6
Πολιτισμός

Μια εικονική βόλτα στο Ερμιτάζ

Μια εικονική βόλτα στο Ερμιτάζ
Το Ερμιτάζ αποτελεί το μεγαλύτερο και ένα από τα παλαιότερα μουσεία στον κόσμο. Εάν η Αγία Πετρούπολη σου φαίνεται μακριά, τώρα μπορείς να μπεις και να περπατήσεις μέσα στους χώρους του μουσείου εικονικά.

Ο περισσότερος κόσμος γνωρίζει σίγουρα το Λούβρο, το Βρετανικό Μουσείο και το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, χωρίς να τα έχει κατ’ ανάγκη επισκεφτεί. Οι πιο «ψαγμένοι» γνωρίζουν το Ουφίτσι στη Φλωρεντία, το Ορσέ στο Παρίσι και φυσικά το Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα. Κι όμως, το μεγαλύτερο μουσείο του κόσμου βρίσκεται στην Αγία Πετρούπολη και δεν είναι άλλο από το Ερμιτάζ. Στις προθήκες του φιλοξενούνται πάνω από 3.000.000 εκθέματα, συμπεριλαμβανομένων μερικών από των πιο σπουδαίων δειγμάτων του ανθρώπινου πολιτισμού, όπως για παράδειγμα διάσημα έργα τέχνης, πασίγνωστοι πίνακες των ντα Βίντσι, Πικάσσο, Ματίζ, Ρέμπραντ, Σεζάν, Ματίς και άλλων, αλλά και αρχαίων γλυπτών από την αρχαία Ελλάδα, Αίγυπτο και Ρώμη.

Το μουσείο φιλοξενεί επίσης, τη μεγαλύτερη έκθεση του Ολλανδικού μπαρόκ και της γαλλικής ζωγραφικής του 19ου και του 20ου αιώνα.

Το πρόβλημα είναι ότι το Ερμιτάζ πέφτει λίγο μακριά, αλλά ευτυχώς χάρη στην σύγχρονη τεχνολογία, ο καθένας μπορεί να το επισκεφτεί από την οθόνη του υπολογιστή του.

Το Ερμιτάζ στο Google Arts & Culture

Ένα τέτοιο μουσείο όπως το Ερμιτάζ, δεν θα μπορούσε να μην μπει στον κατάλογο του Google Arts & Culture. Στη διεύθυνση https://artsandculture.google.com/partner/the-state-hermitage-museum μπορείς να απολαύσεις μερικές από τις πιο διάσημες συλλογές του μουσείου σε φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης.

Μπορείς να φιλτράρεις τα αποτελέσματα ανά συλλογή, ανά χρονολογία ή ανά είδος, ενώ όπως συμβαίνει γενικά στο Google Arts & Culture, μπορείς να «περπατήσεις» σε κάποιες (λίγες είναι η αλήθεια) αίθουσες του μουσείου μέσω της τεχνολογίας Google Street View.

Virtual επίσκεψη 

Ό,τι λείπει από το Google Arts & Culture, το καλύπτει το ίδιο το μουσείο, το οποίο έχει κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά στην ψηφιοποίηση των χώρων και των εκθεμάτων του. Στην ιστοσελίδα http://hermitagemuseum.org/wps/portal/hermitage/panorama/virtual_visit/, μπορείς να κάνεις μια εικονική περιήγηση σε τρία επίπεδα και να θαυμάσεις τα εκθέματα σαν να βρισκόσουν εκεί. Στο κάτω μέρος της οθόνης εμφανίζεται η κάτοψη των κτηρίων για να ξέρεις πάντα σε ποιο σημείο βρίσκεσαι, ενώ μπορείς να πατήσεις το «κουμπί» Begin the Tour για να ξεκινήσει αυτόματα η εικονική ξενάγηση.

Η αίσθηση είναι εντυπωσιακή και οι πανοραμικές εικόνες υψηλής ανάλυσης καλύπτουν όλη την οθόνη του υπολογιστή σου. Απλά εσύ πατάς με το ποντίκι το σύμβολο «i» για να λάβεις περισσότερες πληροφορίες για την τρέχουσα συλλογή ή με τα βελάκια να πλοηγηθείς σε κάποια άλλη αίθουσα.