13
Επιστήμη & Έρευνα

Η τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της ιατρικής

Η τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της ιατρικής
Η IBM αξιοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να προβλέψει την εξέλιξη των συμπτωμάτων της νόσου του Χάντινγτον. Η συγκεκριμένη τεχνολογία μπορεί να οδηγήσει στη βελτίωση της φροντίδας των ασθενών και τελικά στη θεραπεία της νόσου.

Έχουμε μιλήσει πολλές φορές και με διάφορες αφορμές για την τεχνητή νοημοσύνη και την επανάσταση που φέρνει ήδη στη ζωή μας. Είναι βέβαιο, όμως, πως τα καλύτερα δεν τα έχουμε δει ακόμη. Η τεχνητή νοημοσύνη, παρ’ ότι αναπτύσσεται εδώ και δεκαετίες, είναι ακόμη στα σπάργανα. Μόλις τα τελευταία λίγα χρόνια έχει καταφέρει να αρχίσει να δίνει μερικά από τα αποτελέσματα που γνωρίζαμε πως θα μπορούσε – κυρίως λόγω της προόδου στο hardware των υπολογιστών. Και τα πιο σημαντικά από αυτά τα αποτελέσματα δεν έχουν σχέση με ιπτάμενα αυτοκίνητα ή υπολογιστές που σου μιλάνε. Τα πιο σημαντικά έρχονται από τομείς όπως αυτός της ιατρικής, για τον οποίο θα μιλήσουμε σήμερα.

Η IBM είναι γνωστή για την έρευνα που κάνει στην τεχνητή νοημοσύνη – μην ξεχνάς πως ο υπολογιστής που νίκησε τον Gary Kasparov στο σκάκι ήταν ο Deep Blue της IBM – εδώ και δεκαετίες. Τώρα, τα αποτελέσματα της συνεργασίας της με το CHDI Foundation, ένα ίδρυμα αφιερωμένο στην θεραπεία του Huntington’s Disease, είναι «απλά» ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο μπορεί να προβλέψει το πότε θα εκδηλωθούν τα συμπτώματα της νόσου του Huntington σε κάποιον ασθενή αλλά και πόσο γρήγορα θα προχωρήσει η ασθένεια. Το «απλά» το βάλαμε σε εισαγωγικά γιατί τέτοια μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης δεν είναι καθόλου μα καθόλου απλή υπόθεση.

Η ομάδα της IBM χρησιμοποίησε μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλων ασθενών, ώστε να εκπαιδεύσει την τεχνητή νοημοσύνη, χρησιμοποιώντας σήματα από τη φαιά ουσία του εγκεφάλου, ώστε να βοηθήσει το σύστημα να μετρήσει πως οι κινητικές και γνωσιακές λειτουργίες του εγκεφάλου θα μεταβληθούν σε βάθος χρόνου.

Η πρωτοπορία σε αυτή τη μέθοδο είναι πως μπορεί να προβλέψει την εξέλιξη της ασθένειας, ενώ μέχρις στιγμής η γνώση μας επέτρεπε να περιοριζόμαστε στην πρόβλεψη πως τα συμπτώματα εμφανίζονται μεταξύ των 30 και 50 ετών σε ηλικία, αλλά όχι ποια συμπτώματα θα εμφανιστούν και πως αυτά θα εξελιχθούν.

Και όπως είπαμε, αυτό είναι μόνο η αρχή. Οι ερευνητές πιστεύουν πως είναι δυνατόν να έχουμε, μελλοντικά, ακόμη πιο ακριβείς εκτιμήσεις από μία και μόνο μαγνητική τομογραφία. Ναι, είναι γεγονός πως αυτό δεν αποτελεί θεραπεία, αλλά θα μπορούσε να βοηθήσει τους ίδιους τους ασθενείς να προετοιμαστούν για τα συμπτώματα, αλλά και τους γιατρούς και τους ερευνητές ιατρικής να βελτιώσουν τις μελέτες τους.

Και βέβαια… μη βιάζεσαι. Ίσως μια άλλη τεχνητή νοημοσύνη ανακαλύψει και τη θεραπεία!