7
Τεχνολογία

Κάνε τον υπολογιστή να κλείνει και να ανοίγει μόνος του

Κάνε τον υπολογιστή να κλείνει και να ανοίγει μόνος του
Κάνε τη ζωή σου πιο εύκολη προγραμματίζοντας τον υπολογιστή σου να ανοίγει και να κλείνει μόνος του συγκεκριμένες ώρες.

Τα πράγματα στις περισσότερες ηλεκτρονικές συσκευές είναι απλά. Κι όμως, παρά το ότι όλο και περισσότερες εξοπλίζονται με ψηφιακές ευκολίες, είναι ελάχιστες οι συσκευές που μπορούν να ανάψουν ή να σβήσουν αυτόματα. Περιέργως, το ίδιο ισχύει και για τους υπολογιστές, παρά το ότι είναι μηχανήματα εξ ορισμού στο ζενίθ της τεχνολογικής εξέλιξης. Μπορεί να έχουν τη δυνατότητα να σβήνουν ή να «κοιμούνται» μετά από κάποια ώρα, όμως δε φαίνεται να υπάρχει εύκολος τρόπος να προγραμματίσει κανείς το άνοιγμα ή το σβήσιμο. Ή μήπως υπάρχει;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που θα ήθελες να έχεις μεγαλύτερο έλεγχο για το πότε ανοίγει ή κλείνει ένας υπολογιστής. Το πιο απλό σενάριο είναι κάποιος υπολογιστής στο γραφείο, τον οποίο θες να χρησιμοποιείς και απομακρυσμένα από το σπίτι ή τον χρησιμοποιούν άλλοι, τις ώρες γραφείου. Αυτό που μπορείς να κάνεις μέσω των δυνατοτήτων που παρέχουν τα Windows είναι να τον ρυθμίσεις να μην κλείνει ποτέ, ή να κλείνει μετά από πολλές ώρες αδράνειας. Αυτό όμως μπορεί να σημαίνει πως, για να είσαι σίγουρος πως δεν θα κλείσει, θα τον έχεις να λειτουργεί για ώρες χωρίς λόγο.

Από την άλλη πλευρά, τα Windows δεν έχουν κανέναν (ευδιάκριτο) μηχανισμό για να ανοίγει το PC – ούτε συγκεκριμένες ώρες ούτε ποτέ.

Ας δούμε τι μπορεί να γίνει για αυτό.

Σβήσιμο

Για να αποκτήσεις μεγαλύτερο έλεγχο στο πότε και πως κλείνει ένας υπολογιστής, υπάρχει ένα πολύ χρήσιμο πρόγραμμα με το όνομα Simple Shutdown Scheduler, το οποίο μπορείς να κατεβάσεις δωρεάν. Όπως λέει και το όνομά του, το Simple Shutdown Scheduler, SSS για συντομία, παρέχει πολλές επιλογές και τη δυνατότητα να φτιάξεις διάφορα «σενάρια».

Ανάμεσα στις ευκολίες που παρέχει, είναι και η δυνατότητα να προγραμματίσεις το σβήσιμο ενός υπολογιστή για συγκεκριμένες μέρες και ώρες. Επίσης μπορείς να επιλέξεις αν θα σβήσει με shutdown, restart, sleep ἤ απλά θα κάνει log off. Μπορείς, αντί αυτών, να βάλεις να τρέξει κάποιο πρόγραμμα, κιόλας. Τέλος, όλα αυτά μπορείς να τα ρυθμίσεις να γίνουν, όχι στον υπολογιστή που τρέχει, αλλά σε κάποιον άλλο υπολογιστή στο ίδιο τοπικό δίκτυο!

Το περιβάλλον του προγράμματος είναι απλούστατο. Επιλέγεις το tab Scenarios και δημιουργείς όσα χρειάζεσαι. Έπειτα επιστρέφεις στο αρχικό tab, διαλέγεις ποια από τα σενάρια που δημιούργησες θες να είναι ενεργά και αυτό ήταν. Ο υπολογιστής σου θα υπακούσει.

Με αυτή τη μέθοδο μπορείς, για παράδειγμα, να βάζεις τον υπολογιστή του γραφείου να σβήνει στις 10 το βράδυ κάθε εργάσιμη μέρα της εβδομάδας, ἤ ακόμη και να ρυθμίσεις τον server να τρέχει το πρόγραμμα για backup κάθε πρώτη μέρα του μήνα.

Άνοιγμα

Εδώ τα πράγματα περιπλέκονται. Δυστυχώς, σε αυτή την περίπτωση, δεν υπάρχει πρόγραμμα που να κάνει τη δουλειά εύκολη. Ενώ τα Macintosh έχουν τέτοια πρόβλεψη στις ρυθμίσεις του συστήματος, τα Windows, άπαξ και κλείσουν, δεν ξανα-ανοίγουν. Οι επιλογές που έχεις στη διάθεσή σου είναι δύο.

α. Ξύπνημα μέσω scheduler

Πρόσεξε τη λέξη που χρησιμοποιήσαμε: ξύπνημα. Όπερ σημαίνει πως ο υπολογιστής θα πρέπει να «κοιμάται», δηλαδή να είναι σε Sleep mode. Αν έχει γίνει shutdown, τα Windows δε μπορούν να τον ανοίξουν. Για να ξυπνήσεις τον υπολογιστή, λοιπόν, θα πρέπει να ανοίξεις το Task Scheduler (Χρονοδιάγραμμα Εργασιών) των Windows, να πατήσεις το Create a basic task, να ρυθμίσεις τα Windows να τρέχουν κάποιο πρόγραμμα (δεν έχει σημασία ποιο, μπορεί να είναι και το notepad), να ρυθμίσεις την ώρα και τις μέρες που θες να ανοίγει, και έπειτα να πας στα properties του task που μόλις δημιούργησες και στο tab Conditions να τσεκάρεις το κουτάκι που λέει Wake the computer to run this task. Αυτό είναι και το «μαγικό συστατικό». Είπαμε, δεν έχει σημασία ποιο πρόγραμμα θα τρέξει, σημασία έχει το ότι ο υπολογιστής θα ξυπνήσει για να το τρέξει. Επομένως, βάζεις κάποιο μικρό και απλό πρόγραμμα, το οποίο, όταν κάτσεις μπροστά στον υπολογιστή σου, θα κλείσεις αμέσως. Ακόμη πιο απλά, μπορείς να βάλεις τα Windows να τρέξουν το command prompt (cmd.exe) με παράμετρο “/c exit” (δηλαδή λες να τρέξει το command prompt με άμεση εντολή το να κλείσει).

β. Άνοιγμα μέσω BIOS

Το BIOS είναι το πρόγραμμα που τρέχει στον υπολογιστή για λίγα δευτερόλεπτα, μόλις πατάμε το power button. Μπορείς να μπεις στο BIOS για να ρυθμίσεις παραμέτρους, πατώντας το κατάλληλο πλήκτρο (συνήθως το [Delete] ή το [F10]) κατά την έναρξη του υπολογιστή. Εκεί, κάποια BIOS – δυστυχώς όχι όλα – έχουν επιλογές για τις συνθήκες που μπορούν να κάνουν τον υπολογιστή να ανοίξει. Μεταξύ άλλων, στα BIOS που το υποστηρίζουν, θα δεις επιλογές όπως Power on by keyboard, Power on by mouse, Power on LAN, ίσως και άλλα. Αυτό που ψάχνουμε είναι το Power on by RTC Alarm. Το RTC είναι το Real-Time Clock, δηλαδή το ρολόι του υπολογιστή, το οποίο λειτουργεί με μια μικρή μπαταρία που υπάρχει σε όλες τις motherboards. Ενεργοποιώντας αυτή την επιλογή, (συνήθως) θα δεις επιλογές για την ημερομηνία και την ώρα που θα ανοίγει ο υπολογιστής.

Το αρνητικό σε αυτή τη διαδικασία είναι πως, για να αλλάξεις αυτές τις παραμέτρους, θα πρέπει να κάνεις restart στον υπολογιστή και να ξαναμπεις στο BIOS. Επίσης, λόγω του ότι το BIOS είναι πολύ «σπαρτιάτικο» πρόγραμμα, δεν έχεις επιλογές για καθημερινές και σαββατοκύριακα ή άλλου είδους ευκολίες.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, ναι, είναι δυνατόν να σβήσεις μα και να ανοίξεις τον υπολογιστή αυτόματα! Εκμεταλλεύσου το!