8
Ψυχαγωγία

Καλύτερες φωτογραφίες με ΑΙ

Καλύτερες φωτογραφίες με ΑΙ
Ίσως έχεις δει το σύμβολο ΑΙ στην εφαρμογή της κάμερας του κινητού σου. Ξέρεις ότι βγάζει καλύτερες φωτογραφίες. Ξέρεις όμως πώς το κάνει; Στο παρόν άρθρο μιλάμε για την εισαγωγή της τεχνητής νοημοσύνης στο χώρο της φωτογραφίας, τόσο κατά τη λήψη, όσο και στην επεξεργασία.

Η τεχνητή νοημοσύνη μπαίνει παντού· πολλά είναι τα άρθρα που έχουμε γράψει και εδώ, στο COSMOTE Smart Living, για τις διάφορες εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης. Πέρα από τις επιστημονικές και ιατρικές εφαρμογές, όμως, όσο περνά ο καιρός, τόσο θα βλέπουμε και τεχνητή νοημοσύνη σε απλά και καθημερινά πράγματα… όπως στο κινητό μας! Κι αν αναρωτιέσαι τι δουλειά έχει ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης στο κινητό, η απάντηση είναι πως… δουλεύει για σένα! Πιο συγκεκριμένα, για να σε βοηθήσει να βγάλεις καλύτερες φωτογραφίες.

Στον κόσμο της φωτογραφίας, μια καλή λήψη δεν είναι το παν. Προφανώς είναι κάτι πολύ σημαντικό, αλλά αν βλέπεις επαγγελματικές φωτογραφίες και λες από μέσα σου «πώς κατάφεραν και έβγαλαν τέτοια φωτογραφία». Να ξέρεις λοιπόν ότι δεν την έβγαλαν έτσι απλά. Την έφτιαξαν! Αυτό που βλέπεις είναι το τελικό αποτέλεσμα που προέκυψε από το συνδυασμό σωστών ρυθμίσεων της μηχανής την ώρα της λήψης, σωστών βελτιώσεων επί της φωτογραφίας μετά, και σωστής επεξεργασίας, όχι απαραιτήτως της ίδιας της φωτογραφίας. Το πιο απλό παράδειγμα του τελευταίου είναι οι επαγγελματικές φωτογραφίες που βλέπεις παντού. Νομίζεις πως πάντοτε ο ουρανός είναι τέλειος, με τα τέλεια σύννεφα και το τέλειο χρώμα; Αμ δε. Η συντριπτική πλειοψηφία των φωτογραφιών χρησιμοποιεί άλλες φωτογραφίες με ωραίους ουρανούς και ωραία σύννεφα, κι αυτό που βλέπεις είναι η σύνθεση των δύο!

Εδώ έρχεται, λοιπόν, η τεχνητή νοημοσύνη για να βάλει χέρι και στα τρία αυτά επίπεδα, της λήψης, της βελτίωσης και της επεξεργασίας! Μάλιστα, πολλές φορές (αναλόγως του smartphone που έχεις), αυτό γίνεται επί τόπου, την ίδια στιγμή που βγάζεις τη φωτογραφία, με αποτέλεσμα να μπλέκονται τα όρια στο που τελειώνει η τέχνη της φωτογραφίας και που αρχίζει η τεχνητή πραγματικότητα.

Αλλά ας αρχίσουμε από κάτι πιο απλό: τι είναι η τεχνητή νοημοσύνη; Με απλά λόγια, είναι ο κλάδος της επιστήμης των υπολογιστών που προσπαθεί να κάνει ένα μηχάνημα να σκέφτεται. Ή έστω, να μαθαίνει. Πάνω στο θέμα έχουν αναδυθεί πολλές τεχνολογίες που ακούμε κατά καιρούς, όπως τα deep learning, machine learning, νευρωνικά δίκτυα, computer vision και διάφορα άλλα. Προφανώς, από κάτω κρύβονται πολλά πολλά μαθηματικά, αλλά αρκεί να πούμε πως, ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης το οποίο δουλεύει, ούτε οι ίδιοι οι δημιουργοί του δε μπορούν να γνωρίζουν επακριβώς το πώς δουλεύει!

Επόμενη ερώτηση: πως εμπλέκεται η τεχνητή νοημοσύνη στη λήψη φωτογραφίας; Εδώ έρχεται και βρίσκει εφαρμογή το τμήμα μάθησης της τεχνητής νοημοσύνης. Το να ρυθμίσεις την φωτογραφική μηχανή για βγάλεις μια καλή φωτογραφία, δεν είναι θέμα εξισώσεων. Αν ήταν, τότε δε θα υπήρχαν ρυθμίσεις σε καμία φωτογραφική μηχανή! Οι ρυθμίσεις έχουν, βεβαίως, έναν γενικό τυφλοσούρτη, αλλά μόνο με αυτόν απλώς διασφαλίζεις πως η λήψη σου δεν θα είναι για πέταμα. Για να βγάλεις μια πραγματικά καλή φωτογραφία, απαιτείται εμπειρία, μάτι, κατανόηση του πως δουλεύει το φως, το σκοτάδι, πως χορεύουν τα φωτόνια πάνω στο ψηφιδωτό του ίδιου του χρόνου.

Ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, αφού του δοθούν ως «μάθημα» πολλές καλές φωτογραφίες, μαζί με τις αντίστοιχες ρυθμίσεις και τις μετρήσεις, μπορεί να αρχίσει να μαθαίνει και, σιγά σιγά, να μπορεί να βγάζει και το ίδιο καλές φωτογραφίες.

Η φωτογραφία με τεχνητή νοημοσύνη είναι για τους επαγγελματίες; Το ακριβώς αντίθετο! Μπορεί σίγουρα να βοηθήσει και τους επαγγελματίες φωτογράφους, αλλά η τεχνητή νοημοσύνη είναι για όλους και κυρίως για τους απλούς ανθρώπους που θέλουν να βγάλουν μια καλή φωτογραφία χωρίς να σπουδάσουν το αντικείμενο. Οι δυνατότητες που ανοίγονται είναι πολλές. Πλέον, οι επεξεργαστές σε smartphones αλλά και σε φωτογραφικές μηχανές είναι τόσο ισχυροί που τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που διαθέτουν μπορούν να αναλύσουν μια εικόνα. Μπορούν να ξεχωρίσουν ποιο τμήμα είναι το φόντο, ποιο είναι το θέμα, τι βρίσκεται εκτός κάδρου, ακόμη και να βγάλουν φωτογραφία χρησιμοποιώντας περισσότερους του ενός αισθητήρες, όπως έχει καθιερωθεί στα περισσότερα smartphones των τελευταίων ετών.

Το αυτόματο, στις κάμερες και στα smartphones που διαθέτουν συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, πρόκειται να γίνει μια πανίσχυρη ρύθμιση, από εκεί που ήταν κάτι που ψιλοδουλεύει τις περισσότερες φορές. Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης αναλαμβάνουν να βρουν τις ιδανικές ρυθμίσεις για την τέλεια φωτογραφία, αλλά και να επέμβουν δημιουργικά στη λήψη. Θα μπορούν να ενισχύσουν τμήματα της φωτογραφίας, να μειώσουν το θόρυβο του αισθητήρα χρησιμοποιώντας πανίσχυρα συστήματα machine learning επανασύστασης της εικόνας… και που ξέρεις… σε λίγο καιρό μπορεί να δούμε και συστήματα ρετουσαρίσματος τα οποία να είναι καλύτερα ακόμη κι από επαγγελματίες του είδους!

Με απλά λόγια, η τεχνητή νοημοσύνη θα σου επιτρέψει να βγάζεις απίστευτες φωτογραφίες! Οι φωτογραφίες θα είναι τεχνικώς άψογες και εντυπωσιακές… αλλά αυτό δε θα σημαίνει πως όντως απεικονίζουν με πιστότητα αυτό που έβλεπες με τα μάτια σου. Κοινώς, η φωτογραφία θα σταματήσει να είναι αποδεικτικό στοιχείο, μιας και θα αποτελεί μείγμα της κανονικής σκηνής και των αποτελεσμάτων των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης.

Και μετά βέβαια, κανένας δε θα πιστεύει πως πήγες διακοπές σε παραλία με σμαραγδένια νερά και ροδοκόκκινα ηλιοβασιλέματα…