4
Υγεία & Fitness

Μέτρα τον μεταβολισμό σου και χάσε βάρος

Μέτρα τον μεταβολισμό σου και χάσε βάρος
Ένα fitness tracker και ένα σωστό app σε βοηθούν να μετράς τον μεταβολισμό σου. Μάθε να το χρησιμοποιείς για να χάσεις βάρος.

Τα fitness trackers τείνουν να γίνουν τόσο κοινά όσο και τα ρολόγια. Τα βλέπεις παντού. Μπορεί να τα φοράνε πιτσιρίκια που, μάλλον, δεν ξέρουν καν τι είναι, νεαροί και νεαρές, μέχρι και άνθρωποι της τρίτης ηλικίας.

Έστω, λοιπόν, ότι πήρες κι εσύ ένα fitness tracker και το φόρεσες. Εάν όχι δες την ποικιλία που προσφέρουν τα καταστήματα COSMOTE και ΓΕΡΜΑΝΟΣ. Το βασικό ερώτημα είναι τι κάνεις με ένα fitness tracker; Το χρησιμοποιείς σωστά ή απλά επαφίεσαι στην καλή θέληση των προγραμματιστών του app που το συνοδεύει;

Μάθε πως μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις πληροφορίες που σου δίνει, να παρακολουθήσεις το μεταβολισμό σου και να χάσεις κιλά με σωστό και (πιο) εύκολο τρόπο.

Fitness Trackers

Ας ξεκαθαρίσουμε λίγο τα πράγματα. Μπορεί οι trackers να διαφημίζονται ως συσκευές που μπορούν να παρακολουθήσουν την προπόνηση, τον ύπνο ή το τρέξιμο και να βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα, η αλήθεια, όμως, είναι λίγο πιο περίπλοκη. Τα περισσότερα trackers δεν διαθέτουν πολλούς αισθητήρες – κάποια αρκούνται μόνο σε ένα επιταχυνσιόμετρο – και βασίζονται στον έξυπνο προγραμματισμό του app που το συνοδεύει. Παρά ταύτα, αν ασκείσαι αλλά δεν κινείσαι, για παράδειγμα αν κάνεις βάρη ή ποδήλατο γυμναστικής, το επιταχυνσιόμετρο είναι πολύ δύσκολο να ανιχνεύσει αυτές τις δραστηριότητες. Το αποτέλεσμα είναι πως η εκτίμηση των θερμίδων που έκαψες θα είναι πολύ λάθος. Κάποια από αυτά έχουν εργαλείο για να προσθέτεις αυτές τις δραστηριότητες χειροκίνητα στο app, αλλά αυτό δεν είναι ούτε σίγουρο πως θα το κάνεις, ούτε τόσο ακριβές.

Απλά κράτα στο μυαλό σου πως η εκτίμηση που σου παρέχουν είναι ακριβώς αυτό: μια εκτίμηση.

Έλλειμμα θερμίδων

Για όσους ασχολούνται με την απώλεια βάρους, αυτό αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο. Δηλαδή το να καταναλώνεις περισσότερες θερμίδες από όσες προσλαμβάνεις. Και αυτό, όμως, είναι εκτίμηση, μιας και κάθε άνθρωπος έχει το δικό του μεταβολισμό, δηλαδή το πως το σώμα αξιοποιεί τις θερμίδες που λαμβάνει μέσω του φαγητού. Ως βασική αρχή, όμως, μπορείς να θεωρήσεις πως στέκει, έστω κι αν οι ακριβείς αριθμοί διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Προφανώς, για να αυξήσεις την κατανάλωση, ο κύριος τρόπος είναι να αυξήσεις την άσκηση, έστω κι αν αυτό είναι, απλά, περπάτημα. Και αυτό είναι κάτι που, ευτυχώς, τα trackers μπορούν να «δουν».

Το περπάτημα, έχει αποδειχθεί επιστημονικά, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ληφθεί μια εκτίμηση της δραστηριότητας ενός ατόμου. Λόγω του ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων στις σημερινές πόλεις δεν ασκείται συστηματικά, η κύρια πιο ενεργοβόρα δραστηριότητα είναι το περπάτημα. Και τα trackers εκτιμούν τις θερμίδες που καις καθημερινά μέσω του πόσο περπάτησες. Περιέργως, ίσως, η ακρίβεια αυτής της εκτίμησης είναι πολύ καλή – εκτός από τις σπάνιες περιπτώσεις ατόμων που κάνουν συστηματικά βάρη ή άλλου είδους στατική εκγύμναση υψηλής έντασης.

Εκτός αυτού, πρέπει να αναφέρουμε και τον βασικό μεταβολικό ρυθμό. Αυτό είναι ένα μέγεθος το οποίο δείχνει το πόση ενέργεια απαιτεί ένας άνθρωπος απλά για να συνεχίσει να ζει, να κρατά σταθερή τη θερμοκρασία του σώματος και τα όργανά του σε λειτουργία. Σε γενικές γραμμές είναι κάτι σταθερό και εξαρτάται από πολλές παραμέτρους (γενετική προδιάθεση, δείκτης μάζας και άλλα). Μπορείς να τον αυξήσεις, όμως, διασφαλίζοντας πως το σώμα σου θα καταναλώνει περισσότερη ενέργεια, απλά για να υπάρχει. Πως; Απλά, αυξάνοντας τη μυική μάζα. Και αυτό απαιτεί συστηματική εκγύμναση και προσεκτική διατροφή.

Fitness App

Εμείς έχουμε να σου προτείνουμε ένα τέτοιο app, το οποίο συνεργάζεται με trackers πολλών εταιρειών, το MyFitnessPal, για να παρακολουθήσεις το θερμιδικό σου ισοζύγιο. Θα χρειαστεί να συνδέσεις το tracker σου με το app, αλλά μετά θα μπορείς να παρακολουθήσεις με (σχετική) ακρίβεια την δραστηριότητά σου και την αντιστοιχία της σε θερμίδες.

Έλλειμμα αλλά πόσο;

Το έλλειμμα θερμίδων είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα. Πως αποφασίζει κανείς ποιο είναι ένα ικανοποιητικό θερμιδικό έλλειμμα για να χάσει βάρος; Υπάρχουν, για παράδειγμα, δίαιτες ή «διατροφές» που πραγματικά λιμοκτονούν το σώμα, μέχρι και σε επικίνδυνα επίπεδα. Υπάρχουν και άλλες, οι οποίες κόβουν συγκεκριμένα είδη τροφών, με το σκεπτικό πως μπορεί να έχουν ίδιο θερμιδικό περιεχόμενο, όμως η πέψη τους είναι πιο δύσκολη ἤ πως δεν περιέχουν λίπη ἤ υδατάνθρακες – ουσίες τις οποίες το σώμα μπορεί να αξιοποιήσει με ελάχιστο κόπο.

Η δική μας πρόταση είναι, στα πλαίσια μιας υγειούς διατροφής, να μην κόψεις τίποτε. Είναι πιο υγιές να περιορίσεις λίγο την ποσότητα των τροφών και να αυξήσεις την ποιότητά τους – λιγότερες επεξεργασμένες τροφές, αναψυκτικά και junk food, περισσότερα φρέσκα λαχανικά, φρούτα και όσπρια – παρά να λιμοκτονείς κάθε μέρα, τρώγοντας… νερόβραστα κολοκύθια. Χοντρικά υπολόγισε πως ένα λογικό έλλειμμα θερμίδων είναι 20 θερμίδες ανά κιλό σωματικού λίπους, ανά ημέρα.

Τελικά, το fitness tracker μπορεί να γίνει πολύτιμο εργαλείο, όχι διότι έχει μαγικές ή μαντικές ικανότητες. Απλά διότι σου δείχνει, κάθε μέρα, το τι έκανες. Μπορεί να αρχίσει ως παρότρυνση να αυξήσεις τη δραστηριότητά σου και αυτό είναι πάντοτε καλό!