7
Τεχνολογία

Ξεκλείδωμα με τη φωνή; Κι όμως.

Ξεκλείδωμα με τη φωνή; Κι όμως.
Μάθε πώς μπορείς να κλειδώνεις/ξεκλειδώνεις το κινητό σου μόνο με τη φωνή σου. Αυτό θα πει ασφάλεια.

Πιθανώς να έχεις δει τα νέα smartphones, τόσο από την Apple όσο και από άλλους κατασκευαστές, τα οποία χρησιμοποιούν προηγμένες μεθόδους αναγνώρισης προσώπου για να ξεκλειδώνουν. Ίσως και να ζηλεύεις τους κατόχους τους, που έχουν αυτή την «διαστημική» δυνατότητα στα χέρια τους, ενώ το δικό σου smartphone ξεκλειδώνει ακόμη με τον ίδιο τρόπο, σχηματίζοντας στην οθόνη του κάποιο σχήμα.

Μη ζηλεύεις! Κι εσύ μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις δυνατότητες που σου παρέχει η ίδια η Google και να ξεκλειδώνεις το smartphone σου με τη φωνή! Και είναι απλό!

Όλα περιστρέφονται γύρω από το Google Assistant, το ίδιο app που σου επιτρέπει να πεις «Ok Google» και να το βάλεις να ψάξει κάτι για ‘σένα, να παίξει μουσική, να σου πει την ώρα ή την πρόβλεψη του καιρού.

Προφανώς, αν δεν έχεις το Google Assistant, θα πρέπει να το εγκαταστήσεις από το Play Store, αλλά πιθανότατα υπάρχει ήδη στο smartphone σου.

Το επόμενο βήμα είναι να μπεις στα settings του κινητού, να πας στο Lock screen & security, έπειτα Smart Lock και εκεί θα δεις τις έξυπνες επιλογές που έχεις. Μεταξύ άλλων μπορεί να βρεις και άλλους τρόπους ξεκλειδώματος, αλλά αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το Voice Match. Πατώντας το θα δεις επιλογές για να ξεκλειδώνεις το κινητό σου απλά λέγοντας Ok Google. Πιθανώς να σου ζητηθεί να πεις τη φράση Ok Google τρεις φορές, για να μάθει το σύστημα τη δική σου φωνή, ώστε να μην ξεκλειδώνει με την φωνή του οποιουδήποτε.

Αν τώρα θέλεις και να κλειδώνεις το smartphone με τη φωνή, τα πράγματα περιπλέκονται ελαφρώς. Το Google Assistant δεν έχει αυτή τη δυνατότητα, οπότε θα πρέπει να κατεβάσεις κάποιο app που κλειδώνει αυτομάτως το κινητό, όπως το Off+, το Screen Lock ή το Screen Off and Lock, να μπεις στα settings του Google Assistant και να δημιουργήσεις μια νέα ρουτίνα η οποία θα εκτελεί το app που επέλεξες, όταν θα λες, για παράδειγμα, «lock my phone».

Ακόμη κι αν περιοριστείς στο φωνητικό ξεκλείδωμα, όμως, η λειτουργία είναι εντυπωσιακή. Σημειωτέον, θα πρέπει να περιμένεις κάπως αυξημένη κατανάλωση της μπαταρίας με αυτή τη λειτουργία ενεργή, μιας και το Google Assistant θα πρέπει να παρακολουθεί συνεχώς το μικρόφωνο.