7
Τεχνολογία

«Μην ενοχλείτε». Βάλε κανόνες στο smartphone σου

«Μην ενοχλείτε». Βάλε κανόνες στο smartphone σου
Πώς λειτουργεί το «Do not Disturb» στο Android και πώς να ρυθμίσεις το κινητό σου να μην σε ενοχλεί σε συγκεκριμένες περιπτώσεις; Βάλε κανόνες σε κλήσεις, εισερχόμενα μηνύματα και ειδοποιήσεις.

Μέχρι πριν λίγα χρόνια ίσως φαινόταν απίστευτο, αλλά ήδη έχει αναγνωριστεί από ψυχολόγους η διαταραχή της «εξάρτησης από το κινητό». Ίσως να μην το γνωρίζεις, αλλά αν δε μπορείς να αντισταθείς στο να ανοίγεις το κινητό σου κάθε 5 λεπτά, να μη μπορείς να αντισταθείς στη θέα του LED ειδοποιήσεων που αναβοσβήνει ή ακόμη χειρότερα, να ξυπνάς ανά τακτά χρονικά διαστήματα το βράδυ, μόνο και μόνο για να τσεκάρεις τις ειδοποιήσεις, όλα αυτά είναι ενδείξεις.

Βέβαια, υπάρχει και η περίπτωση να ξυπνάς από τις ειδοποιήσεις του κινητού ή απλά να σε αποσπούν από τη δουλειά ή την ξεκούραση τα συνεχή ηχητικά.

Η λειτουργία «Do Not Disturb» έχει μπει ακριβώς για αυτό το λόγο στο Android, ήδη από την έκδοση 6.0, ενώ η τελευταία έκδοση, η 9.0 έχει ακόμη περισσότερες δυνατότητες.

Για να ενεργοποιήσεις τη λειτουργία, απλά τράβα την άνω μπάρα των ρυθμίσεων και πάτα το εικονίδιο του Do Not Disturb. Αυτό θα βάλει το κινητό σε mode σιγής με τις προεπιλογές. Με παρατεταμένο πάτημα, όμως, θα μπεις στις επιλογές, όπου θα πρέπει να δεις τρεις κατηγορίες: Behaviour, Exceptions και Schedule.

Στην πρώτη κατηγορία, στο Behaviours, υπάρχουν δύο υποκατηγορίες. Στο Sound & Vibration θα βρεις επιλογές για το τι θα σιγήσει: ξυπνητήρια, αναπαραγωγή μέσων και ήχος αφής, ενώ στο Notifications θα δεις μια επιλογή για προβολή των ειδοποιήσεων εν σιγή ή απόκρυψη όλων των ειδοποιήσεων εντελώς. Ως υποεπιλογές εδώ μπορείς να βρεις και πιο λεπτομερή έλεγχο του τι εμφανίζεται και τι όχι, αν θα ανάβει η οθόνη ή αν θα αναβοσβήνει το LED.

Επιπλέον, υπάρχει και η δυνατότητα να προσθέσεις εξαιρέσεις στο Exceptions, αν για παράδειγμα περιμένεις κάποιο σημαντικό μήνυμα ή τηλεφώνημα ή αν θέλεις να βλέπεις υπενθυμίσεις ή άλλες ειδοποιήσεις.

Τέλος, στο Schedule μπορείς να θέσεις ένα όριο στη λειτουργία του Do Not Disturb. Για παράδειγμα, εάν βρίσκεσαι σε έναν κινηματογράφο και δεδομένου ότι ξέρεις πόσο θα κρατήσει η ταινία, μπορείς να ρυθμίσεις τη διάρκεια του Do Not Disturb, έτσι ώστε να υπερκαλύπτει τη διάρκεια της ταινίας, για να την απολαύσεις με την ησυχία σου και να μην ενοχλείς τους γύρω σου. Ομοίως και όταν πέφτεις για ύπνο!

Εδώ μπορείς να ρυθμίσεις το Do Not Disturb να σε ρωτάει για τη διάρκεια κάθε φορά που το ενεργοποιείς – κάτι πολύ χρήσιμο. Μπορείς επίσης και να δημιουργήσεις κανόνες για το πότε θα ενεργοποιείται, για παράδειγμα κατά τη διάρκεια meetings ή όταν οδηγείς.

Σε παλαιότερες εκδόσεις του Android, δεν θα βρεις όλες αυτές τις επιλογές και τους αυτοματισμούς, όμως και εκεί εξακολουθούν και υπάρχουν αρκετοί μηχανισμοί για να διασφαλίσεις πως δεν θα σε ενοχλήσει κανένας, είτε κοιμάσαι, είτε εργάζεσαι. Επισκέψου ένα κατάστημα COSMOTE ή ΓΕΡΜΑΝΟΣ για να δεις τα τελευταία Android μοντέλα.