13
Επιστήμη & Έρευνα

Κυκλοφόρησε η πρώτη συσκευή που διαβάζει τη σκέψη;

Κυκλοφόρησε η πρώτη συσκευή που διαβάζει τη σκέψη;
... περίπου. Πρόκειται για μια συσκευή που κατασκεύασε το ΜΙΤ και μπορεί να αναγνωρίζει όχι ακριβώς τι σκέφτεσαι αλλά τι μουρμουρίζεις από μέσα σου και τα μετατρέπει σε προφορικό λόγο.

Μια ομάδα μεταπτυχιακών φοιτητών από το περίφημο ΜΙΤ κατασκεύασε μια πρωτότυπη συσκευή η οποία ονομάζεται AlterEgo. Αυτό που κάνει είναι να αναγνωρίζει τις λέξεις που λες από μέσα σου και να τις εκφωνεί αντί για σένα. Όπως αναφέρουν, η συσκευή τους δεν διαβάζει τη σκέψη, ούτε εκφωνεί τις λέξεις που περνούν τυχαία από το μυαλό σου. Αυτό που κάνει είναι να συλλαμβάνει τι λες από μέσα σου, όταν είσαι εντελώς σιωπηλώς μεν, αλλά μιλάς στον εαυτό σου.

Ποια είναι όμως η χρησιμότητά αυτής της συσκευής;

Το πρωτότυπο που κατασκεύασαν οι φοιτητές μοιάζει με ένα headset ακουστικών. Αντί για ακουστικά και μικρόφωνο το AlterEgo ακουμπά σε συγκεκριμένα σημεία του κεφαλιού, όπως ο λαιμός και το σαγόνι, διαθέτοντας ηλεκτρόδια. Εδώ ακριβώς είναι το μυστικό. Τα ηλεκτρόδια, αντιλαμβάνονται τις μικροσκοπικές κινήσεις που κάνουν οι μύες του προσώπου όταν μιλάς από μέσα σου και μεταφέρουν τα ηλεκτρικά σήματα μέσω Bluetooth σε έναν server ο οποίος χάρη στον κώδικα που έχουν αναπτύξει, τα μετατρέπει σε λέξεις. Για να απαντήσουμε στο αρχικό ερώτημα περί χρησιμότητας, θα σταθούμε στην καθημερινή χρήση και αλληλεπίδραση ενός απλού ανθρώπου με τις ψηφιακές του συσκευές. Αυτό που κάνεις τώρα όταν αλληλεπιδράς με το κινητό σου, είναι να αγγίζεις οθόνες και κουμπιά και να μιλάς σε ψηφιακούς βοηθούς, όπως η Siri, η Alexa και ο Google Assistant. Ωστόσο, ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, μιλάς φωναχτά. Η τεχνολογία του AlterEgo θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνείς με τις συσκευές σου, αντί να μιλάς, να λες σιωπηλά – σχεδόν μέσα στο μυαλό σου – μια εντολή κι αυτή να μετατρέπεται σε πράξη.

Ακόμα όλα αυτά είναι στη σφαίρα των ερευνών, διότι όπως αναφέραμε πιο πάνω, η επεξεργασία γίνεται σε έναν εξειδικευμένο server, ενώ η ομάδα αξιοποίησε τεχνητή νοημοσύνη με τη μορφή ενός νευρωνικού δικτύου, το οποίο εκπαίδευσαν για να αναγνωρίζει τις διαφορετικές κινήσεις των μυών και να τις μετατρέπει σε λόγο.