8
Ψυχαγωγία

Μια οθόνη κινηματογράφου στο σαλόνι σου

Μια οθόνη κινηματογράφου στο σαλόνι σου
Στην πραγματικότητα όχι μόνο στο σαλόνι σου αλλά όπου κι αν βρίσκεσαι, αφού τα νέα ψηφιακά γυαλιά της TCL σε κάνουν να πιστεύεις ότι βρίσκεσαι σε μια κινηματογραφική αίθουσα.

Κατά καιρούς, βλέπουμε διάφορες εφευρέσεις σε εκθέσεις τεχνολογίας ή σε παρουσιάσεις εταιρειών. Μια από τις πιο παλιές ιδέες, όμως, η οποία συνεχίζει και εμφανίζεται σταθερά τα τελευταία 60 (τουλάχιστον) χρόνια είναι αυτή με τα γυαλιά–τηλεόραση. Η πρώτη φορά (που γνωρίζουμε) που εμφανίστηκε αυτή η ιδέα μας πηγαίνει στο μακρινό 1963, όταν ο Hugo Gernsback έριξε την ιδέα για τα teleyeglasses (ελληνιστί τηλεματογυάλια), αν και η ιδέα μάλλον του ήρθε το ακόμη πιο μακρινό 1936, όταν πρωτοσκέφτηκε την ιδέα για φορητή τηλεόραση τσέπης, αλλά το επίπεδο της τότε διαθέσιμης τεχνολογίας έκανε το project ανέφικτο!

Λοιπόν, μπορεί οι λεπτομέρειες της τεχνολογίας να είναι εντελώς διαφορετικές – δεν θα περιμέναμε από έναν άνθρωπο γεννημένο το 1885 να σκεφτεί για OLEDs και εύκαμπτες οθόνες 100 χρόνια πριν φτιαχτούν, έτσι; Η βασική ιδέα είναι η ίδια: Βάζεις γυαλιά, βλέπεις τηλεόραση.

Και ναι, μπορεί να έχουμε δει πολλές τέτοιες απόπειρες, άλλες πρακτικές και άλλες όχι, αλλά η εταιρεία TCL, η οποία ειδικεύεται σε εύκαμπτες οθόνες OLED, έχει παρουσιάσει το concept που ονομάζει Project Archery και το οποίο είναι ακριβώς η ιδέα του Gernsback: οθόνες πάνω σε γυαλιά. Μάλιστα, το project βρίσκεται στην τρίτη του έκδοση, με την προηγούμενη, το Project Archery 2.0 να παρουσιάζεται στην περυσινή CES, ενώ η πρώτη έκδοση εμφανίστηκε στην IFA του 2019. Η τελευταία έκδοση είναι ακόμη πιο λεπτή και ελαφριά, κάνοντάς την πιο βολική.

Αν βλέπεις την φωτογραφία και τρομάζεις, όχι, τα γυαλιά είναι πολύ λεπτά και μοντέρνα και χρησιμοποιούν δύο μικροσκοπικές οθόνες OLED. Η εμπειρία είναι αντίστοιχη με αυτή της κινηματογραφικής αίθουσας, όπως τουλάχιστον αναφέρουν οι ίδιοι οι σχεδιαστές της συσκευής. Τα γυαλιά συνοδεύονται από interface χειρισμού το οποίο οι υπεύθυνοι της εταιρείας ονομάζουν gallery, ενώ η ενέργεια, η επεξεργαστική ισχύς και το υλικό προς αναπαραγωγή παρέχονται από το smartphone του χρήστη. Ο χειρισμός, όμως, μπορεί να γίνει μέσω του συστήματος ανίχνευσης κινήσεων κεφαλής. Τα γυαλιά διαθέτουν και μικροσκοπικά ηχεία στους βραχίονες αλλά ο χρήστης μπορεί να χρησιμοποιήσει και ακουστικά Bluetooth ή και ενσύρματα.

Το ενδιαφέρον είναι πως η TCL εργάζεται πάνω στη δημιουργία τέτοιων γυαλιών για ανθρώπους με μυωπία, ώστε να μπορούν να τα χρησιμοποιούν χωρίς να φορούν γυαλιά μυωπίας ή φακούς επαφής.

Προφανώς, δεν έγινε λόγος για κυκλοφορία στην αγορά, αφού ακόμη βρισκόμαστε σε πειραματικό στάδιο· αυτό που παρουσίασε η TCL, όμως, είναι ό,τι κοντινότερο σε γυαλιά VR έχουμε δει ποτέ!