14
Πολίτης του Σήμερα

Μάσκες προστασίας και αναγνώριση προσώπου δεν πάνε μαζί

Μάσκες προστασίας και αναγνώριση προσώπου δεν πάνε μαζί
Οι μάσκες είναι υποχρεωτικές σε εσωτερικούς, αλλά και σε κάποιες χώρες και σε εξωτερικούς χώρους. Το πρόβλημα που ανακύπτει όμως έχει να κάνει με την αναγνώριση προσώπου. Κάμερες και ειδικοί αλγόριθμοι αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Οι προστατευτικές μάσκες που πρέπει όλοι μας να φοράμε για την προστασία του κοινωνικού συνόλου αλλά και τη δική μας, έχουν και μια άλλη, δευτερεύουσα, συνέπεια: χαλάνε την ακρίβεια των συστημάτων αναγνώρισης προσώπου. Το γνωστό facial recognition το οποίο υπάρχει σε smartphones αλλά και σε συστήματα επόπτευσης και ασφαλείας, ουσιαστικά αχρηστεύεται σε όσους φοράνε μάσκα. Η πιθανότητα λάθους των συστημάτων αυτών μπορεί να φτάσει μέχρι και το 50%, σύμφωνα με μελέτη που δημοσίευσε το NIST, το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Προτύπων και Τεχνολογίας (National Institute of Standards and Technology). Μάλιστα, οι μαύρες μάσκες φαίνεται να αυξάνουν την πιθανότητα λάθους σε σχέση με τις μπλε μάσκες, ενώ όσο περισσότερο καλύπτεται η μύτη από τη μάσκα, τόσο δυσκολότερο είναι για τον αλγόριθμο να κάνει σωστή αναγνώριση.

Οι αλγόριθμοι αναγνώρισης προσώπου, όπως αυτοί τους οποίους δοκίμασε το NIST, δουλεύουν αναγνωρίζοντας τα χαρακτηριστικά του προσώπου και μετρώντας τις αποστάσεις μεταξύ τους. Παρ’ ότι δεν κρύβονται όλα, οι μάσκες προσώπου καλύπτουν τόσα από αυτά τα χαρακτηριστικά, ώστε η ακρίβειά τους να μειώνεται δραστικά.

Το πιο ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως το NIST εστίασε τη μελέτη του σε συστήματα φτιαγμένα με τη λογική ταυτοποίησης ένα προς ένα, τα οποία χρησιμοποιούνται στα σύνορα των ΗΠΑ και σε ελέγχους διαβατηρίων. Τα συστήματα ένα προς πολλά, τα οποία χρησιμοποιούνται σε κάμερες δημοσίων χώρων, θεωρούνται πιο ανασφαλή, μιας και επιχειρούν να αναγνωρίσουν πρόσωπα από το πλήθος, ταυτοποιώντας τα με πρόσωπα σε κάποια βάση δεδομένων. Δεδομένου πως οι μάσκες δυσκολεύουν την ακρίβεια των πρώτων, θεωρείται βέβαιο το ότι θα δυσκολεύουν την ακρίβεια και των δευτέρων.

Αυτό και μόνο θα έπρεπε να είναι αρκετό για να κάνει τους λάτρεις των θεωριών συνωμοσίας να λατρέψουν και τις μάσκες. Για την ώρα, βέβαια, φαίνεται να συμβαίνει το ακριβώς αντίστροφο. Ταυτοχρόνως, όμως, ο χρόνος μετρά αντιστρόφως, μιας και ερευνητές και εταιρείες δουλεύουν πάνω στο πρόβλημα, προσπαθώντας να δημιουργήσουν αλγόριθμους προσαρμοσμένους στις μάσκες – με κάποιες εταιρείες να ισχυρίζονται ήδη πως το έχουν καταφέρει.