16
Τάσεις και Ενδιαφέροντα

Κοινόχρηστα βίντεο, αλλά όχι για όλους

Κοινόχρηστα βίντεο, αλλά όχι για όλους
Στο παρόν άρθρο θα μάθεις πώς να ανεβάζεις βίντεο στα πιο δημοφιλή sites, να μην τα κάνεις κοινόχρηστα σε όλους, αλλά μόνο σε αυτούς που επιθυμείς.

Όπως ίσως ξέρεις, εάν ανεβάσεις ένα βίντεο στο YouTube και το Facebook, αυτομάτως γίνεται κοινόχρηστο, σε όλους στην πρώτη περίπτωση και στους φίλους σου στη δεύτερη. Κι όμως, οι video sharing υπηρεσίες είναι ο καλύτερος τρόπος να «στείλεις» ένα βίντεο σε κάποιον φίλο ή συγγενή και μόνο σε αυτόν. Και όταν λέμε «να στείλεις» δεν εννοούμε ακριβώς να στείλεις, αλλά να ανεβάσεις το βίντεό σου στο cloud και αυτοί να το δουν μέσω streaming, δηλαδή χωρίς να το κατεβάσουν. Το ερώτημα είναι πώς να το στείλεις μόνο σε συγκεκριμένα άτομα.

Ιδιωτικά βίντεο στο YouTube

Το YouTube ήταν και παραμένει η καλύτερη λύση video sharing. Μόλις ξεκινήσεις να ανεβάζεις το βίντεό σου, πατώντας το εικονίδιο μεταφόρτωσης πάνω δεξιά (https://www.youtube.com/upload), και πριν ξεκινήσεις να το uploading δες τι γράφει από κάτω. Υπάρχει ένα μικρό drop down μενού με τις επιλογές δημόσιο, μη καταχωρισμένο, απόρρητο και προγραμματισμένο. Η επιλογή δημόσιο είναι προφανής. Οι άλλες δύο σημαίνουν τα εξής: Εάν ρυθμίσεις ένα βίντεο ως μη καταχωρισμένο, αυτό δεν εμφανίζεται στις αναζητήσεις, ούτε δημόσια στο κανάλι σου και μπορείς εσύ να επιλέξεις ποιοι μπορούν να το βλέπουν. Τα απόρρητα βίντεο τα βλέπεις μόνο εσύ και σε όσοι διαθέτουν το link που θα τους στείλεις. Μπορείς να αλλάξεις τις ρυθμίσεις προβολής των βίντεό σου και εκ των υστέρων επιλέγοντας κάποιο από τη λίστα και κατόπιν πατώντας την επιλογή Επεξεργασία βίντεο.

Με παρόμοιο τρόπο λειτουργεί και το Vimeo. Εκεί οι επιλογές είναι Only people with a password can see this video και Only people I choose can see this video. Η πρώτη επιλογή έχει ενδιαφέρον αφού εκτός από το sharing link μπορείς να κλειδώσεις ένα βίντεο με κωδικό κάτι που δεν υπάρχει σε άλλη παρόμοια υπηρεσία.

Ιδιωτικά βίντεο στο Facebook

Αν και ο περισσότερος κόσμος σκέφτεται πρώτα το YouTube όταν θέλει να μοιραστεί ιδιωτικά βίντεο, το Facebook προσφέρει εξαιρετικές επιλογές για τον ίδιο σκοπό. Αφού ανεβάσεις το βίντεό σου όπως κάνεις συνήθως, θα πρέπει να επιλέξεις ποιος θα μπορεί να το δει. Οι επιλογές που έχεις είναι Δημόσια, Φίλοι, Φίλοι εκτός, Μόνο εγώ και Συγκεκριμένοι φίλοι. Η διαφορά με το YouTube είναι ότι για να δει κάποιος το βίντεό σου θα πρέπει να βρίσκεται στη λίστα των φίλων σου. Επιλέγοντας Συγκεκριμένοι φίλοι, τους επιλέγεις από τη λίστα και αυτό είναι όλο. Μόνο αυτοί θα βλέπουν το βίντεο που ανέβασες στο χρονολόγιό σου. Επίσης υπάρχει και η δυνατότητα να δημιουργήσεις ένα κλειστό γκρουπ και να κάνεις εκεί κοινόχρηστα τα βίντεό σου.

Ανέβασε βίντεο στο cloud σου

Όλοι έχουν κάποιον λογαριασμό στο Google Drive, OneDrive, Dropbox κ.λπ. Πλέον οι υπηρεσίες αυτές προσφέρουν και δυνατότητα streaming. Αυτό σημαίνει ότι προβάλλουν τα αρχεία που ανεβάζεις χωρίς να χρειάζεται τοπική λήψη στον δίσκο σου. Έτσι, εάν ανεβάσεις ένα βίντεο στο Google Drive σου και μοιραστείς το link, ο παραλήπτης δεν χρειάζεται να το κατεβάσει για να το δει, αλλά αυτό παίζει μέσω του ενσωματωμένου cloud media player. Πιο βολικό δεν γίνεται.