4
Υγεία & Fitness

Καρδιακοί παλμοί χωρίς κανέναν αισθητήρα; Πώς γίνεται!

Καρδιακοί παλμοί χωρίς κανέναν αισθητήρα; Πώς γίνεται!
Γίνεται να καταγράψεις τον καρδιακό ρυθμό απλά παρατηρώντας έναν άνθρωπο; Κι όμως, το CardiVu κάνει το αδύνατο δυνατό! Απίστευτο;

Έχουμε γράψει για smartphones, smartbands με ή χωρίς ηλεκτρόδια, ή ακόμα και για apps που χρησιμοποιούν την πίσω κάμερα του κινητού για να καταγράψουν τη ροή του αίματος στο δάχτυλο. Και δεν λέμε, καλά είναι όλα αυτά, αλλά η πρόοδος της τεχνολογίας που λέμε τόσα χρόνια, δεν θα έπρεπε να έχει βρει έναν τρόπο για να παίρνει μετρήσεις εξ αποστάσεως; Κι όμως, τρόπος υπάρχει και λέγεται CardiVu. Πρόκειται για ένα app το οποίο δεν απαιτεί καμία άλλη συσκευή για να δουλέψει. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα απλό smartphone.

Το app χρησιμοποιεί την εμπρόσθια κάμερα (selfie cam) για να παρακολουθήσει το ρυθμό της διαστολής και συστολής της ίριδας του ματιού του χρήστη. Αυτός έχει βρεθεί, μετά από μελέτες, πως είναι συνδεδεμένος με τον ρυθμό των καρδιακών παλμών, μιας και βρίσκονται στον ίδιο άξονα του νευρικού συστήματος.

Έχοντας πάρει αρκετά δεδομένα για τους καρδιακούς παλμούς, το app μπορεί να διαγνώσει πρόωρα συμπτώματα καρδιαγγειακών παθήσεων ή ακόμη και άγχους. Το CardiVu μετρά τους παλμούς της καρδιάς και υπολογίζει την απόκλιση των καρδιακών παλμών, καθώς και έναν δείκτη άγχους (stress index).

Το σημείο – κλειδί σε αυτή τη δήλωση είναι το «αρκετά δεδομένα». Το γεγονός πως μπορείς να χρησιμοποιείς το CardiVu επί καθημερινής βάσεως και για μεγάλα χρονικά διαστήματα, του δίνει την ικανότητα να παίρνει πολύ μεγαλύτερο δείγμα της συμπεριφοράς της καρδιάς σου απ’ ότι σε ένα απλό καρδιογράφημα, το οποίο διαρκεί λίγα λεπτά και το παίρνεις το πολύ μερικές φορές σε ένα μήνα. Έτσι, τα στοιχεία που συλλέγει το CardiVu μπορούν να δώσουν μια πολύ καλύτερη εικόνα.

Το προφανές πλεονέκτημα του CardiVu είναι το ότι ούτως ή άλλως χρησιμοποιείς το κινητό σου για ώρες κάθε μέρα. Το app απλά δουλεύει στο υπόβαθρο και παίρνει μετρήσεις όποτε χρησιμοποιείς το κινητό σου!

Δες το βίντεο της εταιρείας εδώ για να πάρεις μια ιδέα για το πώς ακριβώς λειτουργεί: https://www.youtube.com/watch?v=tRztAkecT-g

Προφανώς, το CardiVu δεν φιλοδοξεί να αντικαταστήσει κανέναν γιατρό, και αυτό πρέπει να το τονίσουμε. Αυτό που μπορεί να κάνει, όμως, είναι να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο, έτσι ώστε ο γιατρός σου να έχει καλύτερη εικόνα για την υγεία σου και, πιθανώς, να τον βοηθήσει να προλάβει δυσάρεστες καταστάσεις από πολύ νωρίς.