8
Ψυχαγωγία

Μοιράσου ένα βίντεο από το κινητό σου

Μοιράσου ένα βίντεο από το κινητό σου
Γιατί είναι τόσο δύσκολο να μοιραστείς ένα βίντεο που τράβηξες με το κινητό σου; Εξετάζουμε όλους τους δυνατούς τρόπους.

Στη σημερινή εποχή, το να τραβήξεις βίντεο είναι τόσο απλό όσο το να πάρεις ένα τηλέφωνο από το κινητό σου. Ίσως και πιο απλό. Όλα τα σύγχρονα smartphones διαθέτουν κάμερα και δυνατότητα λήψης βίντεο σε υψηλότατη ανάλυση, κάποια πάνω από 4k, τα οποία αποθηκεύονται στον δίσκο της συσκευής. Αυτά τα βίντεο θα παραμείνουν στη συσκευή σου μέχρι να τα περάσεις σε κάποιον υπολογιστή, ενώ μπορείς και να τα ανεβάσεις σε κάποια πλατφόρμα, είτε κοινωνικής δικτύωσης (πχ Facebook, Instagram ή TikTok), είτε τύπου YouTube ή DailyMotion, οι οποίες εξειδικεύονται σε βίντεο. Είναι, όμως, πρακτικώς αδύνατο το να μοιραστείς ένα βίντεο με άτομα που βρίσκονται δίπλα σου – για παράδειγμα είσαι με την παρέα σου σε μια παραλία, ή είσαι καλεσμένος σε ένα γάμο, και θέλεις να στείλεις το βίντεο που μόλις τράβηξες σε μερικούς άλλους. Εκεί είναι που θα αντιληφθείς πως… δε μπορείς! Εκτός κι αν θες να το στέλνεις στον κάθε έναν ξεχωριστά, μέσω Bluetooth (δεν θες).

Πλατφόρμες μηνυμάτων

Αν και μπορείς να στείλεις διάφορα βίντεο ή αρχεία μέσω υπηρεσιών όπως το Viber ή το WhatsApp, οι υπηρεσίες αυτές έχουν περιορισμούς, τόσο χωρικούς όσο και χρονικούς. Με άλλα λόγια, περιορίζονται σε λίγα λεπτά βίντεο – και όχι υψηλής ανάλυσης. Μπορείς να κόψεις τα βίντεο σε μικρά τμήματα και να μειώσεις την ανάλυση, αλλά… θα κάθεσαι να κάνεις επεξεργασία βίντεο στην παραλία; Ή στον γάμο;

Πλατφόρμες δικτύωσης

Το να ανεβάσεις ένα βίντεο στο Facebook, για παράδειγμα, είναι απλό. Το θέμα είναι πως θα το δουν όλοι (ή έστω όλοι σου οι φίλοι), εκτός κι αν κάτσεις και επιλέξεις μόνο τους παραλήπτες, έναν προς έναν. Από την άλλη, ίσως κάποιοι να μη θέλουν να δημοσιοποιήσουν το βίντεο σε ένα μέσο όπως το Facebook. Και δεν αγγίζουμε καν τα θέματα ασφαλείας και προστασίας δεδομένων του Facebook.

Υπηρεσίες cloud storage

Θα μπορούσες να ανεβάσεις το (ή τα) βίντεο σε κάποια υπηρεσία όπως το WeTransfer, το Google Drive ή το Dropbox, αλλά αυτό δεν είναι και το πιο απλό, ειδικά για ανθρώπους που δεν έχουν ευχέρεια με την τεχνολογία, ενώ έχουν μόνο ένα smartphone μαζί τους. Το να κάτσεις να εξηγείς λεπτομέρειες για cloud storage σε ένα γάμο ή σε μια παραλία, δεν είναι και ό,τι καλύτερο.

YouTube

Το YouTube φαίνεται σαν την καλύτερη λύση, μιας και είναι σχεδιασμένο για να μοιράζει βίντεο οποιουδήποτε μήκους και οποιασδήποτε ανάλυσης. Το πρόβλημα είναι πως, αν ανεβάσεις κάποιο βίντεο στο YouTube, θα είναι θεάσιμο από τον οποιονδήποτε, ενώ θα εμφανιστεί και σε αναζητήσεις – σε οποιονδήποτε συγκάτοικο του πλανήτη Γη. Προφανώς, θα θέλεις να υπάρχει κάποια ιδιωτικότητα στα βίντεο αυτά. Το YouTube διαθέτει τρεις ρυθμίσεις για τα βίντεο που ανεβάζεις. Μόνο. Η πρώτη είναι το Public, το οποίο σημαίνει πως αυτό που ανέβασες θα είναι διαθέσιμο στον οποιονδήποτε, και θα εμφανίζεται σε αναζητήσεις. Η δεύτερη είναι το Unlisted, όπερ σημαίνει πως το βίντεο δεν θα εμφανίζεται στο κανάλι σου, αλλά… όποιος έχει το link θα μπορεί να το δει, ενώ θα εμφανίζεται και σε αναζητήσεις. Τέλος, η τρίτη επιλογή είναι το Private, η οποία δεν εμφανίζεται πουθενά. Ο μόνος τρόπος για κάποιον άλλο να δει το βίντεο που ανέβασες, είναι να το μοιραστείς μαζί του – με τον καθένα ξεχωριστά. Το link δεν θα δουλεύει για κανέναν άλλο χρήστη.

Το πρόβλημα με το Private είναι το ότι… η επιλογή αυτή υπάρχει μεν στο app, αλλά δε μπορείς να επιλέξεις τους ανθρώπους με τους οποίους θέλεις να το μοιραστείς από το app! Ο μόνος τρόπος για να το κάνεις αυτό είναι να ανοίξεις το YouTube Studio από κάποιον browser!

Τελικά, παρά την πρόοδο της τεχνολογίας, υπάρχουν ακόμη πολύ απλά πράγματα τα οποία δεν έχουν καθόλου απλή λύση! Το να μοιραστείς κάποιο βίντεο (ή και οποιοδήποτε μεγάλο αρχείο) με αρκετούς ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται δίπλα σου, είναι κάτι το οποίο τόσο η Apple όσο και άλλες εταιρείες έχουν προσπαθήσει να λύσουν, αλλά ακόμη και σήμερα δεν υπάρχει μια καθολική λύση, η οποία να δουλεύει ανεξαρτήτως είδους, μεγέθους, και λειτουργικού συστήματος. Η Apple έχει το AirDrop, για παράδειγμα, αλλά αν δεν έχει και ο άλλος iPhone… έχασες! Η Samsung έχει το αντίστοιχο Quick Share, αλλά… οι περιορισμοί είναι παρόμοιοι. Αλλά και η Google έχει το Nearby Share… αλλά μέχρι όλα αυτά να αποφασίσουν να συνεργαστούν, θα πρέπει να καταφεύγεις σε περίεργες λύσεις.