16
Τάσεις και Ενδιαφέροντα

Κορυφαίοι σολίστ στο σαλόνι σου

Κορυφαίοι σολίστ στο σαλόνι σου
Ο θρυλικός κατασκευαστής πιάνων, η εταιρεία Steinway μπήκε στην ψηφιακή εποχή, δημιουργώντας ένα πιάνο που είναι σε θέση να παίζει μόνο του, μιμούμενο διάσημους σολίστ, με τη βοήθεια ενός app που τρέχει σε iPad.

Όλοι μας έχουμε δει κάποια στιγμή ένα από τα θρυλικά πιάνα του far west εκείνα τα πιάνα με τη διάτρητη ταινία, τα οποία έπαιζαν μόνα τους μελωδίες. Αν ήθελες να αλλάξεις το κομμάτι, απλά άλλαζες τη διάτρητη ταινία και, ως δια μαγείας, το πιάνο έπαιζε! Και ναι, αν το έχεις δει μόνο σε κόμικς, τα πιάνα αυτά δεν ήταν αποκυήματα της φαντασίας των σκιτσογράφων.

Τώρα, η τεχνολογία μπαίνει και σε αυτό τον τομέα και η εταιρεία Steinway, πασίγνωστη στους μουσικούς κύκλους για τα πιάνα της, μας δίνει κάτι μοναδικό! Το Steinway Spirio | r είναι ένα νέο μοντέλο, το οποίο ενσωματώνει όλη την τεχνολογία του 21ου αιώνα, ώστε να φέρει τη λειτουργικότητα των πιάνων του 19ου αιώνα στο σήμερα.

Προφανώς, το Spirio | r είναι ένα πλήρως λειτουργικό πιάνο (με ουρά), το οποίο κατασκευάζεται με την ίδια υψηλή τεχνική όπως όλα τα άλλα πιάνα της εταιρείας Steinway. Μέσα του όμως κρύβει, όχι διάτρητες ταινίες και γρανάζια, αλλά ένα σύστημα αναπαραγωγής υψηλής ακριβείας, το οποίο μπορεί να παίξει οποιοδήποτε κομμάτι και μάλιστα όπως το έχει παίξει κάποιος κορυφαίος πιανίστας. Μπορεί επίσης και να καταγράψει το παίξιμο, χρησιμοποιώντας ένα σύστημα ψηφιακών αισθητήρων, οι οποίοι μετρούν την ταχύτητα των σφυριών με 1020 επίπεδα και 800 δείγματα ανά δευτερόλεπτο, ενώ και τα πετάλια καταγράφονται με 256 θέσεις και ρυθμό 100 δείγματα ανά δευτερόλεπτο. Η ακρίβεια αυτή επιτρέπει στο πιάνο να καταγράψει με απίστευτη ακρίβεια την τεχνική και τις λεπτομέρειες στο παίξιμο του πιανίστα και, όπως αναφέρει η Steinway, να δώσει «μια ακριβή εικόνα της πλήρους γκάμας κίνησης και συναισθήματος του πιανίστα».

Το σύστημα έχει και ένα τρομερό ατού: λειτουργεί μέσω σύνδεσης με iPad και αντίστοιχο app. Αυτό το app επιτρέπει στο χρήστη να κατεβάσει έτοιμα κομμάτια, όπως έχουν εκτελεστεί από κορυφαίους πιανίστες στα στούντιο της εταιρείας, και να τα ακούσει να παίζουν στο δικό του πιάνο. Αλλά η λειτουργικότητα δε σταματά εκεί. Το app σου επιτρέπει να παίξεις και να καταγράψεις και τις δικές σου εκτελέσεις, να διορθώσεις στο iPad τυχόν λάθη ή λεπτομέρειες και να τις ξανακούσεις να παίζουν! Με αρκετή εξάσκηση το Steinway Spirio | r θα σε κάνει βιρτουόζο. Άλλωστε τα χειροποίητα πιάνα της Steinway απευθύνονται σε σοβαρούς πιανίστες και τα επιλέγουν οι κορυφαίοι του είδους.

Τιμή δεν γνωρίζουμε ακόμη, αλλά με δεδομένο το ότι τα πιάνα της σειράς Spirio κοστίζουν από περίπου 80.000 έως και 110.000 ευρώ, το Spirio | r μάλλον θα κοστίζει περισσότερο.

Δες το Spirio | r σε δράση στο βίντεο που ακολουθεί: