7
Τεχνολογία

Κάνε το laptop δεύτερη… οθόνη

Κάνε το laptop δεύτερη… οθόνη
Αντί να σου πούμε πώς να συνδέσεις στο laptop μια δεύτερη οθόνη θα σου δείξουμε το ανάποδο: πώς να αξιοποιήσεις την οθόνη του laptop ως δεύτερη για το desktop PC σου!

Έχεις κάποιο laptop με μεγάλη οθόνη, το οποίο δεν πολυχρησιμοποιείς; Μήπως απλά θα ήθελες να μπορείς να χειρίζεσαι το laptop ή έναν δεύτερο υπολογιστή από το πληκτρολόγιο και το ποντίκι του βασικού υπολογιστή σου, να κάνεις copy/paste και να μεταφέρεις αρχεία με drag-and-drop απλά από οθόνη σε οθόνη; Όλα αυτά γίνονται!

Το να έχεις μια δεύτερη οθόνη είναι πολύ χρήσιμο σε πολλές περιπτώσεις. Το να έχεις ένα δεύτερο PC, ίσως είναι ακόμη πιο χρήσιμο, όμως. Αλλά ας αρχίσουμε με τα απλά. Το KVM είναι, μια συσκευή η οποία επιτρέπει τη χρήση ενός πληκτρολογίου, ποντικιού και μιας οθόνης (KVM = Keyboard, Video, Mouse) για το χειρισμό πολλών υπολογιστών. Ουσιαστικά είναι ένας μεγάλος διακόπτης που «γυρνάει» τόσο το πληκτρολόγιο και το ποντίκι, όσο και την είσοδο της οθόνης, σε περισσότερα του ενός PC. Αυτό, όμως, σημαίνει πως είναι σαν να αποσυνδέεις τα καλώδια από ένα PC και να τα συνδέεις σε ένα άλλο.

Εδώ έρχονται, όμως, τα προγράμματα KVM, τα οποία κάνουν την ίδια δουλειά (συνήθως χωρίς το Video) χωρίς υλικούς διακόπτες, μέσω software – αρκεί οι υπολογιστές να τρέχουν το πρόγραμμα και να είναι συνδεδεμένοι στο ίδιο τοπικό δίκτυο. Η εναλλαγή μεταξύ των υπολογιστών γίνεται συνήθως με πάτημα κάποιου συνδυασμού πλήκτρων στο πληκτρολόγιο.

Ο τρόπος που λειτουργούν είναι σχετικά απλός: παίρνουν τις κινήσεις του ποντικιού και το πάτημα των πλήκτρων του πληκτρολογίου αλλά και του ποντικιού, και τις μεταφέρουν στο δεύτερο PC. Παράλληλα, μπορούν να μεταφέρουν και τα περιεχόμενα του clipboard, επιτρέποντας να κάνεις copy στο ένα PC και paste στο άλλο. Κάποια από αυτά τα προγράμματα, επιτρέπουν και να αλλάξεις PC απλά πηγαίνοντας το ποντίκι στην άκρη της οθόνης και συνεχίζοντας την κίνηση, με τον ίδιο τρόπο που, αν είχες δύο οθόνες σε ένα PC, το ποντίκι συνεχίζει την κίνηση από τη μία οθόνη στη δεύτερη.

Ενδεικτικά θα αναφέρουμε τα Input Director, ShareMouse, Synergy και Mouse Without Borders. Το πρώτο είναι δωρεάν, το δεύτερο έχει μια περιορισμένη δωρεάν έκδοση αλλά η πλήρης δεν είναι, το τρίτο έχει τις περισσότερες δυνατότητες και υποστηρίζει Windows, macOS, Linux και Raspberry, αλλά δεν έχει δωρεάν έκδοση, ενώ το τέταρτο είναι προϊόν της ίδιας της Microsoft και δωρεάν, αλλά μόνο για Windows.