4
Υγεία & Fitness

Νέα μπαταρία φορτίζει με τον… ιδρώτα!

Νέα μπαταρία φορτίζει με τον… ιδρώτα!
Ανοίγει το δρόμο για wearables χωρίς ανάγκη φόρτισης η νέα τεχνολογία που λειτουργεί μέσω του ανθρώπινου ιδρώτα!

Όσο περνάνε τα χρόνια, τόσο η τεχνολογία μεταφέρει διάφορα gadgets από το γραφείο, στην τσάντα, στην τσέπη και τελικά… πάνω μας. Τα wearables έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους εδώ και καιρό, ενώ η τάση αυτή αναμένεται να ενισχυθεί στο εγγύς μέλλον. Σε ένα κατάστημα ΓΕΡΜΑΝΟΣ θα βρεις απίστευτη ποικιλία από έξυπνες φορετές συσκευές.

Βέβαια, το πιο προβληματικό εξάρτημα όλων των συσκευών είναι οι μπαταρίες. Ενώ τα ηλεκτρονικά μικραίνουν με τα χρόνια, οι οθόνες γίνονται σιγά-σιγά εύκαμπτες, οι πλακέτες αποκτούν κι αυτές… ευλυγισία, οι μπαταρίες παραμένουν ακλόνητες και μάλιστα, παρά την πρόοδο της τεχνολογίας, το μέγεθός τους δεν φαίνεται να αλλάζει σημαντικά, ενώ ούτε λόγος να γίνεται για εύκαμπτες μπαταρίες λιθίου. Η ανάγκη για ενέργεια, όμως, παραμένει και μεγαλώνει!

Εδώ έρχεται η εφεύρεση από το National University of Singapore, η οποία δεν είναι ακριβώς μπαταρία, αλλά μια μεμβράνη, η οποία μπορεί και απορροφά 15 φορές περισσότερη υγρασία από οποιοδήποτε άλλο υλικό.

Στην αρχή οι ερευνητές σκέφτηκαν να βάλουν το υλικό αυτό, το οποίο αποτελείται από δύο χημικές ενώσεις, χλωριούχο κοβάλτιο και αιθανολαμίνη, μέσα σε ειδικές μεμβράνες και να το χρησιμοποιήσουν ως σόλα σε αθλητικά παπούτσια, ώστε να κρατά τα πόδια στεγνά. Μάλιστα, το υλικό αλλάζει χρώμα, από μπλε όταν είναι στεγνό σε μωβ όσο απορροφά υγρασία και τελικά ροζ όταν είναι γεμάτο. Μάλιστα, αδειάζει όταν απλά εκτεθεί σε ηλιακό φως!

Το μεγάλο άλμα στο υλικό αυτό έγινε όταν, σε άλλο τεστ, οι ερευνητές συναρμολόγησαν μια δοκιμαστική διάταξη παραγωγής ενέργειας, αποτελούμενης από οκτώ ηλεκτροχημικά κελιά, χρησιμοποιώντας τις μεμβράνες αυτές ως ηλεκτρολύτη. Κάθε κελί παρήγαγε 0,57 Volts τάσης μέσω της απορρόφησης υγρασίας. Η συνολική ενέργεια που συλλέχθηκε από τη συσκευή ήταν αρκετή για να τροφοδοτήσει ένα LED. Αν και η ενέργεια είναι χαμηλή, η πειραματική διάταξη απέδειξε πως είναι δυνατή η χρήση της τεχνολογίας και για την παραγωγή ενέργειας μέσω του ιδρώτα.

Σίγουρα βρισκόμαστε σε πολύ πρώιμο στάδιο, αλλά τέτοιες τεχνολογίες μπορούν, εκτός του να κάνουν πιο άνετη τη ζωή μας, να λύσουν και προβλήματα με πολύ πιο οικολογικό τρόπο. Τι καλύτερο από το να φορτίζουμε τα wearables απλά… ιδρώνοντας;