14
Πολίτης του Σήμερα

Μεταφράσεις στη στιγμή

Μεταφράσεις στη στιγμή
Η τεχνολογία έχει μετατρέψει υπολογιστές και smartphones σε μεταφραστικά εργαλεία. Τώρα δεν χρειάζεσαι τόμους με λεξικά, μπορείς να αξιοποιήσεις translate apps για να «σπάσεις τα σύνορα» με τις ξένες γλώσσες.

Πόσες φορές έχεις βάλει στόχο να μάθεις μια ξένη γλώσσα και όλο το αναβάλεις; Ή πόσες φορές πριν ένα ταξίδι στο εξωτερικό κάθεσαι και σημειώνεις τις βασικές λέξεις της χώρας που πρόκειται να επισκεφτείς; Η εκμάθηση μιας γλώσσας δεν είναι εύκολη υπόθεση. Γι’ αυτό και χρειάζεσαι τα καλύτερα εργαλεία!

Για σένα λοιπόν που είτε ταξιδεύεις συχνά είτε εργάζεσαι σε πολυεθνικό περιβάλλον είτε είσαι απλά περίεργος, υπάρχουν πολλά translate apps που μπορείς να κατεβάσεις στο smartphone σου ώστε να μην αγχώνεσαι κάθε φορά που ακούς μια άγνωστη λέξη.

Κατεβάζοντας αυτές τις εφαρμογές μόνο με μερικά κλικ μπορείς να έχεις ολόκληρες προτάσεις σχεδόν σε όλες τις γλώσσες του πλανήτη και με αυτόν τον τρόπο να βγαίνεις από τη δύσκολη θέση κάθε φορά που πρέπει να διαβάσεις μια πινακίδα, ένα μενού εστιατορίου ή να παραγγείλεις σωστά τον καφέ σου.

Μάλιστα, πολλά apps πηγαίνουν τη μετάφραση σε πραγματικό χρόνο ακόμα πιο μακριά, δίνοντάς σου τη δυνατότητα να φωτογραφίζεις με την κάμερα του κινητού σου ένα κείμενο (μια πινακίδα για παράδειγμα ή τον κατάλογο του εστιατορίου) μεταφράζοντάς το μπροστά στα μάτια σου. Επίσης, κάποια apps έχουν δυνατότητα μετάφρασης και μέσω φωνής επιτρέποντάς σου ακόμα και να συζητάς με κάποιον ξένο.

Παρακάτω ακολουθούν μερικές από τις πιο γνωστές εφαρμογές.

Google Translate

Το Google Translate σε βοηθά να μεταφράσεις λέξεις και φράσεις σε περισσότερες από 90 γλώσσες. Μεταφράζει και διαβάζει δυνατά λέξεις, διαβάζει πινακίδες σε πραγματικό χρόνο απλώς στρέφοντας την κάμερα του κινητού σου προς το κείμενο, επιτρέπει τη φωνητική αναγνώριση λέξεων, προσφέρει λειτουργία ομιλίας και αποθηκεύει τις αγαπημένες σου μεταφράσεις (κατεβάζοντας λεξικά) για χρήση εκτός σύνδεσης. Διατίθεται δωρεάν για Android και iOS.

iTranslate

Το iTranslate είναι μία από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές μετάφρασης και προσφέρει πάνω από 100 γλώσσες για να επιλέξεις. Η εφαρμογή σου δίνει τη δυνατότητα να στείλεις τις μεταφράσεις σου μέσω μηνυμάτων sms, email ή Facebook, ενώ είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε όσους ταξιδεύουν προς Ασία αφού μπορεί να μετατρέπει κινέζικα και ιαπωνικά ιδεογράμματα σε λατινικούς χαρακτήρες. Η εφαρμογή διατίθεται δωρεάν για iOS και Android. Σημειώνουμε ότι το iTranslate διαθέτει δύο πρόσθετες εφαρμογές, το Converse που υποστηρίζει συζήτηση με ταυτόχρονη μετάφραση, καθώς και το Voice, ενώ το πιο εντυπωσιακό προϊόν της εταιρείας είναι το Dash Pro, ένα Bluetooth ακουστικό το οποίο σε συνδυασμό με το smartphone σου, σου επιτρέπει να καταλαβαίνεις τι λέει ο συνομιλητής σου, ακόμα κι αν δεν μιλάς τη γλώσσα του. Πρόκειται για την πρώτη wearable μεταφραστική συσκευή.

Bing Translate

Η Microsoft προσφέρει μια απλή, αλλά πολύ ισχυρή εφαρμογή, με υποστήριξη 60 γλωσσών. Η καλοσχεδιασμένη αυτή εφαρμογή, παρέχει ένα καλά οργανωμένο περιβάλλον και σου δίνει τη δυνατότητα να την χρησιμοποιήσεις ακόμη και όταν βρίσκεσαι εκτός σύνδεσης. Προσφέρει λειτουργίες μετάφρασης σε πραγματικό χρόνο μέσω κάμερας, φωνής και κειμένου, ενώ σου δίνει και τη δυνατότητα συζήτησης με ταυτόχρονη μετάφραση των δύο μερών. Δες εδώ τις δυνατότητες λήψης του app για την δική σου mobile πλατφόρμα.

Voice Translator

Με το Voice Translator, μπορείς να καταγράψεις τη λέξη ή φράση που επιθυμείς και να τη μεταφράσεις σε όποια γλώσσα θέλεις. Μπορείς ακόμη να καταγράψεις κάποια συνομιλία που δεν καταλαβαίνεις και η εφαρμογή θα εμφανίσει τη μετάφρασή της στη γλώσσα σου.