7
Τεχνολογία

Οι κάρτες SIM γίνονται εικονικές

Οι κάρτες SIM γίνονται εικονικές
Πρώτη η COSMOTE φέρνει στην Ελλάδα τις eSIM, τις εικονικές κάρτες που θα αντικαταστήσουν τις γνωστές SIM. Μάθε πώς λειτουργούν και σε ποιες συσκευές μπορείς να τις αξιοποιήσεις.

Θυμάσαι πότε πήρες στα χέρια σου το πρώτο σου κινητό; Αν δεν είσαι από αυτούς που το πήραν λόγω δουλειάς, αλλά το πρώτο σου κινητό βρέθηκε στα χέρια σου, είτε αγορασμένο, είτε μετά από αναβάθμιση γονιού ή μεγαλύτερου αδελφιού, δεν υπάρχει περίπτωση να μην το θυμάσαι. Σίγουρα θα θυμάσαι, πάνω-κάτω, και τις υπόλοιπες συσκευές που ακολούθησαν, έστω κι αν ξεχνάς κάποιες. Αυτό που θα θυμάσαι αναμφίβολα, όμως, είναι η… ιεροτελεστία της αλλαγής της κάρτας SIM, από το ένα στο άλλο.

Στην αρχή, οι SIM ήταν μεγέθους πιστωτικής κάρτας, τότε που τα κινητά περιγράφονταν ως «τούβλα» ή «παντόφλες». Λίγο αργότερα, όταν το μέγεθος πήρε την κατιούσα, οι SIM έγιναν mini-SIM, μέγεθος που μας συντρόφευσε για πολλά χρόνια.

Τον τελευταίο καιρό, όμως, όχι λόγω του ότι τα κινητά έγιναν μικροσκοπικά αλλά επειδή οι κατασκευαστές δεν θέλουν να θυσιάσουν ούτε τετραγωνικό νανόμετρο, οι SIM άρχισαν πάλι τη… δίαιτα: πρώτα με τις micro-SIM και εσχάτως με τις nano-SIM.

Ευτυχώς, οι υπεύθυνοι για την εξέλιξη των SIMs μας λυπήθηκαν και έκαναν το τελευταίο και οριστικό βήμα, προτού αναγκαζόμασταν να πάρουμε μικροσκόπιο και λαβίδες για να εγκαταστήσουμε την όποια pico-SIM ακολουθούσε στο νέο μας smartphone. Ευτυχώς, η εξέλιξη της SIM είναι η embedded SIM (eSIM), η οποία είναι ήδη τοποθετημένη και κολλημένη πάνω στην πλακέτα του κινητού, οπότε δεν χρειάζεται, αλλά ούτε και μπορείς, να τη βγάλεις.

eSIM στην Ελλάδα από την COSMOTE

Πλέον, η COSMOTE είναι η πρώτη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, η οποία φέρνει την υποστήριξη της eSIM στην Ελλάδα!

Η eSIM δεν αφορά μόνο smartphones, βέβαια, αλλά και όποιες άλλες συσκευές έχουν υποστήριξη δικτύου κινητής τηλεφωνίας, όπως tablets ή smart watches. Για την ώρα, eSIM μπορείς να βρεις στα νέα Samsung Galaxy Watch 4G αλλά και στα iPad Pro της Apple. Επίσης, και τα iPhone XS και XS Max υποστηρίζουν την τεχνολογία.

Τι κέρδος θα έχεις από την eSIM; Κατά βάσιν, στο smartphone σου δεν πρόκειται να δεις κάποια διαφορά, εκτός του ότι το πολύ μικρότερο μέγεθος της eSIM θα επιτρέψει στους κατασκευαστές κινητών να μειώσουν το μέγεθος. Όμως η ίδια τεχνολογία θα επιτρέψει και σε σχεδιαστές και κατασκευαστές άλλων ειδών συσκευών να ενσωματώσουν συνδεσιμότητα μέσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας, όπως σε smartwatches, tablets, laptops ή ακόμη και άλλες συσκευές που δε μπορούμε να προβλέψουμε.

Σε επίπεδο κινητού, όμως, η eSIM θα βολέψει όσους ταξιδεύουν, μιας και θα μπορούν να ενεργοποιούν συνδέσεις με τοπικά δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, χωρίς να χρειάζεται να χάνουν τη σύνδεσή τους με τον Ελληνικό αριθμό της Cosmote, μειώνοντας το κόστος των τοπικών κλήσεων.

Ακολούθησε, λοιπόν, την COSMOTE και μπες κι εσύ στον μαγικό νέο κόσμο της eSIM. Αναλυτικές πληροφορίες για το πώς λειτουργεί η eSIM της COSMOTE και τις συμβατές συσκευές μπορείς να βρεις εδώ.