16
Τάσεις και Ενδιαφέροντα

Η 1η διαδικτυακή εκπομπή του Κέντρου Επιστήμης και Τεχνολογίας

Η 1η διαδικτυακή εκπομπή του Κέντρου Επιστήμης και Τεχνολογίας
Αν είσαι μαθητής/τρια Γ’ Γυμνασίου ή Α’-Β’-Γ’ Λυκείου και λατρεύεις τις φυσικές επιστήμες, συντονίσου τώρα στο κανάλι του Ίδρυμα Ευγενίδου στο YouTube.

Επιτέλους, έχουμε και στην Ελλάδα κανάλι στο YouTube από επίσημο επιστημονικό ίδρυμα, όπως κάνουν τα περισσότερα γνωστά πανεπιστήμια του εξωτερικού, με μαθήματα για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου αλλά και όλους όσους επιθυμούν να μάθουν, σωστά και από επίσημα χείλη και όχι από… διαδικτυακούς διαφωτιστές αμφιλεγόμενου κύρους.

Το Ίδρυμα Ευγενίδου, λοιπόν, δημιούργησε μια σειρά τριών επεισοδίων με θέμα τη φύση του φωτός και την πορεία της κατανόησης του φωτός στο βάθος της ιστορίας. Ξεκινώντας από την Αρχαία Ελλάδα και τους Έλληνες φιλοσόφους και φτάνοντας μέχρι τις μέρες μας και τη θεωρία των κβάντων, τα επεισόδια του Ιδρύματος Ευγενίδου μας πηγαίνουν σε ένα ταξίδι στον χρόνο, δίνοντάς μας να καταλάβουμε την πορεία της ανθρώπινης γνώσης πάνω στο φαινόμενο που ακούει στο όνομα «φως», τις πρώτες θεωρίες, τα προβλήματα που είχαν αυτές αλλά και τους λόγους που ώθησαν τους επόμενους φιλοσόφους και επιστήμονες να αναθεωρήσουν τις ιδέες τους και να αναπτύξουν καλύτερες θεωρίες.

Τα επεισόδια προβλήθηκαν ζωντανά στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου και πλέον είναι όλα διαθέσιμα για να τα παρακολουθήσεις, μέσα από το YouTube, εδώ, εδώ και εδώ για να μάθεις ή να θυμηθείς την πορεία της επιστήμης, όπως την παρουσιάζουν οι φυσικοί Δημήτρης Σταθόπουλος και Κωστής Μουστάκας.

Αν έχεις κι εσύ επιστημονικές ανησυχίες ή απλά απορίες σχετικά με το φως, τον ηλεκτρομαγνητισμό και την κβαντομηχανική, τώρα δεν έχεις δικαιολογία. Εδώ να αναφέρουμε πως το επίπεδο των «μαθημάτων» δεν προϋποθέτει γνώση ανώτερων μαθηματικών και μπορούν να το παρακολουθήσουν όλοι, μιας και βασίζεται σε απλά μαθηματικά γυμνασίου.