7
Τεχνολογία

Κάνε τον browser «λειτουργικό σύστημα»

Κάνε τον browser «λειτουργικό σύστημα»
Πώς θα γλιτώσεις μνήμη και αποθηκευτικό χρόνο στον υπολογιστή σου, εγκαθιστώντας web apps στον browser σου για να κάνεις τα πάντα online.

Την τελευταία δεκαετία, αλλά κυρίως τα τελευταία χρόνια, οι υπολογιστές έχουν αποκτήσει επιδόσεις και επεξεργαστική ισχύ τέτοια ώστε το hardware να έχει ξεφύγει εντελώς από τις απαιτήσεις του software. Εκεί που, κάποτε, ανησυχούσαμε για το αν ο υπολογιστής μας θα μπορούσε να τρέξει τα ίδια τα Windows, πλέον δεν υπάρχει υπολογιστής ο οποίος να μη μπορεί να τρέξει ακόμη και την πιο πρόσφατη έκδοση (παραβλέποντας τους τεχνητούς περιορισμούς της Microsoft). Αλλά το ίδιο ισχύει και για τα περισσότερα προγράμματα. Κάποτε, ακόμη και το Word είχε ελάχιστες απαιτήσεις για να τρέξει· τώρα τρέχουν τα πάντα και τα μόνα προγράμματα που έχουν απαιτήσεις είναι κάποια πολύ εξειδικευμένα προγράμματα, τα περισσότερα εκ των οποίων αφορούν σχεδίαση σε τρεις διαστάσεις, και βέβαια παιχνίδια.

Αυτό το πλεόνασμα ισχύος έχει επιτρέψει και σε διάφορες εταιρείες, όπως η Google, να μεταφέρουν πολλά προγράμματα στο internet, βγάζοντας εκδόσεις οι οποίες δεν χρειάζονται εγκατάσταση και τρέχουν μέσα από κάποιον browser, σαν ιστοσελίδες. Όλα τα προγράμματα του Office, για παράδειγμα, όπως το Word, το Excel, ή το PowerPoint, υπάρχουν και σε on-line εκδόσεις, τόσο από την ίδια τη Microsoft όσο και από τη Google και άλλες εταιρείες – προφανώς των άλλων εταιρειών δεν είναι τα επίσημα Word, Excel κ.λπ. αλλά συμβατές εφαρμογές που κάνουν την ίδια δουλειά. Πλέον μπορείς να βρεις on-line προγράμματα για σχεδόν τα πάντα· μέχρι και η ίδια η Adobe έχει on-line έκδοση του Photoshop!

Με αυτές τις on-line εφαρμογές μπορείς να έχεις στον υπολογιστή σου μια πλειάδα προγραμμάτων, χωρίς να εγκαταστήσεις απολύτως τίποτα! Μάλιστα, γλυτώνεις και τα updates, μιας και κάθε φορά που ανοίγεις το παράθυρο του browser και συνδέεσαι, κατεβαίνει η πιο πρόσφατη και ενημερωμένη έκδοση! Η ίδια η Google έχει φτιάξει το Chrome OS, ένα μινιμαλιστικό λειτουργικό σύστημα βασισμένο στην ιδέα ότι όλα τα προγράμματα θα είναι τέτοιες on-line εκδόσεις, τις οποίες η ίδια ονομάζει web apps. Αλλά μπορείς να το κάνεις και σε οποιονδήποτε υπολογιστή με Windows, πολύ εύκολα!

Οι ίδιοι οι σύγχρονοι browsers έχουν υποστήριξη για web apps, και το μόνο που χρειάζεται να κάνεις εσύ είναι να διαλέξεις ποια web apps σε ενδιαφέρουν και να κάνεις shortcuts! Στον Chrome μπορείς να προσθέσεις κάποιο web app (όπως το Google Docs ή το Spotify) πηγαίνοντας στο site του κάθε web app και μετά πατώντας στο μενού με τις τρεις τελείες (πάνω δεξιά στο παράθυρο του Chrome), επιλέγοντας More Tools και από εκεί Create Shortcut. Ο Chrome διαθέτει και ξεχωριστή σελίδα για τα web apps, την οποία μπορείς να δεις γράφοντας στη μπάρα διευθύνσεων chrome://apps και πατώντας Enter. Τα shortcuts των web apps μπορείς να τα δεις και στη bookmark bar, επιλέγοντας (με δεξί κλικ) το Show Apps Shortcut.

Ο Edge της Microsoft βασίζεται στην ίδια μηχανή με τον Chrome, επομένως μοιάζει πολύ με αυτόν. Εδώ για να δεις τα web apps, γράφεις edge://apps και ακολουθείς την ίδια διαδικασία. Μπορείς να κάνεις κλικ στις τρεις τελείες και να επιλέξεις Apps, για να δεις τα εγκατεστημένα ή για να βάλεις την όποια ανοιχτή ιστοσελίδα στη λίστα των apps.

Ο Firefox δεν διαθέτει εξειδικευμένο εργαλείο για web apps, μιας και η αλήθεια είναι πως τα web apps δεν είναι τίποτε περισσότερο από απλές ιστοσελίδες και τα shortcuts των Chrome και Edge δεν είναι παρά bookmarks με διαφορετική ταμπέλα. Ο Firefox λοιπόν συνεχίζει και τα βλέπει έτσι, αλλά μπορείς να φτιάξεις κανονικά bookmarks για τις σελίδες (με web apps) που σε ενδιαφέρουν.

Αλλά και ο Safari της Apple λειτουργεί σαν τον Firefox, δηλαδή δεν ξεχωρίζει τα web apps από τα κανονικά sites. Μπορείς να φτιάξεις bookmarks για να αποθηκεύσεις τα web apps που σε ενδιαφέρουν, αλλά και να τους αλλάξεις θέση μέσα από τη σελίδα του νέου tab.

Εκτός των ιδίων των browsers, υπάρχουν και διάφορα extensions και add-ons για τους browsers, τα οποία μπορούν να σε βοηθήσουν να χρησιμοποιήσεις πιο αποτελεσματικά τον browser. Αλλά υπάρχουν και ξεχωριστά προγράμματα, όπως το Sidekick, το οποίο είναι, στην πραγματικότητα, ένας ξεχωριστός browser – βασισμένος στον ίδιο κώδικα που μας δίνει τον Chrome και τον Edge – αλλά ο οποίος λειτουργεί με apps αντί για tabs.

Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να απαλλαγείς από πολλά εγκατεστημένα προγράμματα, τα οποία μπορεί να πιάνουν πολύ περισσότερο χώρο στον δίσκο απ’ ότι αξίζουν – για τη χρήση που τα θες, πάντα. Αν οι ανάγκες σου είναι απλές, δεν χρειάζεται καν να έχεις εγκατεστημένο ολόκληρο το Office, για παράδειγμα, ή το Photoshop, ή κάποια εφαρμογή για αναπαραγωγή μουσικής, ή πολλά άλλα. Γιατί να ξοδεύεις χρήμα ή χώρο για προγράμματα τα οποία χρησιμοποιείς ελάχιστα ή αν δεν εκμεταλλεύεσαι παρά ελάχιστες από τις δυνατότητές τους; Τα web apps καλύπτουν τις ανάγκες της μεγαλύτερης πλειοψηφίας των χρηστών, και μάλιστα τα περισσότερα είναι δωρεάν!