλλά φέρνει και τον λεγόμενο «χωρικό» ήχο μέσω του Dolby Atmos.

Η πραγματικότητα για τους φανατικούς του ήχου στο οικοσύστημα του Android (και όχι μόνο) είναι, για την ώρα, ζοφερή. Πρακτικά καμία εκ των «μεγάλων» υπηρεσιών streaming δεν προσφέρει αυτή την τεχνολογία, εκτός του Tidal το οποίο αντιμετωπίζει τις δικές του έντονες κριτικές, ενώ η Google έκλεισε το δικό της Google Play Music με απώτερο στόχο να σπρώξει τους χρήστες στο YouTube Music. Για τους audiophiles, όμως, το YouTube Music δεν είναι αρκετό και ίσως η Apple ποντάρει σε αυτήν ακριβώς τη δυσαρέσκεια, η οποία μπορεί και να είναι αρκετή για να σπρώξει αρκετούς στο Apple Music.

Η Apple, όμως, δεν παίζει πλέον μόνη. Την ίδια μέρα που ανακοίνωσε την αναβάθμιση του ήχου για το Android, η Amazon έκανε το ίδιο με το Amazon Music! Και μάλιστα, ακριβώς όπως και η Apple, δεν θα χρεώνει επιπλέον για αυτό. Από την άλλη, το Spotify έχει στα πλάνα του το να προσθέσει επίπεδο lossless audio, αλλά αυτό θα αποτελεί έξτρα και θα χρεώνεται επιπλέον.

Αυτή τη στιγμή, το Spotify βρίσκεται στην κορυφή της αγοράς με 158 εκατομμύρια συνδρομητές, με το Apple Music να ακολουθεί με 60 εκατομμύρια, ενώ πολύ κοντά βρίσκεται και το Amazon Music με 55 εκατομμύρια.

Η πραγματικότητα στον ήχο είναι πως, ακόμη και με μέτριο εξοπλισμό, ο οποιοσδήποτε μπορεί να ακούσει διαφορά ανάμεσα σε ένα αρχείο mp3 και ένα αρχείο FLAC με μη απωλεστική συμπίεση. Το ερώτημα που τίθεται εδώ, όμως, είναι: έχει τόση σημασία;