80
COSMOTE Tips

Η τεχνητή νοημοσύνη παρακολουθεί τον κορωνοϊό

Η τεχνητή νοημοσύνη παρακολουθεί τον κορωνοϊό
Λογισμικά machine-learning αναλύουν sites, ειδήσεις και δημοσιεύσεις στα social media για ενδείξεις συμπτωμάτων καταγράφοντας την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού σε όλο τον πλανήτη. Αν και δεν μπορεί να μας θεραπεύσει, η τεχνολογία τουλάχιστον μπορεί να μας βοηθήσει στην καταγραφή της πορείας μιας μολυσματικής νόσου, προσφέροντας χρήσιμες πληροφορίες για τον περιορισμό της.

Ο κορωνοϊός είναι η μεγαλύτερη απειλή βιολογικής φύσεως που έχει εμφανιστεί για την ανθρωπότητα τις τελευταίες δεκαετίες. Η ανθρωπότητα είχε να αντιμετωπίσει μια πανδημία από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Από τότε, όμως, η ευκολία και η συχνότητα με την οποία ταξιδεύει ο οποιοσδήποτε, οπουδήποτε στον πλανήτη, έχει κάνει έναν ιό που σε άλλες εποχές απλά θα χτύπαγε μια μόνο περιοχή του πλανήτη, να έχει εξελιχθεί σε πανδημία.

Η σοβαρότητα αυτής της απειλής είναι τέτοια που πολλοί αναρωτιούνται πως είναι δυνατόν, με όλη την γνώση που έχουμε συσσωρεύσει και όλη την τεχνολογία που έχουμε δημιουργήσει, να μη μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε. Κι όμως, αυτή η τραγωδία θα πρέπει να αποτελέσει ένα μεγάλο μάθημα σε όλους μας: ο κόσμος στον οποίο ζούμε δεν φτιάχτηκε από τη μια μέρα στην άλλη. Ακόμη και τα φάρμακα που πλέον θεωρούμε δεδομένα, χρειάστηκαν χρόνια ερευνών, κλινικών δοκιμών, εργαστηριακών αναλύσεων και πειραμάτων, ώστε να τελειοποιηθούν και να έχουμε την πολυτέλεια, σήμερα, να αντιμετωπίζουμε πολλές ασθένειες και παθήσεις.

Τώρα όμως έχουμε ΑΙ

Η τεχνολογία, όμως, έχει και μια πλευρά την οποία δεν έχουμε δει ακόμη, αλλά που θα μπορούσε, μέσα στην τραγωδία του κορωνοϊού, να δείξει ένα μικρό μέρος των τεράστιων δυνατοτήτων της. Και βέβαια μιλάμε για την τεχνητή νοημοσύνη.

Αυτή τη στιγμή ο ισχυρότερος υπερυπολογιστής του κόσμου ο Summit της IBM, αλλά και η συνδυασμένη επεξεργαστική ισχύς όλων των προσωπικών υπολογιστών του πλανήτη μέσω της πλατφόρμας Folding@home (όσοι εγκαταστήσουν τον client) προσπαθούν να ανακαλύψουν τη θεραπεία εξετάζοντας πιθανούς συνδυασμούς πρωτεϊνών.

Παράλληλα, μια άλλη τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης παρακολουθεί εδώ και μήνες τις αναρτήσεις σε social media, δελτία ειδήσεων, δεδομένα από επίσημες πηγές υγείας αλλά και πληροφορίες από γιατρούς και νοσοκομεία, ώστε να εντοπίζει σημάδια για το που έχει εξαπλωθεί ο ιός!

Οι ερευνητές έχουν δημιουργήσει ένα σύστημα επεξεργασίας της ανθρώπινης γλώσσας, ώστε να αναλύουν τα κείμενα που αναρτώνται στα social media, για παράδειγμα να καταλαβαίνει αν κάποιος συζητά κάποια είδηση που διάβασε ή περιγράφει το πως νιώθει. Μάλιστα, μια εταιρεία ονόματι BlueDot χρησιμοποίησε μια παρόμοια μέθοδο ώστε να εντοπίσει τον κορωνοϊό προτού οι αρχές της Κίνας κάνουν τις πρώτες ανακοινώσεις!

Εκ πρώτης όψεως, τα δεδομένα που συλλέγει το σύστημα φαίνονται χαοτικά και ετερόκλητα, ενώ ο ίδιος ο όγκος τους είναι δυσθεώρητος. Το να βρει κάποιος τη βελόνα των πραγματικών συμπτωμάτων ενός ιού μέσα στον αχυρώνα αναρτήσεων, εικασιών, φημών και fake news, φαίνεται πως είναι πρακτικά αδύνατο. Κι όμως, αυτό ακριβώς είναι το δυνατό σημείο των Νευρωνικών Δικτύων και των συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης. Το να μπορούν, μέσα σε ένα χάος δεδομένων να βλέπουν τα ψήγματα που έχουν σημασία, να αγνοούν τα δεδομένα που δεν έχουν σημασία, αλλά και να βρίσκουν τους σωστούς συνδυασμούς και να εντοπίζουν σχήματα και συσχετισμούς, εκεί που ο ανθρώπινος νους τα χάνει.

Πράγματι, τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης κατάφεραν το απίστευτο: βρήκαν τα ίχνη του κορωνοϊού μέσα στη ζούγκλα των δεδομένων και επέτρεψαν στους ερευνητές να καταγράψουν την πορεία της μετάδοσης. Μάλιστα μετέφεραν τα ευρήματά τους στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ήδη από τα τέλη του προηγούμενου έτους, αλλά μέχρι να επαληθευθούν τα ευρήματα και η σοβαρότητα της κατάστασης, χάθηκε πολύτιμος χρόνος.

Τώρα οι ερευνητές έχουν εστιάσει στο να αναλύσουν τη συμπεριφορά του ιού. Ο αρχικός τους στόχος είναι να βρουν τις πιο ευπαθείς ομάδες και να δουν αν υπάρχουν συσχετισμοί με βάση την ηλικία, το φύλο, τον τόπο διαμονής ή και άλλους παράγοντες, πολύ πιο γρήγορα απ’ όσο απαιτεί μια τέτοια ανάλυση με συμβατικές μεθόδους.

Βέβαια, η έρευνα συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς. Ερευνητές δουλεύουν πάνω στην τεχνητή νοημοσύνη για εφαρμογές ιατρικής εδώ και χρόνια. Τα ερευνητικά κέντρα έχουν το απόλυτο κίνητρο, αυτή τη στιγμή, για να βάλουν τα συστήματά τους να δουλέψουν για το καλό ολόκληρης της ανθρωπότητας, είτε αυτό είναι το πολυπόθητο εμβόλιο ή η θεραπεία για τους νοσούντες, είτε είναι πιο αποτελεσματικές μέθοδοι καραντίνας και αποκλεισμού, ώστε να μειωθεί ο ρυθμός διασποράς του ιού, είτε ακόμη και η καλύτερη κατανόηση της αντίδρασης των διαφόρων κοινωνικών ομάδων σε αυτή την πανδημία.

Σε κάθε περίπτωση, η τεχνητή νοημοσύνη έχει ήδη κάνει αισθητή την παρουσία της. Σύντομα θα τη δούμε σε πολύ περισσότερες εφαρμογές.