14
Πολίτης του Σήμερα

Κάνε το smartphone εύκολο ακόμα και για τη… γιαγιά σου

Κάνε το smartphone εύκολο ακόμα και για τη… γιαγιά σου
Τα smartphones δεν έχουν σχεδιαστεί για χρήση από τους ηλικιωμένους. Ωστόσο, με μερικές εύκολες ρυθμίσεις μπορείς να τα κάνεις πιο εύχρηστα ακόμα και για τη γιαγιά σου

Όλοι μας έχουμε βρεθεί στη… δυσάρεστη θέση του να εξηγήσουμε σε κάποιον μεγάλης ηλικίας το πως λειτουργεί ένα νέο smartphone. Μπορεί εμείς, ακόμη και παιδιά 5 χρονών, να έχουμε συνηθίσει στα μενού και τα εικονίδια, τις μπάρες και τα «συρσίματα», πρέπει να θυμόμαστε, όμως, πως οι μεγάλοι άνθρωποι έχουν μεγαλώσει σε έναν κόσμο με μεγάλα, υπαρκτά και απτά κουμπιά, διακόπτες, ποτενσιόμετρα και… γρανάζια! Είναι δύσκολο να καταλάβουν πως πλέον δεν υπάρχουν κουμπιά, αλλά μια οθόνη που πατάς πάνω στο γυαλί και πως οι λειτουργίες αλλάζουν αναλόγως με το τι δείχνει η οθόνη. Πολλές φορές, δε, είναι δύσκολο ακόμη και να διαβάσουν το τι είναι στην οθόνη.

Τι μπορείς να κάνεις για να μην αναγκαστούν να γυρίσουν σε κάποιο παλαιολιθικό κινητό, από… αυτά με τα κουμπιά; Επιλογές υπάρχουν!

Οθόνη και κείμενο

Μπορείς να κάνεις την οθόνη πιο ευδιάκριτη, μέσω των ρυθμίσεων προσβασιμότητας. Εκεί μπορείς να μεγαλώσεις το μέγεθος των χαρακτήρων, κάτι που θα έχει εφαρμογή σε όλα τα apps, πιο κάτω θα βρεις ανάλογη ρύθμιση για το μέγεθος των εικονιδίων, πλήκτρων και άλλων αντικειμένων, ενώ δίπλα υπάρχει και η επιλογή για κείμενο υψηλής αντίθεσης. Εδώ μπορείς να απενεργοποιήσεις, αν θες, και τα animations του Android ή να αναστρέψεις τα χρώματα.

Το Android έχει και επιλογή για μεγέθυνση επί της οθόνης, για όσους θέλουν να βλέπουν ακόμη περισσότερα.

Απλό interface

Το Android θεωρείται, σε γενικές γραμμές, απλό στη χρήση του. Για εμάς! Οι ηλικιωμένοι δεν ξέρουν από εικονίδια και μπάρες, όμως, και πολλοί εξ αυτών δεν πρόκειται ποτέ να καταλάβουν «τέτοια πράματα». Στο Android υπάρχουν και launchers με υπεραπλουστευμένο interface, ενώ κάποια μοντέλα έρχονται με κάτι τέτοιο προεγκατεστημένο. Σε κάθε περίπτωση, όμως, υπάρχουν διαθέσιμες πολλές επιλογές στο Play Store. Τα launchers αυτά θα κάνουν το interface… παιδικό, με τεράστια κουμπιά, μεγάλα γράμματα, υπεραπλουστευμένο τρόπο χρήσης και χωρίς πολύ ντεκόρ. Με μερικές δοκιμές, θα βρεις κάτι, ακόμη και δωρεάν, το οποίο θα ικανοποιεί τόσο εσένα όσο και τη… γιαγιά σου!

Ομιλείτε με τη… Google

Δυστυχώς, τα Ελληνικά δεν είναι μέσα στις γλώσσες που υποστηρίζουν τα smartphones για λειτουργία μέσω ομιλίας. Αν η γιαγιά σας μιλά Αγγλικά, Γερμανικά, Γαλλικά ή κάποια άλλη γλώσσα, τότε μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτή. Ελληνικά, όμως, δεν έχουμε δει, ούτε αναμένεται να δούμε σύντομα, τόσο στο Android όσο και στο iOS.

Άλλες λειτουργίες

Καλό θα είναι να μη μπλέκουμε τους ηλικιωμένους με περισσότερες λειτουργίες απ’ όσες μπορούν να διαχειριστούν. Τα smartphones όμως έχουν άπειρες δυνατότητες και κάποιες εξ αυτών μπορεί να τους φανούν χρήσιμες, όπως ο φακός του κινητού, η κάμερα ή η δυνατότητα χρήσης της κάμερας ως μεγεθυντικού φακού. Αν δεις πως ο αγαπημένος σου άνθρωπος τα… παίρνει, μάθε του μερικά έξτρα κόλπα!