7
Τεχνολογία

Κάνε το κινητό/tablet σου υπολογιστή

Κάνε το κινητό/tablet σου υπολογιστή
Πώς να συνδέσεις ένα Bluetooth πληκτρολόγιο στο κινητό σου για να γράφεις σαν... άνθρωπος.

Είσαι έτοιμος να κάνεις το μεγάλο βήμα και να αφήσεις τον υπολογιστή σου, desktop ή laptop, στο συρτάρι, περνώντας σε ένα tablet; Πολλοί το έχουν κάνει ήδη. Με τα tablets να ανεβαίνουν σε ισχύ τα τελευταία χρόνια, μπορεί να μην έχουν φτάσει (ακόμη) τους κανονικούς υπολογιστές, όμως πλησιάζουν επικίνδυνα.

Ένα πράγμα μένει, όμως, να διαχωρίζει τα ισχυρά tablets από τα laptops: το πληκτρολόγιο. Μπορεί να διαθέτεις ένα ισχυρό tablet με μεγάλη οθόνη, αλλά δύσκολα θα κάτσεις να πληκτρολογείς πολλά κείμενα με το πληκτρολόγιο αφής, πατώντας την οθόνη.

Η λύση είναι απλή: παίρνεις ένα πληκτρολόγιο Bluetooth όπως αυτά που θα βρεις στον ΓΕΡΜΑΝΟ και κάνεις τη δουλειά σου!

Θα σου δείξουμε πόσο απλό είναι να το συνδέσεις και να αρχίσεις να δουλεύεις.

Pairing

Όπως σε όλες τις συσκευές Bluetooth, έτσι και στο πληκτρολόγιο θα πρέπει να το «ζευγαρώσεις» με το tablet σου. Το πρώτο βήμα είναι να ενεργοποιήσεις το Bluetooth στο tablet, αν δεν είναι ήδη ενεργό. Στη συνέχεια ανοίγεις το πληκτρολόγιο και το βάζεις σε pairing mode. Συνήθως αυτό γίνεται αυτομάτως, όταν το ανάβεις, αλλά κάποια μοντέλα ίσως χρειάζονται επιπλέον βήματα· δες το εγχειρίδιο του δικού σου πληκτρολογίου για να είσαι σίγουρος.

Τώρα είναι η σειρά του tablet. Μπαίνοντας στις ρυθμίσεις του Bluetooth – τραβώντας την πάνω μπάρα και πατώντας το εικονίδιο με το γρανάζι – θα πρέπει να βλέπεις τη συσκευή κάτω από τον τίτλο Available devices. Αν δεν το βρει με την πρώτη, τσέκαρε αν το πληκτρολόγιο συνεχίζει να είναι σε Pairing mode, γιατί συνήθως δεν μένουν σε αυτό παρά για λίγα δευτερόλεπτα. Πάτα το Search for devices (αναζήτηση συσκευών) στο tablet για να ξαναψάξει.

Μόλις δεις το πληκτρολόγιο στις διαθέσιμες συσκευές, πατάς στο όνομά του και θα σου ζητηθεί κάποιος κωδικός. Τον γράφεις και σε λίγο θα δεις το πολυπόθητο Connected.

Είσαι έτοιμος!

Για να δοκιμάσεις αν δουλεύει, απλά πάτα Win + Esc (ή Command + Esc αν είναι πληκτρολόγιο Apple) και θα πρέπει να σε πάει στη home screen.

Πώς λειτουργεί

Είναι προφανές το πως θα χρησιμοποιήσεις το πληκτρολόγιό σου για να γράψεις κάτι, για παράδειγμα ένα μήνυμα, ένα κείμενο ή ένα post. Τι γίνεται, όμως, με τα τόσο χρήσιμα shortcuts, τις γνωστές συντομεύσεις που οι χρήστες Windows και Macintosh ξέρουν απ’ έξω; Έχει και το Android τέτοια πράματα;

Λοιπόν, ναι, έχει και το Android, αλλά όχι τόσα πολλά όσο τα προαναφερθέντα λειτουργικά συστήματα, τα οποία κουβαλούν δεκαετίες ιστορίας στις πλάτες τους. Δυστυχώς, μιας και το Android είναι φτιαγμένο ως λειτουργικό σύστημα για smartphones και tablets, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων δεν έχει hardware πληκτρολόγιο, τα shortcuts δεν είναι πολλά και η αλήθεια είναι πως θα δυσκολευτείς να βρεις ποια είναι. Σε αυτό τον τομέα, ο κάθε κατασκευαστής φαίνεται να έχει την ελευθερία να κάνει ό,τι θέλει. Υπάρχουν, όμως, αρκετά για να κάνεις τη δουλειά σου.

Θα πρέπει να έχεις στο νου σου, όμως, πως το Android είναι φτιαγμένο για λειτουργίες αφής. Επομένως, θα χρειαστεί κάποιες φορές να πατάς στην οθόνη, σχεδόν όσο συχνά θα χρησιμοποιούσες το ποντίκι σε ένα κανονικό PC.

Shortcuts και πλοήγηση

Το πιο ενδιαφέρον πράγμα στο Android είναι πως, για να ψάξεις κάτι στο Google, με το tablet στην home screen, το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να αρχίσεις να πληκτρολογείς! Το Android θα ανοίξει αυτομάτως την αναζήτηση και θα αρχίσει να σου βγάζει αποτελέσματα!

Εκτός αυτού, μερικά άλλα shortcuts που βρήκαμε είναι:

  • Esc = πίσω
  • Ctrl+Esc = μενού
  • Alt+Space = αναζήτηση
  • Alt+Tab / Alt+Shift+Tab = εναλλαγή μεταξύ ανοικτών apps (όπως στα Windows)

Αν το πληκτρολόγιο που έχεις πάρει διαθέτει και πλήκτρα για την ένταση, πιθανότατα θα λειτουργούν κι αυτά. Επίσης, υπάρχουν συγκεκριμένοι συνδυασμοί που ανοίγουν συγκεκριμένα (Google) apps:

  • Windows+C = επαφές
  • Windows+G = Gmail
  • Windows+L = ημερολόγιο
  • Windows+P = Play Music
  • Windows+Y = YouTube

Επίσης μπορείς να χρησιμοποιείς τα βελάκια για να διαλέξεις app ή εικονίδιο στη home screen του Android και να το τρέξεις με Enter.

Τα γνωστά copy (Ctrl+C), paste (Ctrl+V) και cut (Ctrl+X), αλλά και το select all (Ctrl+A) δουλεύουν σε όσα apps έχουν νόημα – για παράδειγμα στο Gmail ή στο Chrome.

Έχει κι άλλα…

Για να κάνεις τις δικές σου συντομεύσεις, κάποτε το Android είχε ενσωματωμένη αυτή την επιλογή. Πλέον όχι, αλλά υπάρχουν εναλλακτικές, όπως σε όλα τα πράγματα. Αν σε ενδιαφέρει κάτι τέτοιο, ρίξε μια ματιά στο External Keyboard Helper. Είναι ένα app το οποίο μπορεί να σου λύσει τα χέρια ακόμη περισσότερο.